УЛОВЕНИЯТ ОБРАЗ

Образите са алфата и омегата на всеки творчески процес. Не случайно някои от най-големите творци в историята сменят дори имената си, за да бъдат разпознаваеми в нашия, тъй пъстър, свят. Но когато намериш себе си и своята аура, резултатът е удивителен. Всички ти се възхищават и желаят да те следват.
Повелителят на най-престижните британски музикални награди-Брит е жена- Annie Lennox Photos | Limited Edition Prints & Images For Saleшотландката Annie Lennox /Ани Ленъкс/1954/. Но големият й пробив се случва през 1983 година с песента „Sweet dreams”.Изпълнява я като част от дует- „Юритмикс“, с един от най-креативните музикални гении на 20 век- Дейв Стюарт. Критиците определят излъчването й в клипа към песента, като андрогинно- разкриващо едновременно мъжки и женски черти. Визията й заедно с гласа й- контралто я превръщат не само в музикална, но и в модна икона на столетието. Но тя и композитор- уникално явление в женската популярна музика днес. Получава всички най-големи награди в музикалния бизнес, включително Оскар за песен във филмовия шедьовър на Питър Джаксън- „Властелинът на пръстените- Завръщането на краля“.Тя е и първата жена избрана за член на Британската академия на авторите на песни, композитори и автори.
Друга жена е обявена за „Жива легенда“ от най-голямата библиотека в света- тази на Конгреса на САЩ. Annie Leibovitz Channels 'Coastal Grandmother' Style at the Met Gala 2022 |  VogueИмето й е Anni Leibovitz /Ани Лейбовиц/1949/ и е американски фотограф. Паметна става фотографията й на прочутия Бийтълс Джон Ленън и съпругата му Йоко Оно само пет часа преди убийството на Ленън. А иначе, тя е любимият фотограф на най-влиятелните модни списания, но и на най- известните личности. Нейната портретна фотография покрива изискванията на изключителното майсторство и истинското изкуство. Става първата жена със самостоятелна изложба в Националната портретна галерия на Вашингтон- столицата на САЩ. Харизматична и като личност тя има за дългогодишна партньорка в живота до смъртта й Сюзан Зонтаг |Сюзан Зонтаг /1933-2004/- писателка, философ и политически активист, наречена „една от най-влиятелните критички на своето поколение“
Bryan Adams: 'My doc says men need sex 27 times a month, but who gets  that?' | Bryan Adams | The GuardianКанадецът Bryan Adams /Брайън Адамс/1959/ е може би най- известния музикант, певец, автор на песни и композитор на Канада през 20 век. Легендарните му хитове – “Everything I do  I do it for you”/1991/, “All for love”/1993/ и “Have you ever really loved a woman”/1995/ са признати за модерни музикални класики. Те са съществена част от успеха на филмовите хитове, за които са създадени- „Робин Худ- принцът на крадците“, „Тримата мускетари“ и „Дон Хуан де Марко“. Песента към  филма „Тримата мускетари“ по музика на Адамс се изпълнява от него и легендарните Стинг и Род Стюарт.Наградите му са неизброими- включително звезда на Алеята на славата в Холивуд.
Но Адамс е и изключителен фотограф. Снима за най-големите модни списания- има дори три престижни награди по фотография от Германия. А имената на личностите, които се доверяват на апарата му говорят сами по себе си- Шер, Джулиан Мур, Дженифър Анистън, великия режисьор Вим Вендерс, топ моделите Линда Еванзжелиста, Надя Ауерман, премиерът на Канада Джъстин Трюдо, дори…покойната английска кралица ЕлизабетII. Прави корици за албуми на Ани Ленъкс /виж по-горе/, Ейми Уайнхаус, Анастейша. Връх в кариерата му на фотограф е прочутият календар на Пирели през 2022 год.
Каква благословия е да уловиш, съхраниш и развиеш своя образ на творец!
  Георги Караджов

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>