Най-великите жени президенти в световната история бр.270

Най-великите жени президенти в световната история

Изабел Мартинес де Перон, Аржентина

Първата жена, заела президентски пост в света, е 43 годишната Мария Перон, по известна като Изабел. Тя не е предполагала, че животът ѝ ще бъде свързан с политиката. Завършва Институт по изкуства, била е прима балерина и е заработвала допълнително в танцовален клуб, където е срещнала своя съпруг генерал Хуан Перон, който е по-голям от нея с 35 години. През 1973 година Перон печели президентските избори и прави съпругата си свой вице-президент, но след една година Хуан Перон умира от сърдечен пристъп. Изабела Мартинес иззема пълномощията на бившия президент и съпруг и става не само първата жена президент на Аржентина, но и първата жена, заемаща този пост, в световната история.
Народът поддържа новия президент и тя остава глава на Аржентина до 1976 година, когато е била арестувана и прогонена от страната си заради поредица от политически убийства.

Кристина Фернандес де Киршнер, Аржентина

Втората президентка на Аржентина Кристина Фернандес де Киршнер е не само един от най-могъщите президенти в историята, но и до ден днешен тя влиза във всички класации на най-красиви и сексуални жени политици в света. Де Киршнер заема президентското място през 2007 година, като печели изборите, побеждавайки Нестор Киршнер, нейният съпруг, с превес от 20% от гласовете
Кристина е президент до 2015 година. Нейната политическа кариера е известна с това, че в Аржентина се узаконяват еднополовите бракове, национализират се пенсионните фондове, забранява се пушенето на обществени места и много други. Въпреки незатихващите скандали около нея тя е един успешен и влиятелен политик, а също така щастлива майка и баба.

Таря Халонен, Финландия

Таря е най-известният президент на Финландия. Заемала е своя пост в продължение на 12 години – от 2000 до 2012 година. Юрист по образование, тя е родена и израснала в най-бедния район на Хелзинки. Тя е любимец на обществото и е първата жена президент, известна с това, че обича да разчупва стереотипите. Финландците я считат за отличен пример на съвременната и модерна политика. Халонен се занимава с живопис, ветроходство и не скрива своята огромна любов към животните, особено към котки и костенурки. По настоящем Таря Халонен се е оттеглила от сериозната политика и е председател на най-големият в Европа музеен комплекс, а именно Финската Национална Галерия.

Дилма Вана Русев, Бразилия

Дилма Русев е президент на Федерална Република Бразилия за периода от 5 години и е избрана за президент на Бразилия през 2011 година. Известна е с това, че става преиздент след излежаването на присъда в затвор, за участието си във въоражени организации. За периода и в затвора е известно малко, но съкилийници и очевидци разказват, че тя е преживяла много. В това число тежки побои и електрошок. Именно заради този период от живота си тя излизайки на свобода започва да се занимава с легална политика, чрез която става президент на страната.
Против нея има огромна критика от страна на църквата и политическите общности, тъй като се застъпва за правото на аборт на жената. Тя пропагандира убежденията си за свобода на еднополовите бракове и против легализирането на леките наркотици и смъртните присъди. Разведена е и има дъщеря и внук.
2016 година е отстранена от власт поради обвинения в корупция.

Пратибха Патил, Индия

Жени президенти - Пратибха Патил
Снимка: agenciabrasil.gov.br
В историята на Индия тя е първата жена президент, която заема поста през 2007 година. Пратибха е завършила юридическа специалност в Университета в Момбай. Има успешна адвокатска кариера и 11 години активно участва в политическият живот на страната. Тя е известна с това, че преди да стане президент на Индия, е открила много обществени учебни заведения за деца и младежи от различните прослойки на обществото. Освен това Пратибха Патил е основател и ръководител на захарна фабрика и активен защитник на правата на индийските жени и тяхната финансова независимост. Заемала е различни постове в политиката. Била е Министър за здавеопазването и Министър на туризма.

лен Джонсън-Серлив, Либерия

Тя е първият президент от от женски пол в Африканските страни. Строгата и независима Елен заема повече от осем важни политически длъжности, има шест международни награди, сред които са наградата Рузвелт и Нобелова награда за мир. Има четири сина и шест внука. През 2006 година лично Кондолиза Райс и Лора Буш почитат встъпването и в длъжност на Президент. Тя се прославя в целия свят със своята непрестанна борба за правата на жените от Африка, за тяхната безопасност и възможността им да вземат важна роля в обществения живот. Тя е действащ президент на Либерия до 2018 година и любимка на целия африкански народ.

Вайра Вике-Фрейбера, Латвия

Вайра е притежател на повече от 20 международни политически награди и има множество почетни звания. В младостта си е можела да стане знаменит филолог, но вместо това се прославя като най-строгия и женствен президент на Латвийската Република. За осемте години, през които е на власт, тя утвърждава себе си като категоричен проамерикански политик, осъждащ Съветския комунистически режим. Тя е съпруга, майка на две деца и автор на осем книги. Вайра е силен, влиятелен и мъдър политик

Мери Тереза Уинфред Робинсон, Исландия

В независимата Исландия първият президент от женски пол става Мери Тереза Уинфред Робинсон, която заема тази длъжност от 1990 до 1997 година. Тази нежна жена завоюва любовта на целия народ с това, че посвещава цялата си политическа кариера на правата и свободата на човека. Особено внимание по време на управлението си тя придава на социалните проблеми, правилата на сексуалните малцинства, жените в брака, разрешаването на абортите и разводите, а също и благосъстоянието на бездомните. Понастоящем тя е ръководител на Международният институт по околната среда и е активен борец за решаването екологичните проблеми в света.

Мишел Бачелет, Чили

Тя става президент на Чили два пъти. Характерна е с женствеността си и изящния си стил, не толкова стила, свързан с външният и вид, колкото стила ѝ на управление. След военния преврат, организиран от генерал Пиночет, нейното семейство е изгонено от страната, когато тя е била съвсем малко момиченце. След завръщането си в родината, тя започва активно да се занимава с обществено-политическият живот на Чили. Заради своите заслуги Мишел става първата южноамериканска жена Министър на отбраната. Тя е съвършено нов тип политик. Енергична и независима. Разведена е и има три деца от трима различни мъже. Тя категорично се обявява за откритото изразяване на различните религиозни и сексуални убеждения.
https://sanovnik.bg/n-109074-%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8_%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8_%D0%B2_%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F#h5
Таг велики жени президенти световна история 

Вижте още:

.

.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>