Category Archives: Кой-кога-защо

Астрономи откриха гигантски въпросителен знак в Космоса

Приближете зашеметяващото ново изображение от космическия телескоп ”Джеймс Уеб” и може би ще се изненадате малко.
Там, на фона на зрелищното раждане на звезди, се крият две светлинни петна с позната форма: въпросителен знак
Не е ясно какъв точно е обектът, но той е сравнително далеч; най-общо казано, колкото по-червен изглежда обектът в полевото изображение, толкова по-голямо е неговото разстояние. Това е така, защото ускоряващото се разширяване на Вселената разтяга светлината, докато тя пътува към нас, удължавайки я в по-червените части на спектъра.
Двете петна изглеждат с приблизително еднакъв цвят, което поражда интригуващата възможност те да са две далечни галактики, които си взаимодействат. Това е явление, което наблюдаваме доста често във Вселената, а гравитационното взаимодействие може да привлича такива галактики в интересни, издължени форми.
Някои от тях дори приличат на други неща. Галактиките Антени приличат малко на огледален басов ключ (който прилича и на горната част на въпросителен знак). Arp 23 прилича малко на роза, а Arp-Madore 2026-424 прилича на страховит череп.
Разбира се, те изглеждат така поради една странност на човешкото възприятие, известна като парейдолия, при която виждаме модели и смисъл в случайни подредби на елементи.
Не виждаме често нещо, което прилича на препинателен знак, но отблизо космическият въпросителен знак може да изглежда съвсем различно. Възможно е просто да имаме перфектната комбинация от разстояние и перспектива, за да накараме двата обекта да изглеждат като нещо, което е значимо за нас.
Ако Вселената трябва да си има талисман, ние бихме предложили космическия въпросителен знак. Имало ли е друг обект, който така красиво да обобщава безграничното ни любопитство към неизвестните области над нас?

https://hicomm.bg/news/astronomi-otkriha-gigantski-vprositelen-znak-v-kosmosa.html

Таг   Астрономи  гигантски въпросителен  знак  Космоса

Учени: Корабът на Одисей е на 2000 м под Черно море

Корабът на митичния герой Одисей лежи на дъното на Черно море. Български и чужди учени го доказаха, след като изследваха дървено парче от плавателния съд, потънал преди около 2 хиляди и 400 години, съобщава NOVA.
Наричат го “Кораба на Одисей”, защото има абсолютно аналогично изображение върху древногръцката ваза “Одисей и сирените”, изложена в Британския музей.
Досега всички са мислили, че нарисуваното е плод на фантазията на древните гърци.
Изображението обаче напълно съвпада с подводната находка. Тъй като корабът е на дълбочина от два километра, той е изследван с високотехнологични машини в рамките на най-мащабния подводен археологически проект – Black Sea Map, приключил през 2017-та година.
Тогава учените откриват близо 60 кораба, потънали през различни векове и на различна дълбочина.
 https://www.vesti.bg/lyubopitno/zagadki-i-misterii/ucheni-korabyt-na-odisej-e-na-2000-m-pod-cherno-more-6087790
Таг учени, корабът  Одисея Черно моле