МИСТЕРИЯ

Мистерията е неразделна част от човешкото съществуване
Да започнем с мистериозното ни появяване на планетата земя. Науката още не е дала категоричен отговор за него.
Продължаваме с огромния неизползван капацитет на нашия мозък-мистерия без категорично обяснение.
А какво да кажем за въображението и фантазията. Само затваряш очи и се намираш в други светове. Не случайна криминалните загадки ни държат под напрежение ден и нощ. Може би чрез тях, желаем по-добре да си обясним мистерията на самия живот.
Английската писателка, автор на драми, есета, биографии Мери Шели за романа Франкенщайн | Lifebites.bg Мери Шели /1797-1851/ е най-известна с готическия роман „Франкенщайн  или новият Прометей“/1818/.Точно тя създава един от най-значимите герои, които в следващия 20 век ще стане символ на мистериозното в изкуството, науката, живота .Произходът й е забележителен- майка й Мери Уолстънкрафт е създателка на феминизма в световен мащаб- авторка е на“Защита правата на жените“, издадена в далечната 1792 година.Баща й е забележителния политически философ Уйлям Годуин. Фамилията си дължи на гениалния поет и мислителПърси Биш Шели – Песен на британците Пърси Биш Шели.1816 година. в прочута нощ на Женевското езеро, заедно със съпруга си и най-близкия му приятел- великия Джордж Байрон я осенява образа на Франкенщайн.
Самият й земен живот е пълен с драми и мистерии. Майка и умира при нейното раждане, съпругът й Шели се удавя. Първите им три деца загиват. Оцелява само последното-син.. Тя самата боледува тежко през последните си години и най-вероятно умира от тумор.
Кралицата на криминалната литератураКниги на ИК ЕРА | Агата Кристи Агата Кристи /1890-1976/ е обявена за най-продавания автор на всички времена. Закърмена е с необичайното от невръстна детска възраст. Майка й по нейното описание е ясновидка .Много малка се научава да свири на пиано и мандолина. Сама избира името на първото й куче- Джордж Вашингтон- на името на първия президент на САЩ. Фамилията Кристи запазва от първия си съпруг, с когото се развежда. Голямата й слава идва с „Убийството на Роджър Акройд“ /1926/. С него прави революция в криминалния жанр, защото повествованието се води от името на- самия убиец.
Създава двама от най-забележителните образи на дегективи- белгиеца Еркюл Поаро и възрастната дама с остър ум мис Марпъл. А най-продаваната мистерия на всички времена е нейната- „Десет малки негърчета“.В класацията за най-популярни автори в историята е на трето място- след  Уйлям Шекспир и Библията. Пиесата й „Капан за мишки“ е най-дълго играната театрална пиеса в световната история. В хотел „Пери Палас“ в Истанбул се намира „Стаята на Агата Кристи“. Там създава прочутата- „Убийство в Ориент Експрес“.
дж к роулинг Архиви - Книжарница Англия: Български книги в чужбина.  Доставка на български книги в цяла Европа и Англия, Австрия, Германия,  Испания, Португалия, Франция, Белгия, Нидерландия, Дания, Естония,  Люксембург, Италия, Литва, Дж.К.Роулинг    /1965/ прочутата създателка на поредицата за Хари Потър е може би най-известния и най-богат писател днес .Големият й успех е предшестван от трагедия.1990 год. майка й умира от множествена склероза.“Пишех Хари Потър, когато тя почина. Имах толкова много да й разказвам“ споделя по-късно тя. Интересен факт е че в турбулентната за България 1996 год.- тогава тук фалират 14 банки, световния книжен пазар е поразен от две експлозии. Излизат първата книга от поредицата за Хари Потър и първия роман от най- прочутата фентъзи поредица на нашето време- „Песен за огън и лед“ на Джордж Мартин.
Роулинг е първата писателка милиардерка и втората най-богата жена на нашето време ,след прочутата Опра Уинфри. Може би за да излезе от детството- все пак Хари Потър макар и изключителен е просто момче, прави неочаквана крачка.
През 2013 година  излиза криминалния роман „Зовът на кукувицата“ от Робърт Галбрейт. Авторът се представя, като бивш военен.А главният детектив е също бивш военен с тежка контузия на крака- Корморан  Страйк. Тиражът е малък, а критиката е във възторг. Всички си задават въпроса кой е Галбрейт? Разследващите журналисти свършват своята работа и откриват че тона е псевдоним на Дж. К. Роулинг. Продажбите нарастват с 4000%.Читателите на криминалната поредица могат да открият в главния женски образ-Робин сътрудничката, а по-късно и съсобственичка на детективската агенция с Корморан  Страйк черти на самата Роулинг. Така на сцената излиза може би най- популярния детективски тандем на 21 век .А самата Роулинг развива огромна благотворителна дейност за подпомагане на лечението на деца с множествена склероза и такива без родители.
Оказва се, че жените, които носят в себе си мистерията на създаване на новия живот, могат да създават изключителни светове на мистериите на белия лист.                                              
Георги Караджов

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>