ЕРАЗЪМ РОТЕРДАМСКИ БР.101

Eразъм Ротердамски

Eразъм Ротердамски – снимка Уикипедия

Еразъм Ротердамски (Desiderius Erasmus Roterodamus) е виден холандски мислител, философ, филолог, теолог и хуманист от епохата на религиозните борби между католицизма и протестантството. Но той е и обществен деец от епохата на Ренесанса, известен учен, който пише своите произведения в латински стил. Изготвя най-важните на времето латински и гръцки издания на Новия завет. Поставя основата за критичното разбиране на библейските текстове. Повдига важни въпроси, засягащи протестантската Реформация и католическата Контрореформация. Смятан е за основоположник и вдъхновител на християнския хуманизъм и пацифизъм, тъй като стремежът му е бил да спомогне за реформирането на църквата по мирен път.

 

Роден е на 28 октомври 1466 (или 1469) година в Ротердам или Гуда, Холандия. Истинското му име е Дезидериус Еразъм. Той е незаконен син на католическия свещеник Роджър Джерард. За майка му, Маргарет Роджериус, която е дъщеря на лекар, се знае малко. Получава най-доброто за времето си образование в редица монашески и полу-монашески училища, сред които и това в Девентер, където учи латински и реторика. На 13-годишна възраст остава без родители. Известно е, че Еразъм е имал един по-голям брат, Питър, който по-късно става монах.

През 1492 година бедността принуждава Еразъм да се установи в манастира. Той е ръкоположен за католически свещеник, но не е съгласен с всички принципи на монашеството. Проявява голям интерес към хуманитарните науки и през целия си живот остава “светски свещеник”. Три години по-късно със съгласието на епископа получава стипендия, която му позволява да отиде да учи в университета в Париж (1495-1499). Става близък приятел на италианския хуманист Публио Фаусто Андрелини, поет и “професор на човечеството” в Париж. Главните центрове на дейността на Еразъм са Париж, Лувен, Англия и Базел, но той никога не е бил свързан за дълго с никое от изброените.

През лятото на 1499 година Eразъм Ротердамски напуска Париж и отива в Англия, където става учител на младия Уилям Блаунт. В Лондон се запознава с принц Хенри и се установява в Оксфорд. Там се среща с богослова Джон Колет и слуша с голям интерес неговите тези за Посланията на апостол Павел. Твърди се, че Колет е оказал решаващо влияние върху Еразъм. Половин година по-късно той се връща в Париж. Но британските митничари конфискуват всичките пари, с които разполагал.

Докато изучава денонощно гръцки в продължение на три години, живее в постоянен недостиг на пари. Въпреки това Еразъм предпочита да живее като независим учен и да избегне всякакви формални връзки и въздействия, които биха могли да възпрепятстват свободата на неговия интелект и литературното му изразяване. През целия си живот е получавал многобройни покани и предложения за добре платени позиции в академичния свят, но винаги е предпочитал независимата литературна дейност.

През периода 1506-1509 година той е в Италия. Дипломира се като доктор по теология в университета в Торино. Посещава Болоня, Флоренция, Падова, Рим и прекарва известен период в едно издателство във Венеция. Междувременно се свързва с венецианския философ Джулио Камило, както и с някои други италиански учени. След това пътува до Англия, където работи като лектор по старогръцки език в Кембриджския университет. От 1515 година за няколко години е лектор в Католическия университет в Льовен. Става приятел на Томас Мор, а по-късно получава титлата кралски съветник. Eразъм Ротердамски търси убежище в Базел, където швейцарското гостоприемство му позволява да се развива и изразява свободно. Развива трайно сътрудничество с издателя Йохан Фробен. През 1513 година Еразъм отива в Германия.

Неговото най-известно произведение е “Възхвала на глупостта” – сатира, написана във формата на писмо до приятеля му Томас Ман, в която той пародира глупостта и невежеството. От Просвещението до началото на XX век тази негова сатира e най-превежданата и издавана книга в Европа (след Библията). През 1559 година всички произведения на Еразъм са включени в Индекса на забранените книги на католическата църква.

Eразъм Ротердамски умира на 12 юли 1536 година в Базел, Швейцария.

предоставил: Ангел Стоев

тагове: Еразъм Ротердамски, живот, дейност

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>