НАЙ- КРАСИВИТЕ БР.79

  фонтани в света

Най-красивите фонтани в света

   Бликащa вода, ослепителни светлини и авангардни проекти – това, което някога е било с чисто функционално предназначение за къпане и миене днес е сложен пример на архитектура и вълнуващ израз на творчеството. Всеки един град трябва да притежава поне един атрактивен фонтан, за да привлича туристи, а колкото той е по-цветен, по-голям и хвърля вода на високо, толкова по-добре. По целия свят има невероятно красиви фонтани, но тук сме отсели някой от най-впечатляващите.  

Unisphere – Куинс, Ню ЙоркСАЩ 
Това не е истински фонтан, а по-скоро гигантски стоманен образ на земното кълбо, проектиран във воден басейн. Намира се във Флашинг Медоус-Корона Парк в квартала Куинс. Unisphere е изграден като тематичен символ за провелото се през 1964-1965 година в Ню Йорк Световно изложение. Темата е била  “Мир чрез разбирателство” и именно този метален глобус представя идеята за световния мир и взаимозависимост. Конструкцията е с височина 50 метра и диаметър 37 метра. Тежи цели 408 тона и е дело на ландшафтния архитект Гилмор Д. Кларк 

Магическият фонтан Монтжуик – Барселона, Испания 
Този грандиозен микс от светлини, цветове и водни ритми се намира между Palau Nacional и Plaça d’ Espanya. Построен е от дизайнера Карлес Буигас през 1929 г. по случай Международното изложение в Барселона. Магическия фонтан има три концентрирани кръга, които “танцуват” в ритъма на музиката, варираща от саундтраци на филми като Кръстникът, Властелина на пръстените и Гладиатор до испанската Зарзуела, песената “Барселона” на Фреди Меркюри и произведения на Монсерат Кабайе. Фонтанът се състои от 3650 отвора, които помпат и изтласкват 2600 литра вода на всяка секунда. За да видите това уникално светлинно и музикално водно шоу трябва да знаете, че то се изпълнява през месеците от октомври до април на всеки половин част между 19-20.30 часа в дните петък и събота, а през лятото от май до септември всеки четвъртък до неделя между 21-23.00 часа отново през половин час. 

Фонтан Гигантската дива гъска –  Сиан, Китай 
Фонтана се намира на площада пред величествената над 1000-годишна Пагода на Голямата дива гъска. Смята се, че водната конструкция е най-голямата по рода си в Азия и може би е най-зрелищната атракция в Сиан (Xi’an). Многото дюзи са разпръснати върху площ от 20 000 кв. метра и изтласкват вода под звуците на музика. Представления има и през деня, но за по-зрелищно е нощното шоу, тъй като тогава фонтана е осветен с разноцветни LED светлини. С такава прекрасна обкръжаваща среда, няма как да не усетите наистина духа на славната династия Танг, независимо дали сте будистки поклонник или случаен посетител. 

Фонтана на крал Фахд – Джеда, Саудитска Арабия 
 Известен още като Фонтана на Джеда, той е най-високият в света. Разположен е в Червено море на западния бряг на Кралство Саудитска Арабия и хвърля водни струи на височина от 312 метра със скорост от 375 км/ч. Фонтана е построен между 1980 – 1983 година, но започва да функционира едва през 1985 година. Водата, която циркулира в него е солена и при хубаво време се изстрелва дори по-високо от Айфеловата кула. През нощта фонтана се осветява от 500 мощни прожектора в различни цветове.  

Фонтана Дубай – Дубай, ОАЕ 
Умопомрачителният фонтан в Дубай е цяло произведение на изкуството. Проектиран е в изкуствено езеро с площ от 30 акра в близост до най-високата сграда в света Бурж Халифа. Дело е на калифорнийската компания WET Design, която и изградила и фонтаните на Беладжио в Лас Вегас. Над 6600 светлини и 25 цветни проектора генерират хипнотизиращ визуален спектър от над 1000 абстрактни композиции, превръщайки го в най-яркото място в Близкия Изток, а вероятно и в целия свят. Фонтана е открит официално на 8 май 2009 година и е дълъг 275 метра. Първоначално изтласкваната вода е била на височина 150 метра, но на 2 януари 2010 г. тя е била коригирана на 275 метра. Това е най-скъпата водна конструкция в целия свят – за построяването му са изхарчени близо 218 милиона долара, но пък резултата е възхитителен. Водните струи се движат в такт с музиката, която е предимно класическа до съвременна арабска и световна. 

