ЦИСТИТ БР.79

 

Циститът е остра инфекция на пикочния мехур. Най- честият причинител на това заболяване е микроб, който се намира в червата, то там не предизвиква патология. Изхвърлен навън обаче с изпражненията, , той може да насели местата около ануса и от там да попадне в уретрата- канала,  през който минава урината, за да се изхвърли навън. Заболяването се среща по- често при жените, защото, те имат по- къса уретра.

Според съществуващи статистики, се срещат по- често при децата- бебета и начална училищна възраст, когато се променят, някой хигиенни навици. Има го повече и при момичетата, когато започнат да водят полов живот.В този случай, ние го наричаме цистит на медения месец. Следващият момент, при който често се проявяват възпалителните проблеми, е бременността, тъй като хормоналните промени в организма, тежестта на плода и други фактори, предразполагат развитието на цистит. При жени в средна и напреднала възраст, може да бъде вследствие на смъкнато влагалище. Като цяло обаче при хората в напреднала възраст от цистит повече страдат мъжете и това се дължи та увеличената простата жлеза.

Какво предразполага заболяването?

Това, което предразполага заболяването на първо място са носенето на прашки. В долната си част, прашките всъщност са една лента, която минава покрай ануса. По този начин, много вируси  се пренасят от там да изхода на уретрата, от където лесно могат да навлязат в нея и да предизвикат цистит. Второ нещо, което улеснява  възникването на това заболяване, са тампоните, използвани при месечен цикъл. Те са идеална среда за микроорганизмите. Прекалената употреба  на сапуни и интимни гелове също може да стане причина за появата на цистиит ,защото тези препарати изсушават лигавицата. А една изсушена лигавица е по- податлива на възпалителни състояния. Затова категорично не се препоръчват тези измивни средства да се използват ежедневно.

Какви са признаците?

1.Тежест над пикочния мехур

2. Често уриниране, което създава дискомфорт.

3.Ходене често до тоалетната с чувство на доизпразване на пикочния мехур.

Как се лекува цистита?

Обикновено, цистита се лекува с антибиотик, но лекарят е този,който преценява вида на антибиотика и продължителността на лечението. Има схеми за краткотрайно лечението, но обикновено водят до опявате не рецедив / възстановяване / след време. И у нас и в световната медицина се обръща голямо внимание на фитолечението. По магазините и аптеките  има продукти съдържащи червена боровинка, мечо грозде,, извлеци от бреза, , златна пръчица  и други комбинации, които помагат при цистита. Но не трябва да се предприема самолечение. Нека лекарят да прецени, какво да се използва.Понякога билките се преписват като съпътстващо лечение , а в други случаи се използват след антибиотичен курс. Наред с антибиотиците и билковите препарати съществуват и ваксини, които повишават имунитета  на организма срещу причинителя на цистита. Те са в таблетна форма  и се вземат по схема. Могат да се дават заедно с антибиотика, отделно или като продължително лечение с фитотерапията. Друг вид лечение е балнеолечението. При цистит, задължително е и пиенето на много течности. Така, механично се промиват бъбреците и по този начин се изхвърлят микроорганизмите.

Д-р Иванка Пейчева- нефролог

Tags: цистит,  причина, симптоми, лечение, антибиотик, фитотерапия, ваккситна

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>