СЪН, СМЯХ И СЪЛЗИ

Казват че истинския живот на човека е този в съня му. Може би защото точно там в най-голяма степен се разкрива подсъзнанието му, където са спотаени нашите най- съкровени тайни и копнежи.Препоръчват ни смеха, като универсален лек за нашите човешки неволи, дори има такава терапия-смехотерапия. А какво е човешкият живот без страданието и без чистите човешки сълзи. Не че не плачем понякога и от щастие. Но всъщност нашето човешко съществуване е съвкупност от тези състояния.Често неусетно те прерастват от едно в друго.
Най-известния литературен герой на великия немски писател и мислител Томас Ман е Ханс Касторп. Той  осъзнава напълно какво се случва в живота му в сънищата си. както неговия предшественик Вилхелм Майстер, в изключителното произведение на Йохан фон Гьоте.Как иначе можем да преживеем тежките изпитания и предизвикателства, на които ни учи земния живот. Според Ман, точно в тези гранични области на човешкото съществуване като съня, най-пълно се разкрива човешкото и нечовешкото в човека. Не случайно, героя от произведението му “Доктор Фаустус” не е учен и философ, а композитор. Затова според Ман, музиката е най-близко до дяволското, ирационалното, абстрактното и мистичното.Прото-тип на този му герой е великия философ Фридрих Ницше.
Голямата полска писателка Олга Токарчук Архиви - ICU - Издателството, което те виждаОлга Токарчук получава Нобелова награда по литература за произведенията си,в които разглежда преминаването на границите,като форма на живот. В последния си роман “Емпузион”, основни героини са емпузите-митични същества от митологията с чудовищна и изменчива природа.Но всъщност, не тях изобличава Токарчук. С неподражаема ирония и хумор, тя разкрива как нежната сила на жената трябва да се бори с безумното и безобразно насилие, което притиска  особено слабите и уязвими хора.Не случайно, нейния призив към читателите е “Смейте се с Емпузион”
Нобеловата награда по литература за 2023 година бе дадена, изненадващо за мнозина, на
норвежеца Роман на Юн Фосе – за първи път в България - Lupa BG Юн Фосе.Фосе е най- играния норвежки драматург в света след великия си сънародник Хенрик Ибсен. В основата на литературното му вдъхновение е една драма.На 7 годишна възраст претърпява тежка катастрофа и се докосва до смъртта. Може би затова езика на произведенията му е пестелив, като лирична проза. Сам признава,че в пиесите му много по- голяма роля играе мълчанието, отколкото действието. Учи се от големите Бекет, Кафка и Фокнър.Като малък свири на цигулка, но се отказва от музиката в полза на литературата. В последното си произведение “Септология” в седем части и 3 тома описва срещата на един човек с друга версия на самия себе си.Страхувал се , че ще умре преди да я напише. По признанията му, както Ибсен “получих дара на тъгата и тогава станах поет.” За него “болката,скръбта, меланхолията и депресията също са дар”.
Така в съня, със смях и през сълзи се създават едни от най- забележителните литературни произведения на нашето време.
Георги Караджов
 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>