Овалния Фонтан – Тиволи, Италия 
 Защитените от ЮНЕСКО градини на Вила д’Есте в Тиволи крият удивителни водни каскади. Един от шедьоврите е Овалния фонтан, който има яйцевидна форма, а водите му се изливат в голям басейн заобиколен от растителност. Мястото е предпочитана дестинация за еднодневна екскурзия от Рим. Разходката из градините е невероятно изживяване, а фонтаните внасят допълнително романтика и не на последно място прохлада в летните жеги. 

  

Фонтана на моста Банпо – Сеул, Южна Корея 
С близо 10 000 LED дюзи, разположени от двата края на 1140-метровия мост Банпо, фонтана е записан в Книгата на Гинес като най-дългия в света и придава една неподправена романтика на космополитния динамичен град. От откриването си до днес той е истинска атракция, както за местните, така и за туристите. На всяка минута 190 тона вода, която се изпомпва от река Хан се излива отново в нея от 20 метра височина. През нощта моста-фонтан се превръща в сцена на светлинно и музикално шоу, което има 100 различни конфигурации.

Фонтана ди Треви – Рим, Италия 
В лабиринта си от тесни, криволичещи улички, Рим крие едно блестящо бижю – отличен пример за бароков финес и естествен воден артисцизъм. Един от най-красивите и прочути фонтани в света е истинско произведение на изкуството и една от най-големите забележителности в града. Треви не е просто студено парче мрамор, залепено за фасадата на Palazzo Poli. Фонтана е построен, за да показва различията в настроението на морето.Централно място е заето от статуя на Нептун, а около него са разположени две фигури на тритони. Единият се опитва да укроти огнен кон, символизиращ бурното море, а другият държи в ръката си рог – символ на тихото и спокойно море. Фонтана бълбука от 1762 година и има внушителни размери - 25.9 метра височина и 19.8 метра широчина. Водата му е изключително чиста, а поверие гласи, че всеки хвърлил монета в него, някой ден ще се върнете отново в Рим. 

Фонтанът на богатството – Сънтек Сити, Сингапур 
Точно в сърцето на търговския комплекс в Сънтек Сити, най-големият фонтан в света въплъщава всичко, което е вярно за Сингапур - богатство, грандомания и хармония. От 1998 г. е вписан официално в Книгата на Гинес. Построен по правилата на Фън Шуй, фонтана представлява гигантско бронзово колело, в чиято вътрешност се стича вода. Височината му е почти 28 метра и тежи около 85 тона. Основата му е на нивото на подземен ресторант, откъдето посетителите могат да се насладят на гледката на могъщия пръстен, докато се хранят. Около фонтана витае и една легенда, която гласи, че всеки потопил ръката си във водата и си намисли желание, то ще се сбъдне. Е, доста съмнително, но пък не боли да се опита.

Фонтаните на Беладжио – Лас Вегас, САЩ  
Лас Вегас е любима дестинация за хазарт, а Беладжио едно от предпочитаните казина. Освен с различни възможности за залагания и игри, то може да се похвали и с невероятна водна атракция – Фонтаните на Беладжио. Тяхното шоу и едно наистина незабравимо преживяване … е, ако не се брой някоя зашеметяваща печалба. Водата се издига до 460 метра от общо 1214 водоразпръскващи устройства и хипнотизира всички зрители, събрали се за ункалното шоу. 8-акровото езеро сякаш оживява под звуците на Андреа Бочели и Франк Синатра, превръщайки се в едно от най-романтичните места в града.   


Hobyto.com 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>