9 причини, поради които е възможно да имате метален вкус в устата бр 278

Някои лекарства 
Антибиотиците, литият (използван за лечение на психични разстройства), някои лекарства за сърцето и тези, които лекуват подагра и камъни в бъбреците, обикновено причиняват метален вкус в устата. 
Това може да варира в зависимост от вашите специфични нужди. Някои причиняват сухота в устата, което впоследствие засяга вкуса поради намаляване на количеството произведена слюнка. Други лекарства могат да съдържат метали, които се отделят чрез слюнката. Трети могат да изкривят сигналите, които вашите вкусови рецептори изпращат до мозъка ви, което да ви накара да усещате метален вкус. 
Витамини 
Мултивитамините могат да съдържат високи нива на метали, които да причинят смущения на вкуса чрез разрушаване на йонните канали, сигнализиращи възприемането на вкуса. 
В допълнение към мултивитамините, лекарствата за настинка и пренаталните витамини с високо съдържание на мед, цинк, хром, калций или желязо могат да причинят метален вкус. 
Лоша хигиена на устната кухина 
Немиенето на зъбите води не само до лош дъх и кариес. С течение на времето може да развиете заболяване на венците, известно още като гингивит, което ви излага на риск от инфекции като пародонтит. Ако е налице инфекция, притока на кръв към езика може да бъде намален, а вкусовите рецептори да бъдат блокирани или производството на слюнка да бъде намалено, което също засяга вкусовите рецептори и води до лош вкус. 
Тъй като лошата хигиена на устната кухина може да доведе до инфекция или пародонтоза, е важно редовно да миете зъбите си и периодично да посещавате зъболекаря си. 
Възпаление на лигавицата на околоносните жлези 
Сякаш запушен нос, възпалено гърло и главоболие не са достатъчни, инфекцията на синусите също може да бъде причина за метален вкус в устата. 
Подуването и запушването на слюнчените жлези може да наруши отделянето на слюнка. Намаленото производство от своя страна да причини увреждане на вкусовите рецептори и тяхната активност. 
И ако приемате цинкови таблетки за смучене или капки за кашлица, за да успокоите болното гърло, това също може да допринесе за металния вкус. 
Травма на главата 
Травма на главата може да причини директно увреждане на нервите, които контролират усещането за вкус и мирис. Всякакви изменения в тези нерви могат да доведат до трайни промени във възприятието. 
Неврологични заболявания като множествена склероза и парализа на Бел също могат да повлияят на усещането за вкус чрез нарушаване на централната нервна система. 
Лечение на рак 
Радиацията и химиотерапията могат да променят усещането ви за вкус. Това се случва, когато лекарствата за рак се инжектират в кръвния поток и навлизат в слюнката. 
Пушенето 
Всички тези химикали, които пушачите вдишват, нарушават способността на вкусовите рецептори да се регенерират, което може да причини метален вкус или да го притъпи напълно.
Киселинен рефлукс 
Това усещане за парене, което изпитвате, когато имате киселини, се причинява от стомашни киселини, пълзящи обратно в храносмилателния ви тракт. Понякога те могат да достигнат до устата. Когато киселинните храносмилателни ензими в стомаха, които са предназначени да смилат храната, попаднат в гърлото, това може да увреди вкусовите рецептори и да доведе до метален вкус. 

Бременност 

Един от честите ранни признаци на бременност е внезапното отвращение към определени храни. По същия начин, приливът на хормони може да развали вкуса, създавайки усещането, че в устата ви има монети. 

 https://www.edna.bg/media/foto/9-prichini-poradi-koito-e-vyzmozhno-da-imate-metalen-vkus-v-ustata-13621?p=9
 Таг метален вкус, устата

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>