ШИМПАНЗЕ
Африканските гори са родина на две други човекоподобни маймуни. Една от тях е с мозък, който след мозъка на човека е най-високоразвит сред животните на нашата планета. Това е шимпанзето. Разпространено е в Западна и Централна Африка.
На ръст то достига, колкото орангутана, но тялото му не надминава теглото от 80 килограма. Достигнало пълния си размер възрастно мъжко шимпанзе има тегло от 35 до 70 килограма и се изправя на височина между 0,9 и 1,2 метра, докато женските обикновено тежат между 26 и 50 килограма и са високи от 0,7 до 1 метър.
Подобно на своя азиатски роднина, то има здрави кучешки зъби и силни мускулести ръце. На свобода никога не напада човека. За разлика от орангутана, обаче, е по-пъргава маймуна. По цял ден броди из горите и изминава по много километри, за да търси храна. Обича дивите горски плодове, листа и кора от млади дървета. Ако има нещо, което все пак шимпанзето най-много обича, това са мравките и особено термитите. Търси ги с настървение и лови по изключително оригинален начин. Първо откъсва здраво клонче и го изчиства от листата. После пъхва пръчката в някоя дупка на термитника, чака по нея да се заловят повече термити, след това бързо я издърпва и облизва плячката. 
Понякога шимпанзето облизва предварително пръчката и така термитите още по-бързо залепват по нея. Пчелният мед също е деликатес за него. Събира го пак с помощта на тънка пръчица, която пъха в пчелното гнездо и после лакомо облизва.
Шимпанзето живее както по дърветата, така и по земята. То почти винаги ходи за по-сигурно на четирите си крайника. На земята рядко се движи на два крака. Предпочита определени и отъпкани от него пътеки. 
Търсенето на храна обикновено се придружава от силни крясъци, като най-много крещят малките и мъжките. След като се наяде може да спи половин денонощие.
Шимпанзетата живеят на групи от две-три до няколко десетки. Когато такива по-големи групи се срещат в гората настава истинска лудница. Всички се покатерват по дърветата, започват лудо да скачат и да се премятат, издавайки диви крясъци, като всичко това се върши без каквато и да е зла умисъл.
Още по-интересни са танците на шимпанзето. Ако намери някое кухо дърво, то започва със страст да удря и барабани по него. По време на дъжд мъжките обичат да изпълняват един странен танц. Те хващат с ръка ствола на някое дърво и с бясна бързина започват да обикалят около него. Не липсват, разбира се, и зрители – женските и малките шимпанзета се качват по околните дървета и с голям интерес наблюдават това интересно явление.
Шимпанзето за разлика от повечето бозайници няма определен размножителен период. Малките може да се появят на бял свят през всички месеци на годината. Първите месеци те не се отделят от майката.
Шимпанзето-бебе спи на майчината гръд с отпуснати крачета и ръчички, а не здраво вкопчено, както правят новородените на другите маймуни. То е бебе на човекоподобна маймуна и през първите седмици проявява същото безгранично доверие, както човешкото бебе.
Шимпанзетата в диво състояние рядко доживяват над 40 години, но са известни случаи, в които пленени шимпанзета достигат 60.
Предостовил: Петър Ванков
тагове: шампанзе, човекоподобна, маймуна, Африка, дивите, гори


