ВАЛДОРФСКА ПЕДАГОГИКА В КЪЩА “ГЕОРГИДИ” БР.79

 ВТЪКАЙ ЛЯТОТО В ИСТОРИЯТА  

1  

Осмелете се и си подарете тази сряда в Старинен Пловдив! Едно лятно преживяване, много по-различно от нароилите се уъркшопове за деца! 

Споделете откритието на Ателие „С детски ръце и сърце” за това, че както Валдорфската педагогика използва ръчния труд за развитие на мислите, чувствата и волята на подрастващите, така и нашето възрожденско школо гледа на направията с ръчички като част от естественото любознание на детето към труда, творчеството и съзиданието. Също както в нашите традиции са го ползвали да израстат поколения българи. 

Доведете малчуганите си в 17 часа на 31 юли в сърцето на Стария Пловдив. Там в един истински валдорфски главен урок, под лозниците и под чардаците на Музея на Възраждането, наследникът ви ще може да се вживее в сътвореното от ръцете си. Дайте му възможност да се хване на хорце с други деца и да се забавлява смислено през лятната ваканция. 

Събитието е първи опит да се погледне към щайнеровата педагогика през призмата на българското Възраждане. Организират го пет жени, които учат в момента Валдорфска педагогика и са се обединили в Ателие, наречено „С детски ръце и сърце”. Вдъхновява ги идеята да създават за пловдивските деца алтернативи за естествено развитие и порастване. И разбира се, първият съмишленик в това начинание е домакинът на събитието – музейната експозиция в Стария град под Хисар капия, която съхранява паметта за българското възмогване. Точно Българското Възраждане започва да гледа на занаятите – ръчната работа, освен като начин за препитание и като на майсторлък – за ръцете, очите и душата. 

Ако не сте вкусвали от тази магия досега знайте, че е за родители с деца – може общи да са хубавинките от направата с ръце!!! И освен, че ще играем, пеем и тъчем, нека отделим време да общуваме с вечните човешки и български ценности – любов към труд и знание и заедност в осъществяването и. Елате с детето си и втъкайте в лято своя труд, своя цвят, своето усещане за топлина и светлина, за пълнота и любознание!! 

2

 

3я Николова

Tags: Валдорфска, педагогика, в къща, Георгиди

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>