Category Archives: Кой-кога-защо

Мистерии в България

   вижте тайните на подземните градове

Мистерии в България
Мистерии в България тормозят умовете на любителите на нерешените загадки
Мистерии в България от години занимават умовете на любопитните хора. Една от най-добре пазените тайни в България е тази на подземните градове и мистериозните тунели, които се намират край Ловеч, Етрополе, Плевен, Лесидрен и Самоков
Мистерии в БългарияВсе още обаче никой не е в състояние да каже с каква цел са направени и какво е било предназначението им. Безспорно най-известният сред тях е т.нар. Обект 17, както е по-известна базата в близост до Лесидрен. Местните разказват, че легендите разказват за пещера, скрита зад оградата на базата. В която са излети тонове бетон, с чиято помощ е изградена верига тунели с една единствена цел – да се създаде нещо като мини Пентагон, чиито стратегически център се намира на около 30 километра от въпросния Обект 17.
Въпросите на любопитните си остават без отговор. Всеки, позволил си да влезе в периметъра на базата, бива помолен да напусне незабавно. Дори и бившият външен министър Соломон Паси споделя, че преди 10 години е бил арестуван на това място.
https://www.chudesa.net/%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B8-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D1%82%D0%B5-%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF/

САТУРН

Сатурн
Сатурн е втората по големина планета и само Юпитер е по-голяма. Сатурн има седем тънки, плоски пръстена около себе си. Пръстените се състоят от ледени частици, които обикалят около планетата. Тези пръстени правят Сатурн един от най-хубавите обекти в слънчевата система. Юпитер, Уран и Нептун са единствените други планети, за които се знае, че имат пръстени. 
Диаметърът на екватора е около 120 540 км, почти 10 пъти повече от земния. Планетата може да бъде видяна от Земята и без телескоп, но не и пръстените. Сатурн е била най-далечната планета от Земята, за която са знаели древните астрономи. Те са й дали името на римския бог на земеделието.
Сатурн обикаля около Слънцето по елипсовидна орбита. Дистанцията от Слънцето варира между 1 514 500 000 км в най-далеяната точка, до 1 352 550 000 км при най-близката. На планетата са й нужни около 10 759 земни дни, или около 29 1/2 години, за да обиколи Слънцето.
Оста на Сатурн не е перпендикулярна на пътя (орбитата) на планетата около Слънцето. Наклонът й е около 27° от перпендикулярната позиция. 
Сатурн се върти по-бързо от всяка друга планета, с изключение на Юпитер. Сатурн се завърта около оста си само за 10 часа и 39 минути. Бързото въртене на планетата е причината тя да е издута на екватора и да е плоска на полюсите. Диаметърът на планетата е с 13 000 км по-голям на екватора отколкото между двата полюса.
Повечето учени вярват, че Сатурн е огромно кълбо от газ, което няма твърда повърхност. Все пак изглежда, че планетата има горещо твърдо ядро от желязо и скалисти вещества. Плътни слоеве от облаци покриват планетата. Снимки показват редица пръстени и зони с различен цвят на облаците. 
Растенията и животните, които живеят на Земята немогат да оцелеят на Сатурн. Учените се съмняват, че там може да има някаква форма на живот.
Наклонената ос на Сатурн е причината слънцето да затопля неравномерно северната и южната половина, и причинява температурни промени. Всеки сезон продължава 7 1/2 земни години, понеже Сатурн обикаля около слънцето за около 29 пъти по-дълго време отколкото Земята. Температурата на Сатурн винаги е доста по-ниска отколкото на Земята, защото Сатурн е твърде далеч от Слънцето. Температурата в най-горните слоеве на облаците е средно около -175° C. 
Температурата под облаците е доста по-висока. Планетата отдава около 2 1/2 пъти повече топлина отколкото получава от Слънцето.
Сатурн има най-ниската плътност от която и да е друга планета. Тя е само около 1/10 от тази на Земята и около 2/3 от плътноста на водата. 
Въпреки че Сатурн има ниска плътност, единствената по-тежка планета е Юпитер. Сатурн е около 95 пъти по-тежка от Земята. Силата на гравитация на Сатурн е малко по-висока от тази на Земята. Обект с тегло 100 кг на Земята, на Сатурн ще тежи 107 кг.
Пръстените на Сатурн
Пръстените заобикалят планетата по екватора. Те не се докосват до Сатурн. Докато планетата обикаля около слънцето, пръстените винаги са наклонени под същият ъгъл на какъвто е й екватора. 
Седемте пръстена на Сатурн съдържат хиляди тесни пръстенчета. Малките пръстени са съставени от парченца лед. Тези парченца са с размери от миниатюрни до големи ледени късове с размери повече от 3 м в диаметър. 
Една част от пръстените са изключително широки. Най-външния пръстен например, има диаметър 300 000 км. Все пак, те са толкова тънки, че немогат да бъдат видяни когато са на една линия със Земята. Те са с различна дебелина, от около 200 м – 3 000 м. Празно място разделя пръстените един от друг. Всяка една празнина е около 3 200 км или повече на ширина. Измежду някой празни пространства има малки пръстенчета. 
Пръстените на Сатурн са били открити в началото на 17 век от италианския астроном Галилео Галилей. Той не е можел да види ясно пръстените с малкия си телескоп и затова е мислил, че това са големи сателити. През 1656 г, след като е използвал по-голям телескоп, холандският астроном Кристиан Хюгенс, описва тези пръстени около планетата.
Като допълнение на пръстените си, Сатурн има 62 спътника като най-малкият е с диаметър 10 км. Най-големият сателит на Сатурн е Титан, който е с диаметър около 5 150 км (по-голям е от планетите Меркурий и Плутон). Титан е един от малкото сателити в слънчевата система, които имат атмосфера. Тя е съставена предимно от азот. 
Много от спътниците на Сатурн имат големи кратери. Например, Мимас има кратер, който покрива около 1/3 от диаметъра му. Друг спътник, Япет, има ярка и тъмна страна. Ярката страна на този спътник отразява около 10 пъти повече слънчева светлина отколкото тъмната.
През 1973 г, САЩ изпратиха космическа сонда (Пайнер-Сатурн) да проучи Сатурн и Юпитер. Сондата е изпратила данни и снимки от Сатурн. 
Тази сонда открива, че планетата има магнитно поле, което е 1000 пъти по-силно от земното. 
През 1977 г. САЩ изпращат две космически сонди – Вояджър 1 и Вояджър 2 – да изследват Сатурн и други планети. Вояджър 1 е прелетял на около 126 000 км от Сатурн на 12 ноември 1980 г. На 25 август 1981 г, Вояджър 2 преминава на около 101 000 км от планетата. 
Сондите Вояджър открили, че пръстените на планетата са съставени от множество малки пръстени. Освен това, сондите изпращат данни и снимки, които потвърждават съществуването на девет спътника. Сондите Вояджър откриват, че атмосферата на Титан съдържа предимно азот. През 1997 г, САЩ изпратиха сондата Касини да проучи Сатурн, пръстените и сателитите й. През 2004 г. тя достига до Сатурн. Касини е превозвала сондата Хюйгенс, която е отделена от Касини и каца на Титан. Хюйгенс е построена от Европейската Космическа Агенция.
  http://www.solarsystem.valchev-bg.com/saturn.php