СТРЕС

Стресът е най-разпространената болест на 20, а вероятно и на 21 век Той е в основата на тъй наречения бърн аут или прегаряне. Но може би защото не води директно до тежки здравословни и психични проблеми не сме склонни да му обръщаме внимание. Ако се натрупа в течение на години и десетилетия, обаче, последиците за нас биха били тежки.

Основен причинител на стреса е обикновения човешки страха. Едва ли има по-голям познавач на страха от датския философ, теолог и обявен за първи философ-екзистенциалист   Биография на Сьорен, четене на биография на Сьорен Обу Киркегор, четене на  биография на Сьорен Обу Киркегор онлайн Сьорен Киркегор. Роденият през 1813 година Киркегор отхвърля философията на германеца Хегел. Поставя за своя цел да изследва празнината и несигурността на човешкия живот.За него смисъла на живота не може да се формулира с математически, исторически или поетически понятия.
Ние, твърди той, се движим от силно желание, което ни води отвъд човешките ни възможности. Развенчава значението на парите в материалния свят. Счита че те просто заменят истинското значение на ежедневните усилия. Киркегор открива две страни в човека- ограничена на сетивата и неограничена на вярата и напрежението. Само при страх и трепет, твърди, той, можем да достигнем до разбиране на абсолютното- напълно изпразнено от обективно съдържание. Тук някъде проблясва пустотата в учението на будизма.
Един от най-забележителните последователи на философията на Сьорен Киркегор е испанският философ и мислител Мигел де Унамуно (1864 ~ 1936) е известен испански философ и писател.Мигел де Унамуно. Освен от датския мислител, роденият през 1864 година Унамуно  е повлиян от Свети Августин, Блез Паскал, Ницше. Централна тема за него е раздвоението на човека между смъртта и безсмъртието ,вярата и разума .Независимо че е католик по вероизповедание той през целия си живот се бори със собственото си неверие .Според  Унамуно, ние никога не можем да бъдем сигурни в съществуването на Бог, но това не е необходимо, защото Бог е създаден от човека, според неговите желания. Всъщност за испанския мислител Бог е проекция на човешката жажда за безкрайния универсум и лично безсмъртие.
Учението за стреса дължим на канадския ендокринолог от австро-унгарски
произход Най-лошият източник на стрес - липсата на смисъл ♥ Ханс СЕЛИЕ | webstage.bgХанс  Селие. Благодарение на него стреса се превръща в универсален, важен и незаобиколим фактор на нашето време. Той дава научното му име- общ синдром на адаптация към условията на живот.
Разкрива неговата структура. първият етап е реакцията на тревога, която е съпроводена с понижено кръвно налягане, тахикардия и усилено производство на кортикостероиди от организма.
Следва периода на съпротива.В него защитните сили на организма нарастват.Ако страха бъде прекратен настъпва равновесие и нормализация.Но ако продължи организмът се изтощава.Настъпват функционални,метаболични и анатомични проблеми.Някои от тях са в състояние да причинят смърт.Разглежда цял кръг болести, наречени болести на адаптацията.Сред тях високо кръвно налягане, ревматизъм,язва на стомаха и дванадесетопръстника.Препоръчва и своята рецепта за справяне: открийте оптималното си ниво на стрес,подбирайте целите си, бъдете алтруистичносебични.Според него най-лошия източник на стрес е липсата на смисъл в живота.
Спокойно- вярвайте, че  дори и да не сте открили смисъла на живота, той ви чака след следващия ъгъл!
 Георги Караджов

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>