Разопаковаха дигитално египетска мумия на 3500 години бр.262

EPA/EGYPTIAN MINISTRY OF ANTIQUITIES
Изображение на главата на цар Аменхотеп I създадено с използването на компютърно томографско сканиране в Кайро, Египет.
Египетски учени „разопаковаха“ 3500-годишна царска мумия, без да отлепят нито един един слой от балсамиращите ленти от ленено платно, обвиващи тялото. Вместо това те използваха усъвършенствана рентгенова технология и компютърно томографско сканиране, за да разгледат мумията на Аменхотеп I и тайните, които тя е таила хилядолетия.
„За първи път можем да получим информация за мумията, без да я безпокоим“, каза видният египтолог Захи Хауас, който е един от учените, участващи в изследването.
Резултатите бяха публикувани във вторник в съвместно проучване на Хауас и д-р Сахар Салим, професор по радиология в университета в Кайро, където специализира палеорадиология, използването на радиология за изучаване на мумии. Тя откри раната от нож в гърлото на Рамзес III, която най -вероятно е била причината за смъртта му.
Използвайки технологията за томографско сканиране, изследователите са успели да видят лицето на древния владетел. Те също така са установили неговата възраст, височина и подробности за здравословното му състояние при смъртта му.
3D изображенията, генерирани от проучването, показват, че Аменхотеп I е имал овално лице с тясна брадичка, малък нос и леко изпъкнали горни зъби. Бил е висок 169 и е имал къдрава коса.  Той е бил на около 35 години към момента на смъртта, установиха изследователите въз основа на анализа на костите му и като цяло е бил в добро здраве, без никакви заболявания или наранявания, които да указват причината за смъртта му. Зъбите му също са били бяха забележително добро състояние, установили изследователите.
Проучването също така разкрива, че мозъкът на Аменхотеп I не е бил отстранен по време на процеса на мумификация, за разлика от тези на други фараони от същата династия като Тутанкамон и Рамзес II, и че той е бил погребан с 30 амулета и колан със златни мъниста.
Аменхотеп I управлява Египет в продължение на около 21 години между 1525 и 1504 пр.н.е.  Оригиналната му гробница никога не е била открита, но мумията му е намерена препогребана в Луксор през 1881 г.
Професор Салим казва, че са били сканирани хиляди много тънки напречни разрези на мумията. Когато изображенията се комбинират, те образуват пълна 3D реконструкция на тялото на владетеля: „Като филийки хляб, които се сглобяват и образуват пълен самун“, каза Салим. „Техниката ни позволи също да премахнем цифрово обвивката, за да визуализираме амулетите между слоевете и лицето на мумията.
Хауас, който също работи в Кайро, каза, че това не е първият път, когато мумия е била сканирана дигитално, но това е първият цялостен анализ от този вид. „Сега планираме да направим подобно изследване на всички кралски мумии“, каза известният египтолог.
Проучването е публикувано на 28 декември в научното списание Frontiers in Medicine. 
https://www.segabg.com/category-culture/razopakovaha-digitalno-egipetska-mumiya-na-3500-godini
Таг дигитална,, египетска, мумия 3500 години

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>