Category Archives: Кой-кога-защо

Невросексизъм:

  митът, че мъжете и жените имат различни мозъци

Търсенето на мъжки и женски различия вътре в черепа е урок в лоша изследователска практика, пише Lise Eliot.
Сканиране с 3D магнитен резонанс (МРТ) на човешки мозък.
Гендерният мозък: новата невронаука, която разбива мита за женския мозък Джина Рипон Главата на Бодли (2019)
В началото на Джендър мозъка , когнитивната невроложка Джина Рипън описва едно от безбройните изследвания на мозъка, обявени като “накрая”, обясняващо разликата между мъжете и жените. Това е магнитен резонанс (MRI) анализ на 21 мъже и 27 жени от изследователи от Калифорнийския университет в Ървайн ( RJ Haier et al . NeuroImage 25 , 320-327; 2005 ). Малка според днешните стандарти, тази кратка комуникация все пак продължи доста рекламна обиколка, от вестници и блогове до телевизията, книги и, в крайна сметка, конференции за обучение на учители и корпоративно лидерство.
Събудих се една сутрин през 2010 г., за да видя особено лоша екстраполация на това проучване върху програмата за ранно шоу , която се провежда в американската телевизионна мрежа CBS. Водещият, Хари Смит, избухна като лекарски кореспондент Дженифър Аштън, който заяви, че мъжете имат „шест и половина пъти повече сиво вещество“ от жените, докато жените имат „десет пъти повече бяла материя“ от мъжете. След това дойде очевидното схващане за таланта на мъжете по математика и необичайната способност на жените за многозадачност. Няма значение, че тези различия ще изискват женските глави да са с около 50% по-големи или че екипът на Ървайн дори не сравнява обема на мозъка, но изследва връзката между коефициента на интелигентност и мерките на сивото или бялото вещество.
Neurosexism
Историята на изследванията на различията между половете е пълна с безбройност, погрешно тълкуване, пристрастие към публикациите, слаба статистическа мощ, недостатъчен контрол и по-лошо. Рипън, водещ глас срещу лошата невронаука за различията в половете, разкрива толкова много примери в тази амбициозна книга, че използва метафора, за да пробуди вечния цикъл. Проучване на мозъка има за цел да открие разлика между мъжете и жените; то се оповестява като „Най-накрая, истината!“, присмивайки политическата коректност; други изследователи излагат някои хипер екстраполация или фатален недостатък на дизайна; и, с късмет, дефектната претенция изчезва – докато следващият пост-хок анализ не произведе друг “Аха!” момент и цикълът се повтаря. Както показва Рипън, този лов за мозъчни различия “е бил енергично преследван през вековете с всички техники, които науката може да събере”.
И все пак, както разкрива “Гендерният мозък” , заключителните заключения за свързаните с пола мозъчни различия не успяха да се материализират. Отвъд “липсващите пет унции” на женския мозък, които се радват от деветнадесети век, съвременните невролози не са открили никакви решаващи, категоризиращи различия между мозъците на мъжете и жените. В мозъците на жените, език за обработка не се разпространява повече равномерно двете полукълба, отколкото е в мъжки, като малко 1995 Nature проучване провъзгласена но голяма 2008 мета-анализ опровергана ( BA Shaywitz и др . Nature 373 , 607-609 ( 1995) и IE Sommer и др . Brain Res. 1206, 76–88; 2008 ). Размерът на мозъка се увеличава с размера на тялото и някои характеристики, като например съотношението на сивото към бялото вещество или напречното сечение на нервния тракт, наречено corpus callosum, мащаб леко нелинейно с размера на мозъка. Но това са различия в степен, а не вид. Както отбелязва Рипън, те също се виждат, когато сравняваме мъжете с малки глави с големите жени и нямаме връзка с различията в хобитата или заплащането на дома.
История на пристрастието
Основното послание на Рипън е, че „един свят на пола ще произведе полов мозък“. Книгата й стои с 2017 Ангела Saini на Inferior и Корделия Fine 2010 г. Заблуди на Пол в изкореняването на “neurosexism”, което е проникнало опити да разберат разликата в нивото на мозъка. Това е сочна история, която ще направи за супер-забавно четене, ако всичко беше наистина в миналото. За съжаление, къртиците продължават да излизат на повърхността. Рипън започва с цитат от 1895 г. от социалния психолог Гюстав Ле Бон, който използва своя преносим цефалометър, за да обяви, че жените “представляват най-ниските форми на човешката еволюция”. Тя приключва през 2017 г., когато инженерът на Google Джеймс Дамор пише блогове до колегите си за „биологични причини“ за липсата на жени в техническите и лидерски роли.
