ТРИ ПОСОКИ БР.98

Plakat

  Живко Мутафчиев, Петър Великов, Роберт Баръмов

изложба графика, 11.02. – 04.03. 2014г.

 Традиционно пролетният сезон в галерия Аспект започва през февруари с графична изложба. В предходни години проекти като “Ex libris”и „Графика в цвят” предизвикаха изключителен интерес и удоволствие за любителите на изкуството върху хартия. Тазгодишната изложба продължава донякъде това направление в работата на галерията, но за разлика от предишните сборни представяния, сега галеристката Олга Петрова е заложила само на трима автори. „Три посоки” – в общ проект под този надслов се презентират Живко Мутафчиев, Петър Великов и Роберт Баръмов – имена, говорещи достатъчно на всеки итересуващ се от графично изкуство.  В трите помещения на галерията всеки от тях е представен отделно – едно сполучливо решение, като се има предвид силното индивидуално присъствие и специфичен стил на авторите . Затова и мотото  „Три посоки”  отлично определя характера на изложбата, в която художниците са обединени в съвместна експозиция и показват графика, но с това общото се изчерпва, от там нататък всеки от тях следва своята посока, представя своето изкуство, което е строго индивидуално и различимо. Изхождайки от тези разсъждения, не би следвало да говорим за сходство и обединяващи елементи. Единствено обединяващ в случая е фактът, че и тримата са отлечни графици, оценявани и награждавани на престижни световни форуми.

Живко Мутафчиев е творец, който  работи както в областта на графиката,така и на живописта, а в настоящата изложба показва литографии и графични отпечатъци, характерни за него не само като стил, но и като тематика. В центъра на творчеството му е съвременният човек, уловен в различни моменти от своя живот. С изключително майсторство Живко Мутафчиев разгръща пред зрителя своеобразен паноптикум от персонажи, поставени в една колкото реална, толкова и сюрреалистична среда:  в един момент папарак преследва тайнствена красавица в дъжда, а в друг се опитва да улови птица в полет; прекрасни голи модели позират пред невидим обектив, музиканти свирят на пиана и саксофони и сякаш плуват в неясни пространства, прорязани и изпъстрени с тайнствени надписи. Тази естетска атмосфера на загадъчност е пресъздадена от автора с брилянтна техника и разточителна за график цветност.

Разнообразни като формат и техника са и творбите, с които се представя Петър Великов. Той е автор, с който галерия Аспект има дълго сътрудничество, бил е и участник в Нощта на музеите и галериите със самостоятелна изложба и демонстрации на графична техника на живо. Фин и перфектен творец, той има значителни постижения най-вече в областта на Ex libris-а, където е бил отличаван с много престижни награди в световните центрове на това изкуство, каквито са Пекин и Истанбул. Последната му награда е от 2013г. за малка графика от Санта Кроче сул Арно, Италия, където печели голямата награда. Отличеният ex libris може да се види в настоящата изложба, заедно с  други малки графики, няколко рисунки и последните работи на Петър Великов, създадени в Китай, които той ще покаже за пръв път в България.

И на трето място, но не и по значимост, Роберт Баръмов – творец с утвърдено присъствие у нас, а може би повече в чужбина. Брилянтен график, който работи еднакво добре както в малките кавалетни форми, така и в чисто концептуални тематични проекти. Неговият рисунък е сложен, внушенията му са силни и нееднозначни, дори парадоксални. Светът на художника е населен със странни същества, полухора-полумашини; приказни и литературни герои са изобразени в класичестки тип рисунки, но в странни ситуации.  В настоящата изложба Баръмов представя класическа графика, суха игла и офорт,  рисунки,но и едно предизвикателство към пловдивската публика, а именно пространствени форми с доста концептуален привкус. Така оформена, експозицията разкрива разностранните му търсения и „хвърля ръкавица” на традиционността.

Изложбата  „Три посоки” може да се види в галерия Аспект от 11. февруари до 04. март, три седмици, в които публиката може да се наслади на качествени творби и да се ориентира в „посоките”, в които се развива графичното изкуство, представено в творбите на трима великолепни творци.

Baramov

Mutafchiev

Velikov

 

Мария Герасова

 тагове: три, посоки, галерия Аспект

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>