СТАРЧЕСКИ ПЕТНА БР.101

Старческите петна започват да се появяват, след като навършим 40 години. Понякога ги наричат чернодробни петна, което може да доведе до объркване, тъй като те нямат нищо общо с черния дроб. Излагането на слънце е основната причина за тяхната поява. Те представляват тъмни петна, които се появяват вследствие на остаряване или прекомерно излагане на слънце.
Срещат се най-често по лицето и ръцете. Ако се предпазваме от слънчевите лъчи, може да предотвратим тяхната поява. В противен случай те могат да се развият дори в по-ранна възраст.
При всички случаи те са безболезнени и, като изключим факта, че не са особено естетични, по никакъв начин няма да ни притесняват. Но, ако все пак „присъствието“ им ни безпокои, има какво направим, за да се отървем от тях.
Старческите петна засягат само най-горния слой на кожата, така че има някои варианти за тяхното третиране. Те варират от замразяване външния слой на кожата до „влизането“ под него с лазер.
Преди да се премине към каквото и да е третиране на старческите петна, трябва да се консултираме с дерматолог, който да определи най-подходящия за нас метод.

Една от най-разпространените процедури е химическият пилинг, при който се използва киселина, която отстранява най-горния слой на кожата. Може да са необходими няколко процедури, преди петната да изчезнат напълно.

Друг подобен метод е дермабразиото. При него най-горният слой на кожата се отстранява с бързо въртящата се четка. Страничните ефекти и при двата метода са свързани със зачервяване и неравности по кожата.
Друга процедура е покриването на кожата с течен азот и замразяване. Има и лазерни процедури, които помагат в случаите на старчески петна.
предоставила: Пенка Радева
тагове: старчески, петна, третиране

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>