Както показва Рипън, търсенето на доказателства за женската малоценност в последно време се превърна в лов за доказване на „взаимното допълване“ между мъжете и жените. Така че, тази линия върви, жените не са наистина по-малко интелигентни от мъжете, просто „различни“ по начин, който се случва да съвпада с библейските учения и статуквото на ролите на половете. Затова се казва, че мозъците на жените са свързани с емпатия и интуиция, докато мъжките мозъци трябва да бъдат оптимизирани за разум и действие.
Така изследователите от Университета на Пенсилвания във Филаделфия разработиха силно изтъкнато изследване за МРТ за 2014 г., което вкара в обществото въображението на мъжки и женски мозък като диаметрално противоположни карти на метрото: връзките при жените са предимно между полукълбите и тези при мъжете. в тях ( М. Ingalhalikar et al . Proc. Natl Acad. Sci. USA 111 , 823–828; 2014 ). Картата обаче премахва по-голямата част от връзките, които не се различават между подрастващите участници в проучването; нито пък контролира съзряването, свързано с пубертета, или, отново, за размера на мозъка, който намалява очевидно мъжко-женската разлика.
Културни пътеки
Така че, ако не е трудно свързан с мозъка, как да обясним често рязкото различие в поведението и интересите на мъжете и жените? Ето къде стигаме до тезата на Рипън за въздействието на гендерния свят върху човешкия мозък. Тя изгражда случая си в четири слабо дефинирани части, от ужасната история на изследване на различията между половете чрез съвременни методи за визуализация на мозъка, появата на социална когнитивна неврология и изненадващо слабите доказателства за мозъчните полови разлики при новородените. Rippon показва как детските „мозъчни гъби” вероятно се различават благодарение на рязко розовите и сини култури, в които те са напоени от момента на разкриването на пренаталния секс.
Четвърта част ни въвежда в двадесет и първи век, макар и не за щастлив край. Тя се фокусира върху жените в областта на науката и технологиите и как гендерният свят – включително професионализацията на науката и мъжкия стереотип на „блясъка“ – възпрепятства тяхното влизане и напредък в тази област на висок статус. Талантливите жени се възприемат като „работни котки”, мъжете като „диви гении”, разграничение, че децата се усвояват на шестгодишна възраст, според проучване на Лин Биан, Сара-Джейн Лесли и Андрей Кимпиан ( L. Bian et al . Am. Psychol., 73 , 1139-1153;). И всички тези фактори са в цикъла на изграждане на мозъка на диференцираните очаквания, увереността в себе си и поемането на риск, които подтикват момчетата и момичетата да избягват различни кариери и успехи.
Промяна на умовете
Този последен фокус обяснява подзаглавието на книгата „Новата невронаука, която разбива мита за женския мозък“. За обем за развенчаването на мозъчната разлика, защо да го стесним с жените? Първоначално си мислех, че това е прониза в „Женския мозък“ на Луан Бризендин от 2006 г. , изписана на тези страници ( RM Young и E. Balaban Nature 443 , 634; 2006 ). Или може би това е да се подчертае, че „женският мозък“ е оразмерен като странен вариант на истинското нещо, колкото ние наричаме „жена физик“ или „женски хирург“.
Каквато и да е подзаглавието, книгата постига целта си да развенчава концепцията за гендерния мозък. Мозъкът не е по-джендър от черния дроб или бъбреците или сърцето. Към края Rippon флиртува с последиците от тази находка за нарастващия брой хора, които преминават или живеят между настоящите двоични категории. Засега обаче, заключава тя, повечето от нас остават привързани към „биосоциалните усмирителни престилки“, които отклоняват мозъка в унисекс към един или друг културен род.
https://www.nature.com/articles/d41586-019-00677-x?fbclid=IwAR2wlde8h898i4UOBEYF2tR54HxO7fGlbvIEOKHyXmgpl81yoCe_RpQ3YnU&sf208537564=1&utm_campaign=naturenews&utm_medium=social&utm_source=fbk_nnc

