11 исторически места и забележителности в България бр.2688

България е очарователна страна, пълна с красиви пейзажи и забележителности, невероятни плажове, мистични исторически места, интересни традиции и народни обичаи. Това е и дестинация с приказни паметници, които издигат красотата на страната още повече.
Най-известните забележителности в България са исторически сгради, които отразяват дългата й история и различните култури, които са й повлияли.
И все пак България е нещо повече от древна история, затова ще включим и някои прекрасни забележителности в България, които си заслужава да споменем.
Храм-паметник Александър Невски в София
забележителности в българия
Едно от най-емблематичните забележителности и исторически места в България, както и със сигурност най-забележителната сграда в столицата на България е катедралата Александър Невски.
Тази величествена православна катедрала е една от най-красивите сгради за посещение в динамичната българска столица и запомнете, посещението на София няма да е същото без да се насладите на нейното величие.
Катедралата Александър Невски всъщност е една от петдесетте най-големи християнски църкви в целия свят.
Изграждането първоначално започва през 1882г. и е завършено през 1912г., църквата е официално осветена през 1924г. Построена в неовизантийски стил и проектирана от архитект Александър Померанцев, катедралата Александър Невски е наистина грандиозна сграда.
  Античният театър в Пловдив
забележителност в българия пловдив
Често споменаван като най-старият постоянно обитаван град в Европа, Пловдив е мечтата на любителите на историята. Наред с българската възрожденска архитектура, Пловдив е известен с това, че е дом на една от най-разпознаваемите забележителности у нас – Античния театър на Филипополис.
Театърът се намира в центъра на съвременен Пловдив, на около 2 часа път от столицата София. Построен е през 1-ви век след Христа и благодарение на внимателни реставрации се счита за един от най-добре запазените римски театри.
В разцвета си 28-те реда полукръгли мраморни седалки можели да поберат до 7000 зрители. Театърът е създаден специално за гладиаторски битки, а днес се използва за концерти и други представления.
Театърът е открит през 70-те години на миналия век, след като свлачище разкрива част от него. Това е само едно от съкровищата на Пловдив от римската епоха, защото в града има също античен стадион и форум, въпреки че те не са толкова добре запазени.
Заедно с театъра, те представляват древен Пловдив, който е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство от 2004г.
 Рилски манастир
най-красивите места в България
Един от деветте обекта на ЮНЕСКО за световно наследство в България от 1983г. насам, Рилският манастир е една от най-красивите забележителности в България.
ЮНЕСКО пише за Рила: „това е най-важният духовен и книжовен център на българското национално възраждане, с непрекъсната история от Средновековието до наши дни“.
В източноправославния манастир се намира в Рила планина и е основан през 10-ти век от Свети Иван Рилски. В момента там има около 60 монаси.  Рилският манастир е един от най-значимите паметници и исторически места на България.
Разположен сред красивата Рила планина, това е зашеметяващо място за посещение.
 Перперикон
перперикон
Перперикон е важно тракийско светилище, което става римски град около 1 век пр. н. е. По-късно е мястото на средновековна крепост. Селището е разширено при римляните, които развиват Перперикон в по-голямо селище с акропол и дворци. Останките от тези структури са разкопани и могат да бъдат проучени и днес.
Прочетете Повече
  Плиска
исторически места и забележителности в бг
Плиска е археологически обект и едно от важните исторически места в България, в който се намират руините на първата столица на страната. Разпростираща се на 23 квадратни километра и със сложна система от укрепления, Плиска е впечатляващ ранносредновековен град.
Той е бил главен град на Първото българско царство от 681г. до 893г., когато столицата е преместена в Преслав от цар Симеон I.
Мястото е специално избрано, заобиколена от хълмовете на съседните плата. Също така било кръстовище на главни пътни артерии.
Първите постройки в Плиска датират от края на 7 век. Те били направени от дърво и били кръгли или правоъгълни. Някои били жилищни помещения, докато други служели за различни други цели.
В края на 8-ми и началото на 9-ти век каменните сгради заменят дървените. Смята се, че първата каменна постройка е била дворецът на Хан Крум. През 811г. столицата е разрушена от византийския император Никифор.
През 893г. на престола поема Симеон I, а столицата е преместена от Плиска в Преслав.
След това Плиска губи своето административно и политическо значение и се връща към предишния си статут на земеделски център. Градът е опустошен от масивна инвазия през 1048-1049г.
  Крепостта Баба Вида
исторически места
Крепостта Баба Вида се слави като един от най-добре запазените средновековни замъци и посещавани забележителности в България.
Разположена на северозапад, крепостта Баба Вида е построена за първи път през 10-ти век върху руините на римската наблюдателна кула на Бонония, която е построена през 1-ви век след Христа върху останките на тракийско селище.

Като централен отбранителен механизъм на Видин, крепостта Баба Вида издържа на различни нападения и обсади – например от византийските войски на Василий II.

През 14 век крепостта играе ролята и на царска резиденция на цар Иван Страцимир.

По време на своето съществуване крепостта Баба Вида е била изграждана и преустройвана многократно, като различните епохи са виждат и до днес.

