Category Archives: Кой-кога-защо

Над 30 странни нови дълбоководни вида

открити на дъното на Тихия океан

Дълбоко под вълните на Тихия океан учените са открили с помощта на роботи повече от 30 нови вида животни, обитаващи морското дъно, като подобна на банан „лепкава катерица“ на снимката горе. Дълбоководните екзотично изглеждащи видове са описани в статия, публикувана в списание ZooKeys. Изследването на дълбоководната фауна е важно и за опазването ѝ. 
Дъното на Световния океан все още е слабо проучено, това се отнася и за живите му обитатели.
Новите видове са открити по време на дълбоководна експедиция, включваща Природонаучния музей в Лондон (NHM) до дълбоките равнини на зоната Кларион-Клипъртън, кална равнина с площ от 4,5 милиона квадратни километра между Хавай и Мексико през централната част на Тихия океан.
От 48 различни вида, открити при търсенето, 39 са били неизвестни на науката.
Psychropotes verrucicaudatus, известен преди това вид дълбоководни холотурии, който ще бъде хванат от ръката на робота. Кредит: DeepCCZ expedition, Gordon & Betty Moore Foundation & NOAA
Преди това животните, живеещи в зоната Кларион-Клипъртън, са били изследвани само дистанционно с помощта на снимки и видеоматериали. Благодарение на дистанционно управляем апарат, оборудван с роботизирана щипка за хващане, екипът успя да извади животните на повърхността, където те можеха да бъдат внимателно проучени и генетично анализирани.
“Това изследване е важно не само поради броя на потенциално откритите нови видове, но и защото тези екземпляри от мегафауната досега са били изучавани само от изображения на морското дъно”, коментира д-р Гуадалупе Брибиеска-Контрерас (Guadalupe Bribiesca-Contreras), водещ автор на изследването от Природонаучния музей.
“Без екземплярите и ДНК данните, които те съдържат, не можем да идентифицираме правилно животните и да разберем колко различни видове има”.
Тъмнолилава морска краставица

  дълбочина над 4800 метра, въпреки че няколко са открити да лежат на подводни планини на малко по-малка дълбочина.

Сред откритията е и нов вид морска звезда, която лениво се излежава на морското дъно. Открити са и редица нови видове морски краставици, както и недокументирани досега сегментирани червеи, медузи, корали и други безгръбначни.
Изключително тънка, плоска оранжева морска звезда на морското дъно, която изглежда така, сякаш през нея е минал парен валякТози вид морска звезда Zoroaster досега не е бил известен на науката. Кредит: DeepCCZ expedition, Gordon & Betty Moore Foundation & NOAA
По време на експедицията изследователите виждат и няколко познати видове. Един от тях е Psychropotes dyscrita – жълта морска краставица, наричана гумената катерица, която е описана за първи път през 1920 г. Те наблюдават и вид, наречен Peniagone vitrea, друга дълбоководна морска краставица, открита от експедицията HMS Challenger през 70-те години на ХХ век.
Странна прозрачна морска краставица, която прилича малко на призракPeniagone vitrea е един от най-старите познати дълбоководни видове, открит през 1870 г. от експедицията на Challenger. Кредит: DeepCCZ expedition, Gordon & Betty Moore Foundation & NOAA
Точно както този вид експедиции разкриват отново и отново, изглежда, че животът в дълбоките води на океаните е много по-разнообразен, а едва е започнато изследването им.
Източник: Over 30 Weird New Deep-Sea Species Found On Pacific Seabed, IFL Science
https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Nad-30-stranni-novi-dalbokovodni-vida-otkriti-na-danoto-na-Tihiia-oke_187543.html
Таг 30 странни, дълбооководни, вида, дъното, Тихия океан

ЛЕГЕНДАТА ЗА МОМЧИЛ ВОЙВОДА И МОМЧИЛОВАТА КРЕПОСТ

момчилова крепост
Момчил войвода или Момчил юнак, както е известен в някои източници, е реална историческа личност. Роден е и е живял през XIV век в Родопите и е известен като закрилник на планината.
Легендарният Момчил според средновековните хроники е син на величествени родители. В младежките си години бил известен разбойник, грабещ от граничните райони между България и Византия.
Легендарното си геройство Момчил показва през 1344 година, когато земите му са нападнати от турския флот. Тогава войводата е трябвало да води битки от две страни, тъй като освен от турци е бил нападнат и от византийци.
През 1345 година предводителят на селджукските турци емир Умур бег се обединява с доскорошния покровител на Момчил Йоан VI Кантакузин и двамата заедно разбиват малобройната армия на българския владетел.
В битката при Перитор на 7 юли 1345 година Момчил войвода намира смъртта си. Заради яростната защита, която е водил срещу настъпващата османска армия, Момчил е обявен за закрилник на Родопите.
За Момчиловата крепост съществуват също не малко легенди. Смята се, че преди да падне под турско владение, хората са успели да изнесат тонове злато от нея, които са скрили в неизвестна и до момента пещера.
https://svetovnizagadki.com/%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D1%87%D0%B8%D0%BB-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%B8-%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%BE/
Таг легенда, Момчил воевода,, Момчилова, крепост