Робот, вдъхновен от мравките, се ориентира по небето

 
Вдъхновени от мравките, изследователи от Масачузетския технологичен институт са разработили робот, който се ориентира по небето, вместо да използва джипиес, съобщава университетското издание „Текнолъджи ривю“.
Пустинните мравки изминават огромни разстояния в Сахара, въпреки че разполагат само с няколко мозъчни клетки, за да определят къде отиват и колко далече са стигнали. За насекомите е невъзможно да използват ароматни следи, тъй като химикалите ще бъдат унищожени от жежкото слънце.
Вместо това мравките разчитат на поляризирана слънчева светлина, за да се ориентират накъде са поели, и „броят“ стъпките си, за да определят колко далече са се озовали. За да се придвижва по същия начин, роботът, наречен АнтБот, използва два светлинни сензора с разделителна способност едва 14 пиксела, снабдени с въртящи се поляризирани филтри.
Създателите на АнтБот са впечатлени от представянето му и способността му да се ориентира, без да използва джипиес. Роботът може да намери приложение в ситуации, когато навигацията е недостъпна, позволявайки например на самоуправляващи се автомобили да функционират безопасно, ако джипиес системата се срине
https://www.flashnews.bg/robot-vdahnoven-ot-mravkite-se-orientira-po-nebeto/

Астронавти „печатат“ месо в Космоса

космоса орбитална

Екипажът на Международната космическа станция (МКС) няма да може да опита първото месо, „напечатано“ в Космоса. Образците са доставени на Земята за проучване.
Биопринтерът беше доставен на борда на станцията на 3 декември 2018 г. С негова помощ стана възможно „отпечатването“ на малки образци човешка хрущялна тъкан и щитовидна жлеза на гризач. Органите, които бяха създадени в условия на безтегловност, бяха събрани от доставени на космическата станция клетки.
През август на борда на МКС ще бъдат изпратени и синтетични материали на основата на керамика. По същото време вероятно ще се проведе още един експеримент – по събирането на месо или риба от мускулни клетки.
Размерите на образците месо, които ще се появят в орбита, ще бъдат от порядъка на няколко милиметра или няколко сантиметра.
https://www.flashnews.bg/astronavti-pechatat-meso-v-kosmosa/

Новите предсказания на Ванга, за които не сме и подозирали

Новите предсказания на Ванга, за които не сме и подозирали

Снимка:
Предсказанията за света на пророчицата Ванга са познати за всички нас. 
Но в руската Уикипедия преди време се публикуват нови, нечути досега такива, които определено ще ви бъдат интересни. 
 
Тези думи на петричката ясновидка са произнесени в периода 1993-1995 г.
Какво ни очаква според Ванга? Вижте в следващите редове:
А ето малко интересни факти за Ванга – нейният живот и съдба в няколко реда:
„Ще дойде ден и ракът ще бъде затворен в железни вериги” – твърди пророчицата и обяснява, че лекарството срещу тежката болест ще съдържа много желязо.
„Ще дойдат времена, само момите ще раждат, жените – не”.
„Ще дойде време за чудеса и науката ще прави най-големите открития в областта на нематериалното. Ще има големи археологически открития, които ще променят виждането ни за света от древни времена. Всичкото скрито злато на света ще излезе на повърхността му, но водата вече ще си е отишла” – твърди Ванга.
„В пространството ще открием живот и така ще стане ясно как е възникнал животът на Земята”.
„В земята копаят голям град, от който ще научим повече за произхода си”.
„Мъртвите често помагат и защитават близките си от неприятностите. Хубавите, безгрешните духове имат право на повече посещения на Земята”.
„Виждам мъртвите прозрачни, а някои чисти духове светят като огън”.
„Защо ви е страх от смъртта? Тя е толкова красива. Виждам я с маска на усмихната млада жена с пусната руса коса”.
„Оставете борбите. Обичайте се един друг всички” – завещава Ванга.
Ванга е имала тежко и трудно детство, остава сираче още на 2 год, тъй като майка ѝ загива. Малко по-късно баща ѝ се жени за втори път, но мащехата ѝ я е малтретирала, затова Ванга отива в пансион в Белград.
На около 13-годишна възраст, Ванга се прибира вкъщи за един Гергьовден. С братовчедка ѝ се разхождат, когато се извисява буря, вихрушка вдига пророчицата и паднала в едни тръни, намират я едва след 2-3 дена. След тази случка тя е започнала да вижда миналото, настоящето и бъдещето.
Ванга се запознала със съпруга си, когато той дошъл при нея да попита за изчезналия си брат и тя предрекла, че той ще ѝ стане съпруг. Двамата имат труден брак, но все пак остават спътници в живота.
След смъртта на мъжа ѝ, Ванга има намерение да влезе в манастир, но в крайна сметка отива в Рупите, които до тогава са били абсолютна пустош.
Била е обективна и никога не е искала да я въвличат в политически теми, въпреки че много видни държавници са ходели при нея. Пророчицата свързва доброто бъдеще на България с Русия, казва че това е входната и изходната страна за нашата държава.
Ванга вижда Русия като обединител на света и неговия нов господар. Според нея три велики държави ще се съберат – Китай, Индия и Русия.
 https://www.edna.bg/izvestni/novite-predskazaniia-na-vanga-za-koito-ne-sme-i-podozirali-4646906

