Как да се концентрираме бр.265

Как да се концентрираме
Подобряването на концентрацията може да ви помогне да постигнете успех в работата и училище и да станете по-щастлив и организиран човек.
Ако искате да станете по-концентрирани, трябва да се научите как да избягвате разсейването и ясно да разработите конкретна стратегия на действие. За да ви е по-лесно, може да следвате долните няколко съвета.
Напишете списък със задачи
Техники за концентрация
Ако искате да станете по-концентрирани, правете списък със задачи всеки ден, за да можете да проверите какво сте постигнали досега. Такъв списък ще ви помогне да посочите как да постигнете целите си. Запишете поне три задачи, които трябва да изпълните днес; три задачи за изпълнение утре и три задачи за изпълнение следващата седмица. Започнете, като правите нещата, които трябва да се направят днес. Чувството за удовлетворение от добре свършената работа ще ви помогне да започнете с други задачи. Всеки път когато завършите задача от списъка си, дайте си малко почивка.
Определете приоритетите си
Не забравяйте, че най-трудните и креативни и отнемащите най-много време задачи трябва да се изпълняват сутрин, когато сте преизпълнени с енергия и вдъхновение. Оставете лесните задачи (насрочване на срещи, попълване на документи, почистване на офиса) за обяд, когато се чувствате най-уморени. Не отлагайте най-трудната задача за вечерта. Разпределете задачите по време, като си поставяте адекватни цели. Не можете да отделите 20 минути за нещо, което ще отнеме цял час, в противен случай неизпълнението на възложените задачи ще ви разочарова. Ако сте изпълнили задачата по-рано, направете кратка почивка.
Организирайте работното си пространство
Концентрация на работа
Организацията на работното пространство е ключът към концентрацията. Фокусирането е много по-лесно, ако знаете какво къде се намира в офиса ви. Организацията на работното пространство ще спести много време и ще даде мотивация за изпълнение на задачите. Премахнете от работното пространство всичко, което не е свързано с работата. Изключение могат да бъдат снимките на бюрото. Всичко останало трябва да е свързано с работата.
Оставете мобилния си телефон настрана, ако трябва да работите усилено
Можете да го проверявате на всеки час, но не можете да държите телефона си на бюрото, иначе ще изпитвате непреодолимо желание да го гледате през цялото време.
Включете почивките в работния си график
Почивките имат голямо значение, също като свършването на работата. Ако графикът ви редува периоди на максимална активност с кратки почивки, ще бъдете по-концентрирани, отколкото ако сте прекарали целия ден в работа без почивки. Правете 10-20 минути почивки на всеки час. Това време може да се използва за телефонно обаждане, отговор на съобщение от приятел или чаша чай. Гледайте на почивките като на награда за работата. Една от почивките може да се използва за упражнения, 15-минутна разходка или бягане нагоре по пет стълби. Това ще ви помогне да се почувствате освежени и заредени с енергия.
Работете върху запазването на концентрацията
Подобряване на концентрацията
Всеки от нас може да започне с определено ниво на концентрация, но повечето от нас са сигурни, че то трябва да се подобри с времето. За да подобрите обхвата на вниманието, дайте си определено време, като например половин час, за да изпълните определена задача. Когато това време изтече, вижте колко още можете да работите, без да се разсейвате от задачата. Няма значение дали са 5 минути или още половин час. Ако повторите този експеримент, ще видите, че можете да се концентрирате върху една задача много по-дълго, отколкото сте предполагали. Продължавайте да тренирате вниманието си по този начин, докато почувствате необходимост да спрете. Опитайте се да се съсредоточите повече на следващия ден.
Медитирайте
Медитацията помага не само да се отпуснете, но и да подобрите способността си да се концентрирате стъпка по стъпка, но при условие, че медитирате 10-20 минути всеки ден. Когато медитирате, вие се фокусирате върху изчистването на ума си и върху физическото си състояние и дишането. Тези умения могат лесно да се приложат, когато трябва да изхвърлите лошите мисли от главата си и да се концентрирате върху работата. Можете да медитирате както сутрин, така и преди лягане.
Четете книги
Четенето е чудесен начин да се съсредоточите. Опитайте се да четете половин час без почивка. Тренирайте обхвата на вниманието си, като четете час или два, като правите само кратки почивки. Ако сте в състояние да се концентрирате върху която и да е книга, която е пред вас, било то любовен роман или биография, вие също ще можете да се концентрирате върху работата си. Четенето сутрин е чудесен начин да събудите мозъка си от сън. Четенето преди лягане е чудесен начин да заспите. Поставете си за цел да четете по половин час на ден.
По-малко задачи
Как да се концентрираме
Много хора смятат, че многозадачността е чудесен начин за по-бързо постигане на цел и изпълнение на две или три задачи наведнъж. Не забравяйте, че това вреди на способността за концентрация. Когато изпълнявате няколко задачи едновременно, смятате, че сте постигнали повече, но в действителност не сте посветили цялото си внимание и желание на нито една от тях и сте навредили на фокуса си. Работете върху извършването само на една задача наведнъж и ще видите, че темпото ви се ускорява.
Анализирайте
Имали ли сте някога подобен ден, в който сте „работили“ и след това се чудите защо резултатите не са страхотни? Ако това ви се е случило, трябва да анализирате грешките си, преди да започнете нов неубедителен ден. Преди да започнете работа, трябва да запишете всичко, което е работило и не е работило по време на работния или учебния ден, за да сте сигурни, че всичко ще се получи в бъдеще.
Подгответе се добре за работата
Няма значение дали отивате в библиотеката или в офиса за 8-часов работен ден, трябва да се подготвите добре за предстоящата работа, така че денят да започне с положителна нагласа. Трябва да намерите мотивация, за да изпълните всички задачи.
Опитайте се да предвидите нуждите си
Ако искате да бъдете възможно най-продуктивни и фокусирани, трябва да предвидите нуждите си, преди да предприемете нещо:
Наспивайте се добре. Ставайте и си лягайте по едно и също време, за да се чувствате свежи и отпочинали, когато се събудите, а не да се чувствате претоварени и уморени;
- Яжте здравословна храна за закуска. Закуската е най-важното хранене за деня, така че трябва да ядете достатъчно, за да получите необходимата енергия, за да свършите работата;
- Отделете време за презареждане. 15-20 минути ходене, леко кардио, клекове или упражнения за корем ще подобрят тонуса на сърдечния мускул, без да ви изморяват;
Как да се концентрираме
- Контролирайте приема на кофеин. Сутрин кафето помага да разклатите нещата, но се опитайте да не пиете повече от една чаша на ден, в противен случай ще се почувствате претоварени до обяд;
- Запасете се със здравословни закуски като ядки, ябълки, банани и моркови. Това ще ви помогне да стимулирате тялото си и няма да тичате до най-близкия магазин;
- Пийте повече вода. Носете бутилка вода със себе си, където и да отидете, за да останете хидратирани;
- Носете няколко слоя дрехи. Ако стаята, в която работите, е твърде гореща или студена, трябва да сте готови да премахнете няколко неща или обратното, да сложите шал или пуловер. Не можете да компрометирате концентрацията си, ако се потите или треперете от студ и не можете да си помогнете.
https://sanovnik.bg/n-125808-%D0%9A%D0%B0%D0%BA_%D0%B4%D0%B0_%D1%81%D0%B5_%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B5

Таг концентрация ,почивка, медитация

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>