БРАТЯ

Семейната среда играе огромна роля във формирането на човешкия характер .Независимо от това, много рядко в света на изкуството и културата се срещат близки роднини- бащи, братя, сестри, които да имат ярки и сериозни творчески постижения. Но има и изключения, които сякаш ни доказват мистериозната и необяснима същност на творческия процес. Барокът в изкуството разкрива едни от най- забележителните постижения на човешкия гений. А в неговата основа са двама…  братя 
.Анибале Карачи - Wikiwand Карачи /Annibale Carracci/3.11.1560-1609/ e най-влиятелният художник на своето време. Той, а не великия Караваджо е признат от съвременниците за наследник на традициите на Рафаел и Микеланджело. Възхваляват, го че връща монументалността и динамизма в живописта. Дава началото на най-влиятелното направление на барока в изкуството.
Агостино Карачи – УикипедияБрат му Агостино Карачи /1557-1602/ е обявен за най- великия гравьор на своята епоха. Копира творби на Тинторето,  Веронезе, Кореджо…Сам създава шедьоври на живописта и гравюрата. Заедно с брат си и братовчед си Лудовико Карачи - WikiwandЛюдовико създават Академия на прогресивните в родната им Болоня. Едно от най- почитаните учебни заведения на 16 и 17 век. Там обучават цяла плеяда творци на изкуството да „рисуваш директно от живота“ в противовес на господстващия по това време интелектуален стил „маниеризъм“.
Прескачаме векове и се приземяваме в Солун /тогава в Османската империя/,където се раждат братята Атанас Далчев – Уикипедия Атанас /1904-1978/ и Любомир Далчев (27 декември 1902 г. – 11 юли 2002 г.) – MEDIA MARKETINGЛюбомир /1902-2002/ Далчеви. Първият става най-големия български преводач на 20 век. Превежда от френски, испански, италиански, немски, руски…Между забележителните му творения, като преводач са- „Бунтът на масите“ на Ортега и Гасет и „Червено и черно“ на Стендал. Поезията му бележи епоха в развитието на българското поетично изкуство. Специалистите го наричат „таен“ родител на много български поети.
Братът Любомир е световно известен скулптор. Между творбите му в България е паметникът на Йордан Йовков в Добрич и Орфей в Златни пясъци. Той е авторът на комплекса от композиции „Братска могила“в Пловдив. 1979 год. емигрира със семейството си в САЩ, където прави паметник на американския журналист Макгахан в Лексингтън. Погребан е в забележителния архитектурен комплекс „Кристалната катедрала“ в Гардън Гроув до Дисниленд и Юнивърсъл пикчърс на юг от Лос Анжелис.
Да, братята имат значение!!!
Георги Караджов
 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>