Monthly Archives: ноември 2018

Община Пловдив с рекордните

  три номинации за престижни награди 

Балканските туристически Оскари ще бъдат връчени на 5 декември

Един от лидерите в туризма на Балканите – градът с хилядолетна история Пловдив, получи рекордните три номинации от партньорите на четвъртото издание на наградите за туристическа индустрия 2018, съобщават организаторите ВИП Комюникейшън. Церемонията ще се състои на 5 декември в хотел Премиер Бест Уестърн София.
Община Пловдив атакува категориите „Голяма община с принос в развитието на туризма“, „Фестивален туризъм“ и „Туристическа дестинация на годината“.
През последното десетилетие градът се наложи като устойчива туристическа дестинация на национално и международно ниво с разнообразен туристически продукт. През 2015 г. Пловдив бе поставен на шесто място в класацията на Lonely Planet за топ 10 на туристическите дестинации, които трябва да бъдат посетени, а през 2016 г. завоюва третото място в престижната надпревара „Best European Destination“.

Със своята хилядолетна история,

Пловдив е най-древният с продължително обитаване град в Европа. От Евмолпия, Филипопол, Тримонциум, Пулпудева до днешното име Пловдив, градът е бил наричан по различни начини през вековете. Свидетел е на развитието на цивилизации и култури от различни исторически периоди: праисторически, тракийски, римски, ранно византийски, средновековен, османски, възрожденски и нова история.
За да си представим колко древен всъщност е Пловдив, ще дадем прост пример – той е основан преди Рим, Атина и Константинопол. Има сведения, че е съвременник на Троя и Микена.
Антропогенните ресурси за развитието на туризма в Община Пловдив надхвърлят средното за страната, и за която и да е било страна дори в Европа. В списъка на културните ценности от национално и местно значение са включени повече от 715 индивидуални недвижими културни ценности (ИНКЦ), от които 45 са с категория национално значение. Има над 245 НКЦ от ансамблово значение.

Културният календар на Пловдив е повече от пъстър

Градът е изпълнен целогодишно с много звуци, аромати, вкусове, изкуство, красота, цветове, пъстри хора, арт форми, овладени нестандартни пространства и т.н.  Културният календар на Община Пловдив е повече от пъстър. Сред водещите събития е  есенният салон на изкуствата – иницииран и реализиращ се от Община Пловдив, с обединяване на всички артистични форуми в града през есента, превърнал се в най-големия, почти тримесечен арт маратон. В него са и повечето фестивали като: рок фестивала „Sound of The Ages”; Международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът”; Танцов фестивал ONE DANCE WEEK; Международен фестивал на камерната музика; Международен фестивал „Дни на музиката в Балбановата къща”; Капана Фест; „Камерна сцена Пловдив”; Международен детски балетен фестивал; Международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия”; уникалният по рода си фестивал „Пловдив чете”; фестивали за съвременно изкуство в баня „Старинна” и др.

Празниците на Стария град – уникален фестивал под тепетата

Пловдив има един, станал вече знаков, свой фестивал, който някога стартира като еднодневен, извървя своя път и през 2018 г. навърши заветните седем години и протече в седем дни. Концепцията му е свързана с популяризиране на духовното и историческо наследство на територията на Старинен Пловдив – къщи, музеи, занаяти, традиции. Чрез привличане на различни гилдии на територията на Стария град – занаятчии, артисти, музиканти, художници, научни специалисти и мн. др., подканя гражданите и гостите на Пловдив в една запомняща се „разходка” по Трихълмието на времето. Този фестивал е „Празници на Стария град”, който в издание 2018 г. беляза значителен ръст на своите посетители – както пловдивчани, така и туристи. Той привлече посетители не само заради актуалната туристическа дестинация Пловдив, но и заради пъстротата и съдържанието в програмата си.
В последното издание фестивалът бе под надслов „По трихълмието на времето”, с времетраене от 17-23 септември 2018 г.
Икономическите ползи за региона от тези събития се изразяват чрез данните за наетата хотелска и леглова база, чрез пълните с клиенти ресторанти, бистра, купувачи в магазинчета за сувенири и занаятчийски ателиета, пекарни и сладкарници
https://dcnews.bg/obshtina-plovdiv-s-rekordnite-tri-nominatsii-za-prestizhni-nagradi/

