Древнобългарските символи бр.263

Тези символи са добре познати на древните българи още преди трайното им заселване в земите на Балканите. Те са присъствали в украсите на ръкописни книги, в шевици на дрехи и тъкани, амулети и накити. Символът се възприема като етнокултурен код от средновековния българин, създаващ сигурност, самочувствие, себепознание, идентичност. Останал в паметта на етноса, символът се възприема като знак, който носи благослов, здраве, предпазва от зло, превръща се в послание към поколенията.

Древният символ „дълголетие” или „космическа костенурка” е открит сред ръкописи от първата половина на XV век (Четвероевангелие на йоромонах Никодим). Той доказва силата и устойчивостта на художествената традиция дори и в началните векове на османското владичество. Съставен е от символ квадрат, състоящ се от 16 квадрата. Той може да се получи на основата на древнобългарската матрица.

image

image
Квадратите са обединени от общите им диагонали. Този символ е познат от дървената врата на Хрельовата черква в Рилския манастир (1335 г.). Той се възражда в тъкани килими и дори в женски чорапи от XVIII-XIX в.  

Мандалата е древен графичен модел на космоса. Не е донесен, нито е измислен в Индия а се среща на много места по света, без някой да го е носил там. Както е и при североамерикавските индианци или древните българи от Евразия. Чрез този символ се постига хармония между Земния и Небесния свят. Той е открит в Остромировото евангелие от 1056-1057 година, но и във фрагмент от мраморен фриз от Двореца във Велики Преслав (IX-X в.).

image

Планът на предхристиянската култова сграда, върху основите на която стъпва централния олтар на Голямата базилика в Плиска (IX в.) възпроизвежда модела на мандала.   

Знакът „разцъфнал равнораменен кръст” (или плетеницата, за което се споменава във филмчето за Булгарите долу)вписан в кръг се среща врязан в каменен блок от Големия дворец в Плиска. Подчертано е култовото му и защитно предназначение. Същия знак може да се открие в основата на грузински килим „хали” от XIX в.

image

Древният знак бележи основните посоки на света и мястото на центъра.

П.П. Всъщност старите думи казват много. И за мандалата и плетеницата и плетовете…

Да видим за мандалото:

ма̀ндало — съществително име, среден род
Значение мн. ма̀ндала, ср. Заключалка на врата, голямо резе, което държи вратата затворена.

• Мандалото падна. — За нещо, което до този момент е било позволено, достъпно, но вече не е.

Т.е. пак за защита става дума.  То и за нея има много фантазии а келтите например, знаят. Имат много талисмани с мандали и същия вид плетеница.
В Америка има много келти и знаят, сценаристите на фентъзи филми и сериали отдавна са сложили в ръцете на магьосниците да правят защитни стени от енергийни плетове и мандали.

Затова и горният кръст с “разцъфнало цвете” са го изсекли върху сградата на Големия дворец в Плиска, работното място на държавния глава. И един Господ знае по кое време се е случило.

https://atil.blog.bg/history/2022/08/24/drevnobylgarskite-simvoli.1832083
 Таг древнобългарски, символи

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>