ЧУДОТО БР.79

 СРЕЩАТА СЪС СВЕТА БОГОРОДИЦА

В Акемания, имало един добродетелен поп на име Пелагий, който имал голямо благоговение и любов съм Света Богородица, та когато служел, не четял друго Евангилие , а само Богородичното. Обаче, Дяволът не могъл да изтърпи такава добрина, та му вдъхнал лоши мисли за вярата и той почнал да се съмнява в Светото Причастие Христово, и виното кръв. Дева родила един Син, който пострадал, умрял и след погребението си възкръснал един път, и как може да става, хлябът тяло? Така мислил Пелагий много време, понеже бил прост и не смеел да попита някого  за тази работа, а само се молил на Света Богородица, Тя да му открие, как става хлябът, тялото Христово. И в един ден, като служил  литургия, при свършването, когато казал: „ Изрядно, о, Пресясвятей” и прочие. Видял, че свещения хляб няма да дискоса и почнал   да го търси насам, натам по земята, но не можел да го намери.

Тогава, свещеникът се разтреперил от страх, почнал да се моли и да плаче: – Пресвета Богородице, зная, че за моето маловерие , което имах за Светата Литургия, ме остави Небесния цар и не иска вече да се пречистя от Него, защото  не съм  достоен, но моля го да ми пости, и да не ми се сърди докрай.

Като не молил така, той видял пред Светата Трапеза Преславната Ангелска Царица, че държала Младенеца, Нешего Иисуса Христа  и му рекла:” Пелагий, това Отроче е Творец и Създател на Вселената, Син и Слово Божие, съвършен Бог и съвършен Человек. Него зачнах от Светия Дух, родих без изтление и останах Дева. Той пострада и умря на кръста като человек, за спасението на целия свят. Възкръсна и се възнесе на Небето, седна на дясно от Отца, като единосъщен Нему  и съпристолен, Който пак ще дойде  да съди человеците. Той и сега за голямата милост,  която има към човеците слиза всеки ден във вид на хляб и вино, което ви дава да ядет,е и пиете за спасение на душите ви.” „ Пипни го без страх и изпитай да познаеш, че е истинно видение, а не мечта. Истинско тяло със снага и кръв, както свещенодействащ, защото човешкото естество не може да яде сурово тяло  или да пие кръв.   Заради това Всемъдрият и Всемилостивият се явява във вид на хляб и вино, за да го възприема всеки с охота. Причести се и ти сега с благоговение и вяра, защото, който се причестява достойно, бива причастник на Божествената Слава.” Като рекла това, тя сложила Отрочето на Светата Трапеза  и като се поклони с благоговение, станала невидима.

Тогава свещеникът паднал на земята и със сълзи думал:

-Вярвам Господи и изповядвам, че Ти си Син Божи, Който си се родил от Приснодева Мария и благодаря на Твоето благоутробие, и на пречистата Ти Майка, за благодатта, що ме удостои, та Те видях, аз недостойния. Прости ми моето безумие.

Като се молил така видял светия хляб на дискоса, както преди и се причестил, и отишъл в Небесното царство.

От „Чудесата на Пресвета Богородица”

Tags: чудесата, на Света, Богородица, чудото, поп, Пелагий

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>