КРЪВ В ИЗПРАЖНЕНИЯТА БР.101

Появата на кръв в изпражненията е един от най-притеснителните симптоми, особено ако се проявява в дебют. Този симптом може да е обвързан с развитието на някои основни заболявания на аноректалната зона.

1. При кървене от долния стомашно-чревен тракт, вероятно причинено от хемороиди, анална фисура, дивертикулоза или съдова ектазия, при която се сплитат кръвоносни съдове около ануса и започват да кървят, най-често се проявяват с изтичане на яркочервена кръв в изпражненията и по тоалетната хартия след дефекация. След извършване на акта по изхождане може да остане чувство за парене, сърбеж и болка няколко часа след това.

Съветите на специалистите при тези състояния са да се поддържат меки изпражнения, което да намали болката и кървенето. Гастроентеролозите съветват да се промени диетата и комбинацията от храни в менюто. Те препоръчват да се приемат повече фибри чрез овесени ядки и растителни култури, както и да се приемат поне 8 чаши вода дневно по 200 мл всяка. За облекчаване на болката препоръчват ежедневни бани, сутрин, на обяд и вечер, във вариво от смрадлика.

2. Аналната болка и сърбеж, протичащи с яркочервено изтичане на кръв от ануса и трудни позиви за дефекация с дълбоки напъни са симптоми на развита аноректална стриктура. Това е стеснение в ануса или стягане на аналните сфинктери, което се причинява от възпаление в региона или при минала хирургична интервенция. Някои пациенти споделят за проблема припрекомерен прием на лаксативи. За облекчаване на болката се препоръчва прием на аналгетици – метамизол, нимезулид и парацетамол. За радикалното лечение се препоръчва хирургическа ексцизия на стеснената област с рацепване на мускулните влакна и освобождаване на аналния пръстен от стриктурата.

3. При колит, болест на Крон и гастроентерит често се срещат някои много основни симптоми. Такива са появяващите се воднисти изпражнения или по-честите изхождания, които могат да се съпроводят с кръв и болково дразнене в областта на ануса. Болка може да има също така в долния коремен етаж, особено ако изхождането на кръв е обилно, обща слабост и неразположение, гадене, повръщане, а понякога и ставни болки. Кожните разранявания около ануса при форсираното изхождане на воднисти и кървенисти материи често е провокиращ фактор за усложнения с инфекции в зоната на ануса.

Специалистите съветват при поставена диагноза за гастроентерит да се приема обилно количество вода дневно – около и над 10 чаши по 200 мл. При колит и болест на Крон се препоръчва избягването на стресови ситуации, които да засилят производството на стрес-хормоните адреналин и норадреналин, както и повишаване секрецията на солна киселина в стомаха. Също така трябва да се избягват прекалено лютите и пикантни храни, както и пържените и много мазни ястия.

Билковите терапевти предлагат алтернативно лечение при колит -прием на една скилидка чесън дневно, който да намали чревните спазми, както и прием на чай от унгарска лайка, който заздравява чревната лигавица.

4. Друг особено чест причинител на анално кървене е появата на Мекелов дивертикул. Това е инвагинация на тънкото черво, което прилича на новопоявил се джоб. Причислява се към редицата на рисковите фактори, защото освен че протича с клинична картина на анално кървене с ярка или тъмночервена кръв, може да доведе и до внезапна перфорация на червото и развитие на животозастрашаващ перитонит, също така може да доведе до допълнително инвагиниране на червата около дивертикула, което да доведе до запушване лумена на червата и задържане на чревно съдържимо над нивото на запушване - илеус. Състоянието също еживотозастрашаващо и се нуждае от спешна оперативна намеса, както при перитонит.

5. Запекът, появата на твърди изпражнения, изтичането на ярка или тъмночервена кръвпри изхождане, както и неопределена болка в областта на корема или ануса, може да са симптомите на ректален пролапс, който представлява смъкване на част от лигавицата на правото черво през ануса, или инфекция на дисталните отдели на дебелото черво. Състоянията изискват както хирургично лечение, така и антибиотична терапия, която се назначава от специалист по гастроентерология или коремна хирургия. Често тези състояния се провокират от някои болести, предавани по полов път, най-вече гонорея и сифилис, прекалената употреба на лаксативи, нараняване на ректума при анален секс и тежка фаза на хемороиди, както и вродено отслабване на лигаментарния апарат в долния коремен етаж, алергии към някои лекарства и други.

Състоянията, които протичат с кръв през ануса при изхождане, сами по себе си се класифицират като спешни и се нуждаят от спешно диагностициране от лекар и започване на съответната терапия. Освен рискът от усложнения с инфекции и поява на хемороиди или тяхното утежняване, кървенето от ануса може да се причини от развитието на карцином на ректума или сигмата, които са двата крайни отдела на дебелото черво.

 предоставил: Трифон Николов

тагове: кръв, изпражнения, симптоми, лечение

тагове: кръв, изпражнения, ричини, лечение

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>