Днес този реставриран обект и музей има основен двор, заобиколен от вътрешна и външна стена, както и четири кули.

Името „Баба Вида” се отнася до легенда за три български сестри принцеси, две от които се омъжват необмислено и пропиляват наследството си, а третата – Вида – остава неомъжена и построява замъка.

Крепостта Баба Вида е една от нашите най-популярни атракции в България.

  Казанлъшка Тракийска гробница

исторически места

Траките населяват Балканите от 2 век пр. н. е., особено в областта, която днес е България. Траките са били известни войници, от които са се страхували древните гърци и римляни. Един от най-известните траки е гладиаторът Спартак, който ръководи голямо въстание на роби срещу Рим.

Един от най-честите отпечатъци на траките в България са тракийските гробници, разпространени в цяла България.

Най-известната гробница, която е и обект на ЮНЕСКО, е Казанлъшката Тракийска гробница и Свещарската тракийска царска гробница. Тези тракийски гробници са част от голям царски тракийски некропол в Долината на тракийските владетели, разположен в Розовата долина.

Казанлъшката Тракийска гробница датира от 4-ти век пр. н. е. и е уникална, защото интериорът на гробницата е пълен с рисунки. Вътрешните стени на гробницата са украсени със стенописи на коне, сцена, изобразяваща сбогуването на младоженеца и булката, тракийския цар и царица. Картините са много добре запазени, като се има предвид, че датират от 4 век пр. н. е.

Ето защо това е едно от важните исторически места и посещавани забележителности в България.

  Крепостта Царевец

исторически забележителности в българия

Крепостта Царевец е средновековна крепост в град Велико Търново, в северната част на България. Тя е най-важната крепост в България и една от най-внушителните в Европа.

В средата на крепостта има замък, в който между 1185 и 1393г. са се помещавали кралският и патриаршеският дворец.

В крепостта има няколко църкви, останки от манастир и стена за екзекуции, мястото, където предателите са изтласквани в река Янтра. Града е ограден от крепостни стени, високи 12 м и дебели 10 м, с 3 порти. Река Янтра очертава крепостта.

Това е забележителен средновековен паметник, който ще ви върне назад във времето. Забавно е за посещение и като цяло има спираща дъха гледка към хълма, крепостния замък и реката. Сякаш е изваден от книга с приказки.

  Старият град на Несебър

най красивите места в българия

Несебър може би е най-известната туристическа дестинация, част от важните исторически места и забележителности в България. Разположен на скалист остров (превърнат в полуостров) на Черно море, Несебър е на повече от 3000 години. Първоначално тракийско селище, по-късно става важна гръцка колония, след това римска, българска, османска и отново българска.

Можете да проследите невероятната му история, като просто се разходите наоколо и разгледате разположените наоколо паметници, включително тракийските укрепления, Акропола, храма на Аполон, базиликата Стара Митрополия, средновековна крепост и дървените къщи от 19 век. Все едно се разхождате из историята. При всичко това е лесно да се разбере защо ЮНЕСКО обяви Несебър за обект на световно наследство през 1983г.

Старият град на Несебър е в непосредствена близост до най-популярния курортен град на Черно море Слънчев бряг. Слънчев бряг е известен със своя нощен живот, привличащ хиляди хора всяка година.

  Белоградчишката крепост

най-красивите места в България

Разположена на северните склонове на Стара планина, Белоградчишката крепост – известна още като Белоградчишко кале или като Калето – е впечатляващо добре запазено укрепление в Северозападна България.

Първоначално римляните основават Белоградчишката крепост като крепост от 1-ви до 3-ти век след Христа, като построяват най-високата част на крепостта, известна като Цитаделата.

Крепостта е била построена за да контролира пътя от и до град Рациария. През вековете Белоградчишката крепост е била използвана включително и от византийците.

През 14-ти век обектът попада под властта на Видинското царство на цар Иван Срацимир, през което време е разширен и укрепен.

През 19 век Белоградчишката крепост продължава да се използва за военни и отбранителни цели. През 1850г. Белоградчишката крепост играе роля в потушаването на Белоградчишкото въстание.

Днес в изключително добре запазените останки от крепостта е издигнат паметник на Белоградчишкото въстание, където един от водачите е обезглавен.

  Побити камъни

Побити камъни

Побити камъни е пустиня от пясъчни дюни и скални образувания. Това е историческо място и голяма забележителност в България, близо до Варна.

Също така е единствената пустиня в България и една от малкото пустини в Европа. Това място е доста уникално поради странните скални образувания, разпръснати по протежение на района.

Скалните образувания са каменни колони, високи от 5 до 7 метра и дебели от 0,3 до 3 метра, те датират отпреди 50 милиона години. Произходът им все още не е известен, въпреки че има няколко теории.

Някои вярват, че са вкаменена гора, а други казват, че са били коралов комплекс. Има митична версия, според която това е било място на вкаменени циклопи.

Каменната пустиня „Побити камъни“ е класифицирана като природна забележителност през 1930г. от България за запазване на скалните образувания. Това е изключително място, което си заслужава да се посети. И е лесно достъпно от Варна, само на 20 км от града.

 https://spiritell.com/%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bd/
Таг исторически ,места забележителности, България

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>