Ето как в древността са печелили облози с ум и хитрост! бр.266

Царицата се обзалага, че може на една вечеря да изпие вино за 10 милиона сестерции

Перспективата е доста интересна и Марк Антоний с удоволствие приема облога.

Но коварната жена, естествено, проявява хитрост. В самото начало на вечерята пред нея поставят чаша с винен оцет. Египетската царица сваля от ухото си обеца с огромна черна перла, която е известна с баснословната си цена, и я пуска в чашата. Калциевият карбонат встъпва в реакция с винената киселина, отслабва я и в края на вечерята образувалият се коктейл е напълно годен да бъде изпит на една ефектна глътка. Което Клеопатра и прави. А Марк Антоний признава победата й.

 

 

Учените неотдавна доказаха реалността на този химически опит. Професор Прудънс Джоунс от Университета в Ню Джърси се въоръжава с оцет и перла и установява, че са необходими около 24 часа, за да може средно голяма перла да се разтвори в киселина. Той допуска, че египетската царица предварително е накиснала обицата си в оцет и я е свалила от ухото си вече поразмекната.

Другият вариант е, както често се случва по онова време – още повече в компанията на Клеопатра, вечерята плавно да е преляла в закуска.

 https://popantofi.com/%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B2-%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B7/

Таг древните  облози ум ,хитрост

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>