МЕЖДУ

Свикнали сме да мислим света около нас и в нас, в черно бели цветове.    Отчаяни сме и не желаем да присъстваме в живота на хората около нас,  в нас или сме на върха на щастието, и сме готови да се разкрием напълно   без остатък. Но в живота крайните състояния и оценки не се срещат толкова често.  Между тях откриваме цяла палитра от мисли и чувства, които трудно може да определим еднозначно. Същото се отнася и за държавите. Има големи и влиятелни, но и  такива, които се намират в тяхната сянка или дори между техните територии и сфери на интереси, и влияние. Република Корея се намира между Китай, Русия, Тихия океан и Япония. Как се оцелява в такова обкръжение?

Най-известният корейски владетел еКрал Седжон / King Sejong – Bits of Korea Седжон, наречен Велики- роден през 1397 година и починал в 1450 година. Той е най-влиятелният представител на кралската династия Чосон. Историята на неговото изкачване на престола е удивителна. Двамата му по-големи братя се оттеглят ,като наследници на трона в негова полза, защото го смятат за по-достоен от тях. Баща му също абдикира в негова полза .И това се случва без сътресения, по мирен път.
Най-малкият син доказва правотата на техния избор. Обединява корейската нация в една държава, която включва териториите на днешна Южна и Северна Корея. Но нещо по-важно- създава корейската писменост Хангъл. За да замести господстващата тогава на територията на Корея китайска писменост. Този език е признат за официален в Република Корея, КНДР и автономната префектура Яншан в Китай, където живеят предимно корейци. Той написва и първата творба на корейски език- „Ода за драконите летящи към небето“.Тече строителството на нов град в Република Корея, който ще носи името на известния владетел и ще замени столицата Сеул, като столица на държавата.
20 и 21 век особено ясно разкриват значимостта на самостоятелното съществуване на Корея.
Byung-Chul Han - Wikipedia Byung Chul Han е роден през 1959 година е южнокорейски философ и теоретик на културата. В момента е професор в Берлинския институт на изкуствата. Завършва университетите във Фрайбург /Германия/ и Базел /Швейцария/.Изучава философията на 18,19 и 20 век, и изгражда своя оригинална философска система. Извежда някои основни, според него, характеристики на съвременното общество. Една от тях е умората. За него ние днес населяваме „обществото на умората“, защото психическото и физическото ни натоварване, не ни позволяват пълноценно да живеем, работим и се развиваме. Формулира концепцията за „бърнаут“ обществото. В него всички се намираме на ръба на психическото си оцеляване и не сме способни да се справим с кризите и депресиите, които ни връхлитат. Разобличава нареченото от него „общество на прозрачността“, където всичко е толкова отворено към околния свят, че чувства, като срам, тайна, доверие изчезват. Според него съществува позитивно и негативно насилие. Негативно- мъчение, ф тероризъм, война…Позитивно-свръх производство ,свръх постижения, свръх комуникация.
Корейските сериали са едни от най-успешните и качествени постижения на съвременната телевизионна продукция. Сред тях се откроява „Игра на калмари“. В него 456 играчи, обединени от големите си дългове са привлечени да играят  детски игри с възможност да спечелят голяма сума. Без да знаят, че загубата означава смърт. През 2019 година, той става най-гледания сериал в света на стрийминг платформата Нетфликс- получава и много телевизионни награди.
Така държава между по-големи и по-силни от нея доказва правото си на съществуване.
Георги Караджов

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>