Целебната сила на мощите на Иван Рилски бр.265

Mощите на Иван Рилски
Свети Иван Рилски е свещена фигура в българската история. Той е основател на най-големия манастир в България – Рилският. Иван Рилски играе основна роля в българската култура през 9 и 10 век, затова и след смъртта си е канонизиран за светец.
Иван Рилски е родом от Осоговската планина, като по сведения започва своя житейски път през 876 година. Неговата силна вяра и почит към Иисус Христос го карат да избере монашеския път в манастир под връх Руен. Там Иван Рилски поставя началото на своето учение на Божието слово, пост и молитви.
След това монахът отправя своя път към Рила, където разбира, че има лечебни сили, с които може да изцелява човешките болки. Светецът Иван Рилски оставя траен белег в развитието на българския народ, а през 15 век неговите мощи са пренесени за последно в Рилския манастир, където неговата памет се почита и до днес.
Мощите на светеца се смятат за носители на неговата лечебна сила и енергия. Първите свидетелства за това идват от Георги Скилица, който бил назначен за управител на Средец в периода 1143-1180 година. Тогава той разказва, че е свидетелствал на изцелението на император Мануил Комнин, който страдал от силни болки в ръката, съпътствани от гърч и след това сърдечен пристъп. Когато императорът бил намазан с клей от кандилото над гроба на Иван Рилски, той съвсем скоро оздравял.Целебната сила на мощите на Иван Рилски
Друго такова свидетелство е разказът за католическия архиепископ, който не вярвал в силите на свещените мощи. Изведнъж той онемял и на лист хартия написал своето прегрешение, като се помолил за прошка. Когато коленичил през ковчега на Иван Рилски, архиепископът отново получил дарбата си да говори.
От новото време е известен и разказът за малко русокосо момченце, което претърпява катастрофа, в която губи своите родители, и остава инвалид. След обикаляне по различни места момченцето било заведено пред мощите на Иван Рилски. То престояло там безмълвно около час, след което започнало да стъпва на краката си и да залита.
Има десетки други свидетелства за великата сила на свещените мощи, което кара хиляди поклонници да посещават Рилския манастир и да почитат силата на Иван Рилски.
https://sanovnik.bg/n-124334-%D0%A6%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%BC%D0%BE%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD_%D0%A0%D0%B8%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8
Тагове целебната ,сила ,мощите ,Иван Рилски

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>