АРХЕОЛОГИЧНИ РАЗКРИТИЯ БР.79

   РИМСКА ЕПОХА

© Plovdiv24.bg
Мрежа  от глинени водопроводи, общо пет на брой, между Пропилеите и самата улица, която извежда към тях, разкриха археолозите на разкопките пред Пощата в Пловдив. Те са в посока север-юг и минават точно пред Пропилеите. 
Подобни водопроводи са открити и от източната страна на Форума. Водоподаването в древен Филипопол до средата на V век, се е извършвало именно с такива съоръжения. По времето на римската епоха водата за града е идвала от Родопите и се е разпределяла по два акведукта. Ето какво заяви Елена Кесякова, ръководител на проекта:
 ”Тези акведукти достигат до Джумаята, където в близост – може би някъде към Тунела, има кастелум за разпределение на водата. От всичките улици, които са разкрити досега от Филипопол, а ние знаем почти цялата улична мрежа, всички улици в посока север-юг имат водопроводна мрежа, а също и    някои, с разположение изток-запад. Водоснабдяването освен чрез тях е ставало и с помощта на кладенци”.
Проучванията на Форума на античния Филипопол стартират от 1971 г., когато става ясно, че под Пощата се намира централният площад на древния град. Това е най-големият античен площад, намерен в съвременните български земи, заяви преди време още Кесякова.
more:http://news.plovdiv24.bg/385727.html#ixzz2Z2UX7jxU
Tags: глинени, водопроводи, мрежа, Пропилеите
                                                      

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>