Пловдив е сред лидерите

  по привличане на инвестиции, регионът е с най-висока концентрация на заетост

stoyanov_forum_28112018

„В Пловдив е най-голямата концентрация на заети в страната. Само за миналата година над 36 000 са новите работни места, което е повече от София и Перник взети заедно или повече от цяла Северна България“, заяви заместник-кметът Стефан Стоянов по време на откриването на информационен бизнес форум на тема „Искаш бизнесът ти да расте? Ние имаме ноу-хау.“ Той се организира от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в партньорство с Община Пловдив, Министерството на икономиката, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и БАЕЗ.
„Пловдив е един от лидерите по привличане на инвестиции, като тук има бурно индустриално и икономическо развитие. За последните 10 години България е два пъти по-близо до средното ниво на икономиките от ЕС“, посочи заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.
Той конкретизира, че оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия, която е с бюджет от 102 милиона евро, е предвидено да генерира 608 милиона евро кредити с по-ниски лихви за бизнеса и предприятията. Според заместник-министъра Българската банка за развитие може да поеме до 100% от заемите към българските фирми.
В момента тече набирането на проекти по схемата „Насърчаване на предприемачеството“, като безвъзмездната финансова помощ е в размер на 67 милиона лева. Минималният размер на заявената безвъзмездна финансова помощ е 50 000 лева, а максималният -  200 000 лева. ОП „Иновации и конкурентоспособност“ ще оказва подкрепа на малките и средни предприятия чрез пилотно прилагане на ваучерни схеми, с които ще могат да участват на фондовата борса. Тук предвидените средства са 1,6 милиона лева.
„През последните 10 години в региона има голяма динамика на чуждестранни инвестиции с компании от цял свят.  Това, което ни радва е, че все повече български компании реинвестират в своите производства и излизат на международните пазари, а Тракия икономическа зона се разраства и работи в Пазарджик, Хасково“, уточни заместник-кметът Стоянов.
По думите му най-бързорастящите сектори са бизнес услугите и IT и аутсорсинг индустрията, които привличат младите хора с висше образование.
С днешния форум в Пловдив започва поредица от информационни срещи с бизнеса в страната, за да могат повече компании да се възползват от експертната помощ. Предприемачи от региона споделиха личния си опит от процеса на кандидатстване, одобрение и изпълнение на проект по програмата.
 http://www.plovdiv.bg/%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2-%D0%B5-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B5/?fbclid=IwAR1lwrxZFDVsbqe7CVItNj40KrqnGHkAH81QteydzSwDM7fZooWVuiNzNjo

