НАШИТЕ СЪВЕТИ БР.79

КАК ДА РАЗМРАЗЯВАМЕ МЕСО 

Най-добре е месото да се размрази постепенно – от предния ден, извадено от фризера или камерата в хладилника. В зависимост от големината на къса месо, варира и времето на замразяване. За стандартни 4-8 порции обикновено са достатъчни 24 часа. При големите късове важи правилото за до 24 часа размразяване на всеки 2,5 кг месо. Размразеният в хладилник продукт може да се сготви до 2 дни след размразяването му.

Друг  метод на размразяване, е  студена вода.

Сложете месото в пластмасов съд с капак, който приляга добре и не пропуска (1-2 найлонови плика, всеки поотделно вързан на много стегнат възел, могат да свършат същата работа). Потопете съда (плика) в друг по-голям съд, пълен със студена вода и я подменяйте на всеки половин час. Ако не я смените, размразяващото се месо ще понижи температурата на водата и така ще забави процеса на размразяване. Обичайно това отнема от 1 до 3 часа, в зависимост от големината на парчето. Важно е до него да не достига вода по време на размразяването, защото това може да доведе до размножаване на бактерии. Така размразеното месо трябва да се сготви веднага.

Най-бърз начин на размразяване, е  микровълнова фурна.

Месото се поставя в подходящ съд, махат се опаковките му, ако не са подходящи за микровълнова печка и се наглася температурата (микровълновите печки имат степен за размразяване). При такова размразяване много често част от месото се сготвя в процеса на размразяване, затова е добре ако то позволява – например, ако е кайма или кълцано месо – частта, която вече е размразена, да се отстранява на всеки няколко минути, за да не се опече. Така размразеното месо трябва да се сготви веднага и не бива да се оставя за по-късно. 

КАКВО МЕСО ДА КУПУВАМЕ

В идеалния случай трябва да се купува прясно, неопаковано месо. Ако при разрязването му потича кръв, няма съмнение, че е свежо. Ако взимате предварително опаковано във вакуумна опаковка месо обаче, внимателно следете за датата на годност. Също така честа практика в големите магазини е продуктът с по-скоро изтичаща годност да се слага по-отпред, така че си струва да разровите по-навътре из щанда.

Найлонът „изпотява“ месото. След закупуване е добре то да се извади от пластмасовата/найлоновата опаковка възможно най-бързо. Поставено в съд, който не е пластмасов – например порцелан или стъкло, и покрито с фолио за съхранение (без да се подвива, така че до него да достига свеж въздух), месото се слага в хладилника.

Добре е да се постави възможно най-далеч от вратата, за да бъде на по-хладно. Разопакованото месо може да се съхранява до не повече от три дни при температура до 3°C, а вакуумирано в опаковка сурово месо – до пет дни.
Дреболии – бял и черен дроб, бъбреци, черва и пр. се нуждаят от внимателно съхранение, защото съдържат голям брой бактерии. Също както месото, те се държат далече от вратата и за не повече от три дни.

ЕМИ

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>