История на Александровска гробница бр.266

История на Александровска гробница

 Диана Иванова Новак
Александровската гробница
Снимка: kayan4o
Александровската гробница е уникална тракийска гробница, датирана към IV в. пр. Хр. Смята се, че е принадлежала е на тракийски цар или аристократ. Тя е част от 100-те национални туристически обекта на България от 2011 г. и е едно от най-новите значими археологически открития на страната ни. Открита е от екип от археолози, ръководен от д-р Георги Китов (1943-2008), през месец декември, 2000 г. Намира се в могилата “Рошавата чука”, на 500 метра източно от с. Александрово, община Хасково.
В гробницата има уникални архитектурни елементи и стенописи без аналог, даващи безценна информация за културата и бита на траките и техните владетели. Самата гробница е един от най-големите подобни обекти у нас.
Височината на могилата, в която се намира гробницата, е около 15 м, а диаметърът и над 70 м. Гробницата има 10-метров тесен и дълъг коридор (дромос), водещ към правоъгълно преддверие, след което следва кръгла гробна камера с камбановиден свод. Входовете между коридора и камерите са трапецовидни с височина под 120 см. Предполага се, че са били затваряни с малки двукрили каменни врати, които се заключвали със система от резета от вътрешната страна.
Гробната камера е изградена е от прецизни гранитни блокове. Подът е покрит с каменни плочи и с дебел слой варова замазка. Стените също са покрити със сходна замазка, а върху нея има изрисувани стенописи. Куполът над стенописите се предполага, че е бил жълт, но днес е посивял поради стареенето на боите. Таванът на камерата завършва с ключов камък, който отвътре изглежда като правилен кръг.
За съжаление, ритуалното ложе навярно е било разрушено още в древността. Във всички помещения обаче има добре запазени стенописи, предимно от бойни и ловни сцени, също и погребален пир, свързани с представите на древните траки за отвъдното. Според тях, обожествените герои прекарвали там времето си в лов и пируване.
Интересен е стенописът с образ на гол гигант, въоръжен с двойна брадва – при траките това оръжие е било символ на власт и на божественост.
Срещу входа над сцената с угощението е открито врязано изображение на млад мъж в профил и надпис с гръцки букви над него. Проф. Герасимова е разчела надписа като „Кодзимасес Хрестос”, като по нейно мнение първата дума е лично тракийско име, а втората е прозвище, означаващо способен, можещ, умел или обобщено: майстор. Има мнение, че това е автопортрет на художника на гробницата.
Предметите от погребалната церемония, които са били в гробницата, свързани с тракийските религиозни вярвания за отвъдния живот на важна личност, навярно са били ограбени, но уникалните стенописи се считат за изключително ценна находка.
В Музейния център Тракийско изкуство в Източните Родопи, който се намира на 150 м северно от могилата, е изложена точна реплика на гробницата. Музеят е изграден със съдействие на японското правителството с дарение от Япония и открит през 2009 г. в присъствието на принц Акишино и неговата съпруга. Целта на изграждането на музея е да могат повече хора да разгледат модел на гробницата, тъй като достъпът на хора до нея би бил разрушителен за стенописите.
https://sanovnik.bg/n-118994-%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F_%D0%BD%D0%B0_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0
 Таг история Арександровска, гробница

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>