ПРОБЛЕМ СЕДМА ЛЕКЦИЯ

Желаем нормално развитие на взаимоотношенията помежду ни.За съжалениеQ обикновено не става така.Проблемите ни връхлитат отвсякъде и често нямаме идея как трябва да ги разрешим.Когато сме притиснати до стената най- ясно се разкриват силните ни и слаби страни.Необходимо е бързо да взимаме решения, адекватно да реагираме на предизвикателствата, спокойствие и хладнокръвие , за да изберем най-подходящия момент за действие.Заобикалящата ни среда не създава условия за това.Още по-потискащи и недружелюбни са съдебната зала и съдебната процедура.
Ако се намираш в центъра на събитията и те атакуват от всички страни трудно можеш да вземеш най-доброто решение.Затова е наложително да трансформирате средата по начин благоприятен за Вас.В процедурата по медиация има официално регламентирани няколко етапа.Може би най- важния от тях е този,който се занимава с идентифицирането на проблема.Той стартира с произнасянето на присъстващите страни по него.Пред медиатора последователно всяка от тях излага своята гледна точка по спора помежду им.Медиаторът внимателно изслушва страните и си прави бележки.Когато счита че е необходимо той се намесва,за да успокои спорещите или да им вдъхне увереност и допълнителна мотивация за участие в процедурата.При необходимост идентифицира опасенията и притесненията им  като ги излага гласно.Най- важното в случая е да се достигне до действителната същност на спора.Понякога самите страни се затрудняват да го определят.Не рядко те дори се заблуждават за истинското съдържание на проблема.Етапът приключва с обобщение от страна на медиатора на извода му за естеството на спора.Той го споделя със страните.Условие, за да се продължи в следващата фаза е спорещите да подкрепят изводите на медиатора и се съгласят върху какъв проблем ще дискутират и ще се опитат да постигнат споразумение.Едва след постигнатия консенсус се дава край на етапа и се пристъпва към следващия.Често сме склонни да надценяваме способностите си да вникнем в определена ситуация и да я разберем в нейната цялост.Диалога и обмяната на мнения,оценки, изводи с насрещната страна пред непредубеден участник-медиатора ни позволява да погледнем на проблема от повече от една гледна точка и да осъзнаем разбирането на човека,с когото спорим.Така значително увеличаваме шансовете си за взаимноизгодно решаване на противоречията между нас.А както казват, идентифицирането на същинския проблем води с повече от 50% вероятност до неговото решаване.Процедурата по медиация повишава значително шансовете Ви да уредите взаимоотношенията си по един траен и качествен начин.
Георги Караджов

Календар на Регионален исторически музей – Пловди в за 2019 г. бр.216

В навечерието на 2019 година, Регионален исторически музей – Пловдив отново ще зарадва пловдивчани с луксозен стенен календар. Цветното издание е озаглавено „Пловдив в културната история на България”. То представя единство на текст и образи, станали символи от миналото на вечния град Пловдив – културна столица на Европа за 2019 година. Календарът е с размери 49 x 66 сантиметра, обемът му е 13 листа, цената му е 9.00 лева и всеки може да си го закупи от музейните магазини на експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” №1 и експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” №1.
Страниците на изданието разказват как в средата на ХIХ век Пловдив се издига като водещ духовен център на българските земи. През този период жлищните сгради на богатите фамилии бележат архитектурния апотеоз на българската възрожденска култура, а преизградените с техни средства църкви са дело на най-добрите майстори строители, зографи и дърворезбари. Създаденото през 1850 г. Епархийско училище прераства в първата гимназия и подготвя учители за Мизия, Тракия и Македония и бъдещия духовен елит на България. След Освобождението в Пловдив се създават първите български културни институти – Народната библиотека и музей, професионалният театър. В изобразителното изкуство и музиката се зараждат и развиват самобитни школи с национално значение. Реставрацията на Стария град и наситеният с национални културни събития календар превръщат през ХХ век града в място с неподражаема духовна атмосфера. Именно това са историческите аргументи за избора на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г.
Достъпната цена, качеството и историческите факти превръщат календара в прекрасен коледен или новогодишен подарък за всички пловдивчани и приятели на града под тепетата.
JULYCOVER

