Откриха уникална гробница на тракийска жрица бр.276

Траки
В близост до село Свещари български археолози, ръководени от професор Диана Гергова, откриха гробница на тракийска жрица, каквато се намира за първи път в България.
Според специалистите гробницата може да се датира към IV–III в. пр. Хр.
Тя е облицована с масивни дъбови греди, а подът имал специално покритие, благодарение на което се е запазил стабилен и до днес.
Експертите са намери край останките на жрицата множество магически предмети като брадвички, глинени човешки фигури и чашка с отвори на дъното, които свидетелстват за езотеричната дейност, с която жената се е занимавала приживе.
В средата на гробницата е открит ритуален комплекс, боядисан в червено и черно, за който се смятало, че е характерен единствено за гетите.
Професор Гергова разкри, че до този комплекс е открит и друг олтар с формата на пресечена пирамида.
Подобен полихромен олтар се открива за първи път и може да хвърли нова светлина върху жреческите дейности в древните общества.
Тракийски гробнициСред интересните находки са и бронзови фигури, стъклени мъниста, култови предмети, останки от сребърна чаша и златни апликации.
Повечето предмети, които археолозите са открили, са били разделени на отделни части, тъй като много често траките са разчленявали не само човешките останки, но и предметите, които са погребвани с тях.
Проучванията на гробницата ще продължат до края на месеца.
В момента експертите изграждат специална защитна постройка, с която да предпазят откритието си от тежките зимни условия.
Спонсор на тези разкопки е японската телевизия TBS.
В края на септември миналата година край могила в село Свещари беше намерено дървено сандъче с много златни накити.
Сандъчето е съдържало рекрасни златни накити и апликация към конска сбруя с много хубав златен начелник с конско протоме.
В разградското село Свещари беше намерена и известна тракийска гробница, открита през 1982 г., която неотдавна беше включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
В намерената тракийска гробница бяха открити останките на гетския владетел Дромихет.
https://sanovnik.bg/n-41512-%D0%9E%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0_%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0_%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B6%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B0
Таг уникална гробница  тракийска жрица

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>