БОЛЕСТ НА БЛАУНТ БР.101

  о-образно изкривяване на

Болест на Блаунт – о-образно изкривяване на краката (1 част)

При бебетата и малките деца до 2-годишна възраст изкривяването на долните крайници е често срещано и нормално явление, дължащо се на естественото скелетно положение на плода.

С израстването на детето крайниците постепенно се изправят. В някои случаи обаче се наблюдава абнормално разрастване на големия пищял, което води до изкривяване на крайниците.

За първи път заболяването се описва през 1922 г., но подробно изучаването му започва през 1937 г. благодарение на американския ортопед Блаунт, който определя невъзпалителния му произход.

Болестта на Блаунт спада към групата на локалните епифизарни дисплазии. При това заболяване се образува ъгъл между осите на бедрото и подбедрицата като се наблюдава деформация на подбедрицата навътре.

При някои бебета в растежната зона на долните крайници настъпва преждевременна осификация (натрупване на калций в хрущяла, което води до превръщането му в костна тъкан). В резултат на това големият и малкият пищял нарастват с различна скорост, което причинява прогресивна  деформация на коляното – краката се изкривяват навън и придобиват О-образна форма.

Заболяването има наследствен характер като доказателство за това е семейната анамнеза при повечето от пациентите.

Най-често болестта на Блаунт се диагностицира между 2 и 4-годишна възраст, когато скелетният растеж е най-бърз и изкривяването става по-ясно забележимо.

Макар и по-рядко болестта на Блаунт може да се развие при подрастващи с наднормено тегло.

 
Когато заболяването се развива при деца под 4-годишна възраст обикновено засяга и двата крака. При билатералното изкривяване двете кости на долния крайник образуват ъгъл помежду си и се ротират навътре като формират характерните О-образни деформации на долните крайници.

Когато болестта на Блаунт се развие в по-късна възраст, при деца над 11 години, засяга само единия пищял.

При децата под 4-годишна възраст заболяването обикновено започва без никакви оплаквания. В повечето случаи походката на детето изглежда напълно нормална. Неестествените движения се забелязват едва, когато изкривяванията са по-големи. Един от първите признаци, по които родителите забелязват болестта на Блаунт е изкривяване на долната част на крака.

Един от първите симптоми при развитие на заболяването при по-големи пациенти е наличието на болка по вътрешната страна на коляното.

Ако родителите забележат, че детето не стъпва правилно или има изкривяване на долните крайници, задължително трябва да се консултират с детски ортопед, който да определи причината и да назначи адекватно лечение.

предоставил: Асен Василев

тагове: болест, Блаунт, смптоми, диагностика, лечение

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>