ОВЦЕБИК БР.97

Овцебикът (Ovibos moshatus), наричан още мускусен бик, е едър арктически   тревопасен  бозайник от семейство Кухороги   и под семейството на козите и овцете (Caprinae). Овцебикът е повече  овца (Ovis), отколкото  бик (Bos).

Разпространение

Овцебикът обитава крайните северни райони на  Канада,  Гренландия и  Аляска, откъдето изчезва в края на 19 век за да бъде отново реинтродуциран  през 30-те години на 20 век. Впоследствие освен в традиционните си местообитания видът е интродуциран и в  Швеция,  Норвегия,  Естония, Русия.

Предполага се, че овцебикът е дошъл в  Северна Америка от  Азия преди около 200 000 години. Допреди 2 000 г. последната азиатска популация обитава  Таймирския полуостров в  Сибир. Някога стадата мускусни бикове бродили редом с  Мамута но за разлика от него оцеляват през  последният ледников период  според някои защото съумяват да избегнат настъплението на човека.

Физическа характеристика

Овцебикът е сравнително едро животно с масивно, издължено и набито тяло с къси, но силни крака и широки копита, за да не затъва в снега. Възрастните мъжки достигат на дължина до 240 см. и височина в холката до 145 см., а женските са малко по-дребни. Теглото им варира от 180 до 400 кг., но добре охранени в зоопарковете животни достигат до 650 кг. Всъщност дебелата козина и голямата глава правят мускусния бик да изглежда по-едър, отколкото в действителност е. И двата пола имат големи рога спускащи се надолу и към върха извити встрани и нагоре — надеждно оръжие за защита от хищници. Тъмнокафявата козина на овцебика е дебела, гъста, дълга почти до земята и отлично предпазва животното от арктическия студ. Вълната от овцебик, известна с инуитското   си наименование кивиут , е изключително високо ценена заради своята мекота, дължина и отлични изолационни качества.

Наименованието мускусен бик идва от силната миризма на мускус на мъжките през размножителния период.

Начин на живот и хранене

Мускусните бикове са социални животни, живеят на стада от 10-20 животни, но понякога се събират и повече (над 70 индивида). През зимата тези стада са смесени — женските с малки и мъжките заедно, но през размножителния период, чиито разгар е в средата на август, мъжките водят ожесточени битки за едноличното право над женските и доминиращият бик прогонва своите съперници. Тогава ергенуващите мъжки се отделят на стада от 3 до 10 животни или скитат сами из тундрата. По това време биковете са изключително агресивни и често нападат всичко живо изпречило се на пътя им.

През лятото овцебиковете обикновено се срещат в блатисти местности като долините на реки, а през зимата се оттеглят по-нависоко, където снегът не е толкова дълбок. Хранят се с различни  треви,  мъхове, и лишеи за които през зимата се налага да ровят в снега.

Овцебиковете имат характерна защитна стратегия срещу хищници. Когато стадото бъде застигнато от вълци например, възрастните животни образуват кръг прикривайки малките в средата зад стена от тела и рога. Ефективна срещу естествени врагове като вълци ибели мечки,   срещу човека обаче тази стратегия в крайна сметка замалко да се окаже фатална за оцеляването на вида.

Размножаване 

След около 9-месечна бременност женската ражда едно добре развито теленце. То започва да яде трева още на първата седмица от живота си и остава под грижите на майка си около година. Женските достигат полова зрялост на две години, а мъжките едва след петата си година.

предоставил: Янаки Пеев

тагове: овцебик, разпространение, характеристика, начин на живот, размножаване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *