ФЕНТЪЗИ

 Научната фантастика е един от най-младите литературни жанрове. Жул Верн се приема за неговия създател. Предсказанията в неговите романи продължават да се случват и днес. Жанрът еволюира в своето развитие. От една страна със засилване на научния компонент в него, от друга с включване на исторически елементи, често вдъхновени, от действителни исторически събития, случили се на земята- така нареченото фентъзи.
Първомайстор на второто направление е Джордж Толкин с неговия легендарен магнум- опус „Властелинът на пръстените“.Сред големите творци на първото се откроява американския гражданин- руски евреин Айзък Азимов.
Фентъзито доминира съвременния световен книжен пазар и този на кино, развлекателната и телевизионна индустрия. Достатъчно е да споменем най-награждавания и гледан телевизионен сериал „Игра на тронове“ и поредицата герои на „Марвел“ на компанията „Дисни“.
???? Самокритиката е слабо наказание за некомпетентността - Айзък Азимов |  Uchiteli.bgАйзък Азимов /1920-1992/ е биохимик по образование и най-влиятелния представител на тъй наречената твърда научна фантастика.Той е истински феномен- създава мистерии, критически студии, есета, научна и научно-популярна литература. Автор е на двутомна енциклопедия на „Интелигентния човек“. С Робърт Хайнлайн и Артър Кларк се признати за тримата големи във фантастиката на 20 век. Вдъхновен от епохалния труд на английския историк Едуард Гибън „ Възход и падение на Римската империя“, създава знаменитата си поредица „Фондацията“ за възникването, апогея и залеза на Галактическата империя. И така се явява вдъхновител на прочутата филмова поредица „Междузвездни войни“.Формулира трите закона на роботиката: 1.Роботът не може да навреди на човешко същество.2.Подчинява се на заповедите на човешкото същество.3.Защитава съществуването си, доколкото не противоречи на първите два закона. Те стават основа за развитието на роботиката, като философия, наука и технология. Малко известен факт е, че причина за смъртта му е- спин. Заразява се при медицински манипулации в болница.
Фантастичният ЛемПолякът Станислав Лем /1921 Лвов- 2006-Краков/ е голямото име на научната фантастика в бившия източен блок. Творбите му са обагрени от дълбокия му философски поглед към света и невероятното му чувство за хумор и самоирония. Събратът му по перо американеца Теодор Стърджън обявява през 1976 година, че Лем е най-четеният писател-фантаст в света. Шедьовърът му „Соларис“/1961/ „изследва най-дълбоките крайности на човешкото съзнание, като превръща дълбоко скритите човешки мечти в реалност“. Прочута е екранизацията по романа на великия Андрей Тарковски. Последната е с големия  Джордж Клуни. Непреходна стойност имат неговите „открития“- стихове, написани от извънземни и роботи и невъзможни за превод каламбури.
Мозъкът зад прочутия сериал „Игра на тронове“ е американския писател, сценарист, телевизионен продуцент и истински енциклопедист
  СЕГА | Дж. Р. Р. Мартин смятал Marvel за по-велики от ШекспирДжордж Р.Р.Мартин /1948/.Основно вдъхновение в живота му е един…семеен провал. Дядо му по майчина линия има успешен семеен строителен бизнес унищожен от Голямата депресия през 30- те.Но винаги, когато преминава покрай бившия си дом, независимо от бедното си съществуване, се стимулира от някогашното величие .Опитва какво ли не- практикува шах на високо ниво, пише вампирски романи и романи на ужасите.Но открива призванието си във фантастиката.Той е един от основните сценаристи и продуценти на прочутия сериал с мистерии „Зоната на здрача“. Един от създателите е и на друг сериал „Красавицата и звяра“.Междувременно научно фантастичните му произведения получават награда след награда.И тогава през 1996 год. се появява романа „Игра на тронове“ първа част от поредицата „Песен за огън и лед“ .Вдъхновява се от войната на розите в средновековна Англия, легендарната поредица на великия французин Морис Дрюон „Прокълнатите крале“ и „Айвънхоу“ на сър Уолтър Скот.
Успехът е изключителен. От поредицата излизат „Сблъсък на крале“, „Вихър от мечове“, „Пир за врани“….Основата на създаването на прочутия сериал е поставено .В момента върви с голям успех друг сериал по произведение на Мартин, който се развива векове преди времето на „Игра на тронове “.Едно от най-големите качества на поредицата е богатството и реалистичността на основните персонажи. Те сякаш оживяват пред очите ни и придобиват митични измерения.  И всичко това на прекрасен и богат английски език.
Не случайно фентъзито владее умовете и сърцата на съвременните хора.
 Георги Караджов

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>