ПРАВОПИС БР.278

Суверен ли е суверенът

Ивелина Стоянова
В последните седмици в коментари в медиите често може да се прочете, че България е суверена държава. Има ли грешка при тази употреба? В случая погрешно се приема, че думата суверен е прилагателно и формата му в женски род е изписана с едно -н-.
Съществителното суверен е от френски произход и означава ‘носител на върховната власт в държавата’. Думата доби популярност и по време на предизборните кампании през 2021 година, когато беше използвана като обобщено название за народа и избирателите, които в условията на демокрация чрез гласуване излъчват управляващите.
Членуваните форми на думата суверен, която е от мъжки род, в единствено число са суверенът (членувана с пълен член) и суверена (членувана с кратък член). Имаме и съществително суверенитет със значение ‘външна и вътрешна независимост на една държава от чужда власт’.
От думите суверен и суверенитет се образува прилагателното име суверенен със значение ‘който се отнася за суверен или суверенитет; независим, върховен’. Тъй като прилагателното завършва на -нен и гласната -е- отпада при образуване на членуваните форми в мъжки род и формите за женски и среден род и множествено число, важи правилото за двойно -нн-: суверенен – суверенния, суверенният, суверенна(та), суверенно(то), суверенни(те).
Ето защо, когато се употребява прилагателното суверенен, трябва да се пише двойно -нн- в словосъчетания като: суверенният статут, суверенна държава, суверенно решение, суверенните праваа
https://ibl.bas.bg/ezikovi_spravki/suveren-li-e-suverenat/
Таг правопис Суверен  суверенът

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>