През 1876 г. се състоя първият телефонен разговор

Денят е 10 март 1876 г.
Телефонът на Томас Уотсън иззвъня.
Звъни шефът, който е полял с киселина панталоните си и вика: “Ела тук, имам нужда от теб.”
Нищо особено?
Но не е така: това бе първият телефонен разговор в историята на човечеството.
Шефът се нарича Александър Бел и току-що е получил патент за телефонен апарат.
Помощникът, преобръща столовете, втурва се на помощ и открива Бел без панталони, но в състояние на еуфория.
Удоволствието не развалят дори няколкото стотин съдебни дела за нарушаване на авторски права, които обаче Бел печели.
Но за съжаление, съпругата на изобретателя и съучениците й в училището, където Бел преподава, не можеха да се възползват от новото средство за комуникация – всички те са били глухонеми.
Александър Греъм Бел е роден на 3 март 1847 г. в Единбург, Шотландия. Макар че е посещавал само няколко години училище, има добро образование — обучават го майка му и баща му, а и сам заляга над учението.
Интересът на Бел към възпроизвеждането на гласове възниква съвсем естествено — баща му е бил специалист в областта на фонетиката, занимавал се с изправяне на лош изговор и преподавал на глухи.
В 1871 г. Бел се преселва в Бостън, САЩ. В 1875 г. там прави открития, които довеждат до създаването на телефона. През февруари 1876 г. иска патент за изобретението си и след няколко седмици го получава. В същия ден, но малко по-късно от Бел, друг човек на име Илайша Грей подава молба за патентоване на подобно устройство, но изобретателят на телефона остава Бел.
След като молбата му за патент е удовлетворена, Бел представя изобретението си на Централното изложение във Филаделфия.
То предизвиква голям интерес и е отличено с награда. Въпреки това компанията „Уестърн Юниън Телеграф“, на която предлагат срещу 100 000 долара правата върху изобретението, отказва да ги купи.
Затова през юли 1877 г. Бел и сътрудниците му създават собствена компания, предшественичка на днешната Ей Ти Ти (Американ Телефон енд Телеграф Къмпани).
Телефонът скоро се радва на небивал търговски успех, докато накрая Ей Ти Ти става най-голямата частна корпорация в света.
Бел и съпругата му, която през март 1879 г. държи около 15 процента от акциите на телефонната компания, едва ли са имали представа какви фантастични печалби ще донесе тя.
За седем месеца те продават по-голямата част от акциите си на средна цена 250 долара едната. През ноември те се продават вече по 1000 долара едната. През 1881 г. двамата разпродават неразумно една трета от останалите им акции. Въпреки това в 1883 г. вече разполагат с около един милион долара.
През 1882 г. става натурализиран гражданин на САЩ. През 1888 г. участва в създаването на Националното географско дружество на САЩ.
Макар че забогатява благодарение на откритието си, Бел нито за миг не се отказва от изследователската си работа и успява да изобрети още няколко полезни, макар и не толкова важни приспособления.
Интересите му са разнообразни, но главната му грижа си остава да помага на глухите. Умира в 1922 г.
Изобретението на Бел - телефонът - има изключителна роля в промените, които технологиите въвеждат в бита ни.
Методът на Бел, приложен в телефона, по-късно е приспособен и се използва от изобретателите на радиоприемника, грамофона и други уреди.

Ето някои мисли и напътствия на Александър Бел: 
Ключът към успеха е подготовката.
Когато една врата се затваря, друга се отваря. Но ние често толкова дълго гледаме със съжаление към затворената врата, че не виждаме тази, която се отваря.
Човек е това, което сам създаде от себе си.
Великите открития неизбежно включват сътрудничеството на много умове.
Най-успелите хора са тези, чийто успех се дължи на последователно израстване.
Не можеш насила да предизвикаш идеите. Добрите идеи са резултат от бавно осъзнаване.
Осъществяването на една цел трябва да е старт на друга.
Единствената разлика между успех и провал е способността да предприемеш действия.
От време на време напускайте пътеката и влизайте в гората. Всеки път, когато го правите, ще откривате нещо, което не сте виждали никога преди.
Изобретателят поглежда света и не е задоволен. Той иска да подобри нещата, обсебен е от тази идея. Духът на откритието го преследва, търсейки материализиране.
https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Prez-1876-g-se-sastoia-parviiat-telefonen-razgovor_123700.html