МИСЪЛТА КАТО ИЗКУСТВО 1

Мисълта играе огромна роля в света, който създаваме около нас, но и в нашето съзнание.
Генезисът на човешкото  мислене все още не е изяснен от науката, философията, дори религията.
Несъмнено едно от най-важните мисловни качества е способността за създаване на произведения на изкуството.
Свикнали сме да мислим за тях, като картини, филми, музикални произведения, но и в други области могат да се създават такива образци.
Най- интелектуалната от игрите на земята е шахът. Той е не просто сблъсък на два интелекта, две психологии, два подхода към играта, но и възможност за изграждане и реализиране на партии с характеристиките на истинско изкуство. Те дори носят естетическа наслада на познавачите на шахматното изкуство. Нещо повече стратегиите и тактиките открити от големите шахматни творци намират приложение във всички сфери на живота, включително в изграждане на системи на основата на изкуствения интелект.
Шахматист Александр Алехин: биография, лучшие партии, фото и видеоАлександър Алехин е роден на 31 октомври или 1 ноември 1892 година в Москва в благородническо семейство. Умира през 1946 година в Ещорил Португалия. Гениалният шахматист, теоретик на шаха и литератор е доктор по право. Пътят му към световната шахматна слава идва с третото място на международния шахматен турнир в Санкт Петербург /1914/.Там е изпреварен само от действащия световен шампион по шах Емануил Ласкер и бъдещия световен шампион- великия кубинец Хосе Капабланка. Става един от първите 5- ма гросмайстори по шахмат в света- звание дадено от руския император Николай II.
През 1918 година, 2 часа го делят от разстрела- осъден е на смърт от болшевишката власт заради аристократичния си произход. Спасява го страховития председател на ВЧК Феликс Едмундович Дзерджински. През 1920 година става първия шампион по шах на СССР. През1921 година се жени за френска гражданка и заминава за Франция. Затова и до днес, той се води едновременно, като руски и френски шахматист. През 1922 година  след второто място на престижния турнир в Лондон, след световния шампион Капабланка, подписва договор за мач за световната титла с него. През 1925 получава френско гражданство и докторат по право от Сорбоната.  Праз1927 година  поразява шахматния свят с блестящата си победа над Капабланка. Запазва титлата до смъртта си с изключение на периода- 1935-37, когато я губи от големия холандец Макс Еве- по- късно президент на ФИДЕ- международната шахматна федерация.
Алехин е признат за човека с най- забележителна памет за шахматни партии в историята. На него принадлежат световните рекорди на брой слепи партии, където играе без да гледа шахматната дъска. През Втората световна война участва в турнири по шахмат на територията окупирана от германците в Европа-условие, за да се събере с втората си жена-американка от еврейски произход. Умира в бедност в Португалия- от инфаркт. През 1999 година канадски гросмайстор предполага, че може да е убит заради участие в турнири в нацистка Германия. На гроба му в прочутото парижко гробище Монпарнас  има надпис- „руски и френски шахматен гений“.
Наследството му е огромно- като се започне с прочутия дебют- Защита Алехин и се продължи с многобройни системи , които прилага в партиите си. Признат е за един от най-големите шахматни аналитици. Има редица изследвания върху теорията и практиката на шаха. Той въвежда нов термин в шахматната игра- „красива загуба“, защото доказва, че дори и да губиш, можеш да го правиш красиво.
Магнус Карлсен със златен дубъл на рапид и блиц | Ekspresso НовиниНорвежецът Магнус Карлсен /1990/ е властелинът на шаха днес. Той е вторият най-млад гросмайстор след руснака Сергей Карякин, както и втория най-млад световен шампион по шах след великия Гари Каспаров. Притежава абсолютния световен рекорд на шахматния коефициент ЕЛО- 2882 точки.
Според големия български шахматист и бивш световен шампион Веселин Топалов- Карлсен е един от тримата най- силни шахматисти на нашето време наред с американеца Робърт Фишер и руснака Гари Каспаров. Топалов счита че неговите най-силни страни са изключителното му постоянство и невероятната му психологическа устойчивост, които му позволяват да доминира в играта, дори когато не играе най-добрия си шах.
Не може да не завършим с може би най- известния шахматист на всички времена Гари КаспаровГари Каспаров /1963/.13-тият световен шампион по шах е и най-младият в историята. Епични остават победите му над бившия световен шампион, руснака Василий Смислов и особено 3 те му равностойни мача за световната титла с големия му опонент Анатолий Карпов. Мнозина считат тези мачове за най-оспорваните, красиви и съдържателни сблъсъци в историята на шахматната игра.
Каспаров поразява с невероятната си интуиция и визия за развитие на партията на шахматната дъска. Специалистите смятат, че в тези две сфери, той няма равен в шахматната история. Негова запазена марка е способността да променя стратегията на водене на партията в хода на самата игра, с което обърква и най-големите си опоненти. Сериозно навлиза в политиката, дори се кандидатира за президент на Руската федерация срещу Владимир Путин. Сериозните заплахи срещу семейството му, го принуждават да се оттегли от надпреварата. От 2014 е гражданин на Хърватия, като запазва и руското си гражданство. Живее в Женева. Изненадващо за мнозина става привърженик на теорията за нова хронология на историята на руския изследовател Фоменко, защото според него „Историята се пише, за да й вярваме. А от това в какво вярваме зависи настоящето и бъдещето ни. Но нашата история не издържа на критика.“- мисъл с величината на изкуство.
Георги Караджов

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>