КОЖУХАРСТВО БР.79

Кожухарството е от основните занаяти, практикувани по земите на
Средногорието, сгушило се в прегръдката на Стара планина и
Средна гора.Обработката на кожи е характерна за бита на всички
народи, при които преобладава скотовъдството. Прабългарите,
които идват на Балканския полуостров, донасят със себе си
изкуството за обработването на кожата. Всичко в техния бит е било
подчинено на изделията, които се правят от кожа. Жилищата им,
съдовете, в които са съхранявали течности и хранителни продукти,
облеклото им и всичко останало, което е касаело техния бит, е
било от кожа. В Тетевенско и до наши дни е достигнало названието
за фино обработена кожа както усмени кожи.

Когато се заселват трайно на Балканския полуостров, прабългарите предават културата и технологията на славянския етнос, който вече трайно се е бил установил по тези земи. Близостта до Византия и наследството на Траките оказват своето влияние върху изкуството за обработка на кожа, като най-вече тяхното влияние се усеща в естетизирането на продуктите, създадени от кожа.

До нас са достигнали няколко метода за обработка на кожа, които условно могат да се разделят на груба (примитивна) обработка, която е свързана с производството на обувки, духала, торби и гайди и фина обработка на кожите, която касае производството на кожуси, шапки, кожени яки от дребни животни със скъпа и ценна кожа.

Грубата обработка се е използвала предимно за кожи на едър добитък – вол, кон и др. За обувки и цървули се е предпочитала дебелата кожа от свиня, която е издържала най-дълго. Този процес започва с изсушаването кожата на одраното животно на сянка, като в някои краища на страната тя се дообработва с пепел от огнището или със сол, след което се е остъргвала на сухо и се подстригва четината.

За производството на кожуси, кожата се подлага на щавене. Това е процес, който минава през следните етапи. Най-напред кожата се кисне в чиста вода в продължение на едно денонощие, за да се опуснат тлъстините и мускулните остатъци, които след това се лешат, т.е. остъргват със специален нож – косица. Когато се цели да се запази косъмът, кожата се изпира във вода, в която има пчелна хума. Обезлешените кожи се насоляват с трици или брашно и след това се потопяват в солена вода, където престояват около шест дни.. В някои случаи към сместа се прибавя и хлебен квас, както се оставя да ферментира. Ощавените кожи се теглят на теглич, който представлява метална плоча, закрепена върху дървен триножник. По този начин кожата се разпъва до първоначалните си размери. За да се предпази косъмът от сплъстяване, изсушената вече и изтеглена кожа се вчесва с обикновен метален гребен и отново се пристъргва с косица. От тези кожи се правят предимно връхни дрехи – фини мъжки и женски кожуси, мъжки и детски калпаци, ръкавици.

Приложението на обработените кожи е свързано с наличието и развитието на няколко занаята. Кожухарство, свързан с производството на връхни кожени облекла; сарачество – производство на седла, ремъци, конска сбруя, юлари, хамути; чехларство (папукчийство) – производство на обувки и цървули; калпакчийство – свързано с производството на калпаци, женски и мъжки шапки от овча кожа или от кожа на дивеч.

Tags: кожухарство, начален период,технология, произведения

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>