ИЗЧЕЗНА СИМВОЛЪТ”ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ” БР.78

DSC_5314

Двуметровата статуя-символ на Националната инициатива „Пазител на традициите”`, бе открадната по време на събитие`, организирано от Асоциацията на хотелиерите в к.к. Боровец в неделя. Ефектната гигантска лъжица, направена специално за кампанията от скулптора Димитър Койчев, изчезна безследно през нощта на събота срещу неделя от мястото, където се провеждаше Празникът на изкуствата и занаятите.
Събитието, на което Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 бе поканена, за да представи инициативата, посветена на хората, работещи за опазването на традициите и занаятите, бе организирано и с подкрепата на община Самоков.
Статуята бе непокътната в първите дни на събитието, на което майстори демонстрираха традиционни български занаяти, и бе сред атракциите за гостите на празника. Лъжицата – традиционен символ на благополучието, е гостувала на десетки места из България по време на фестивала „Пъстра трапеза” и различни инициативи, свързани с „Пазител на традициите”.
След установяването на липсата, А.Р.И.З.-7 И организаторите се обърнаха за съдействие към РПУ –Самоков, за да се установи кой и защо стои зад наглата кражба. Екипът ни изказва благодарности на служителите на районното управление в града, както и на колегите им от Боровец, които се ангажираха с издирването. На този етап се предполага, че статуята е изчезнала в нощта на събота срещу неделя, но следствените действия тепърва ще установяват фактите.
DSC_5315И тъй като всеки българин е пазител на традициите, А.Р.И.З.-7 се обръща към всеки, който би могъл да съдейства с информация относно случилото се, или предполагаемото местонахождение на статуята. Защото е въпрос на морал и родолюбие, един такъв символ да продължи да бъде там, където е традицията.
А ако тези редове чете човек, който има участие в изчезването на лъжицата, го призоваваме: нека я върне там, откъдето я е взел. Тя принадлежи на всички нас.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>