АБСУРД

На Земята абсурда ни преследва  навсякъде. Като се започне от твърдението на някои, че хората сме най-интелигентните създания във вселената и се стигне до убеждението на отделния човек, че няма по-умен от него на земята. Но няма нищо случайно в тези абсурдни съждения, защото разкриват дълбоки характеристики на земното ни съществуване.
Основоположник на философията на абсурдизма е великият французин CAO.bg :: Ценности и общностАлберт Камю, който не е екзистенциалист, както своя събрат по народност и перо, и основоположник на екзистенциализма Жан-Пол Сартр | webstage.bgЖан Пол Сартр.
Театърът на абсурда реализира в изкуството идеите на Камю. Негов предтеча е гениалният италиански драматург, романист, поет и автор на къси разкази
Пирандело, неореализмът и пандемията | Портал за култура, изкуство и  обществоЛуиджи Пирандело /1867-1936/. В големите му театрални творби откриваме за първи път подхода „театър в театъра“. При него актьорите играят едновременно театрални герои, но и самите себе си в търсене на своите герои. Шедьовърът на Пирандело „Шест лица търсят автор“ показва илюзорността на изкуството, но и на самия човешки живот. Получава Нобелова награда по литература /1934/- „за почти магичната сила, с която превръща психологическия анализ в добър театър“.
Но най-автентичния изразител на театъра на абсурда е големият ирландец
Самюъл Бекет – УикипедияСамюъл Бекет /1906-1989/.Творбите му комбинират черната комедия и безсмислието на човешкия живот. Връх в творчеството му  е пиесата „В очакване на Годо“. В нея героите очакват появата на създанието на име Годо. Цялото действие и сюжет се движи около него, но той…така и не се появява до края. Така произведението покрива напълно заглавието си. Това е животът на героите в очакване на появата на…главния герой. Така „В очакване на Годо“ се превръща в алегория на безсмислието на човешкия живот и невъзможността на хората да достигнат до някакъв смисъл- сърцевината на философията на Камю.
Френският театър на абсурда достига върха си в творчеството на французина с
румънски произход70 години от началото на театъра на абсурда - Arena Media Йожен Йонеско /1909-1994/. Първият му театрален шедьовър е „Плешивата певица“. В пиесите разглежда последиците от абсурдите в нашия живот- отчуждението, невъзможността за комуникация, сюрреалистичните образи на нашето съзнание. Творчеството му е мощна сатира и пародия на тоталитарните идеологии и практики, които познава добре от комунистическия режим в родната му Румъния. Изключителен майстор на френския език, той е избран за член на Френската академия на науките.
Философията и театъра на абсурда, показват неговите дълбоки корени в нашето съзнание и битие.
 Георги Караджов
 
 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>