Регионален исторически музей – Пловдив
Пламен Четелязов - 

Леуварден предаде щафетата,

Пловдив е Европейска столица на културата

Леуварден предаде щафетата, Пловдив е Европейска столица на културата
Пловдив и Матера приеха щафетата на Европейска столица на културата на тържествена церемония в холандския град Леуварден, който заедно с Валета е носител на престижната титла през 2018 г. В залата на театъра кметът на Пловдив Иван Тотев и генералният директор на фондация „Матера Базилика“  Паоло Вери получиха статуетка като символ на домакинството.
„Този проект променя не само облика на градовете, носители на титлата, но и прави хората, които живеят там, по-обединени и отворени към промени в заобикалящата среда. 
За мен като кмет на един от градовете, които ще бъдат културна столица през следващата година, е от голямо значение и висока отговорност да създаваме с моя екип условия, за да може градът ни по време на 2019-та и след нея да продължи да споделя с Европа и света своите хилядолетни културни ценности и съвременните форми на изява“, заяви в приветствието си кметът Иван Тотев и допълни: „Мотото ЗАЕДНО излезе от рамките на локалното си значение и успя да привлече повече от 1000 организации от страната и чужбина, които изявиха желание да се включат в официалната програма в Пловдив догодина. Днес приемам символично щафетата, но съм убеден, че титлата Европейска столица на културата завинаги ще остане в историята на Вашия град и в сърцата на хората, така, както ще се случи и в Пловдив“, каза още кметът Иван Тотев.  
В залата присъстваха заместник-министърът на културата Амелия Гешева и заместник-кметът Розалин Петков. Заедно с кмета Иван Тотев те имаха двустранни срещи с кмета на Леуварден Ферд Кроне и кралския комисар по културата на Холандия Арно Брок. Проведени бяха и редица разговори, свързани с реализацията на проекта Европейска столица на културата. 
Преди това българската делегация заедно с представители на европейски градове и институции присъстваха на съвместен концерт между Пловдив и Леуварден под надслов „Открий Севера“, а кларнетистът Яшко Аргиров и музиканти от оркестър „Брестовица“ вдигнаха на крака залата със своите изпълнения.  
http://www.plovdivnews.bg/plovdiv/item/72459-leuvarden-predade-shtafetata-plovdiv-e-evropeiska-stolitza-na-kulturata?fbclid=IwAR29myE19_Fp5kaKq5-xq0ueyiUTbTNotpZmLXf8tyRZEWHPaitGK1UU85Y

ДЕЛОТО НА НАВУХОДОНОСОР

Представителите на съвременната научно- историческа мисъл  обявяват този най- древен човешки светоглед за езически. А езичеството означава обожествяване  на природни явления или идолопоклоничество.Под това название през първите векове на християнската ера са разбирали всички, което не е юдейство или християнство. Оттук се ражда и понятието  “езичник”- идолопоклонник, безбожник, безверник, богохулники т. н.
Разграничаването на юдейството и християнството от така наречения езически светоглед е съвсем неоснователно. 
Според преданието, Бастет била жена, която носела  през целия си живот  котешка маска на лицето. Нейно е било желанието да бъде погребана там, където е била родена, т. е. Странджа планина.
Погледнете в исторически аспект, това означава,че уникалните знания,послужили за построяване на пирамидите и другите гробници в долината на река Нил.
Навуходоносир II хвърля не малко усилия, за да превърне Вавилон в едно от седемте чудеса на света.Около града създава система от хидротехнически съоръжения, позволяващи  да наводни низината, заобикаляща Вавилонската област, в случай на поява на неприятел. В подписа на Навуходоносор II по този повод се казва:
“За да може врагът,който замисля зло да доближи до стените на Вавилон, аз заобиколих страната с мощна стена с мощни води, които приличат на издути вълни.Преходът през тях е подобен на преминаване  през велико море от солена вода.”
Нововавилонскато царство по това време е атакувано от Египет. Навуходоносор II отблъсква египтените и техните наемници аркадите- гърци, а след това превзел Йерусалим и затвърдил властта си над Сирия, Палестина и Финикия.
Навуходоносор II умира през 562 г. пр. н. е. и след смъртта му династията на худоните е отчасти унищожена.
 д.и.н. Сергей Иванов
 предоставя Мария Герасова

УЧЕНЕТО НА ИИСУС ХРИСТОС ЗА БЛАЖЕНСТВАТА

(Матей 5:1- 10)-
Молитвата е една необходимост за човешката душа. Но само тя не е достатъчна. Към нея трябва да пребавим и нашата дейност. Трябва постоянно да работим върху себе си, да се упражняваме в добродетели, за да наследим блажен живот.Сам Спасителят ни е научил, как да живеем, за да станем блажени.
Веднъж, като забелязал, че много люде  с жадност искат да слушат учението Му, Иисус се изкачил на една планина. Учениците се приближили до Него , и Той под открито небе произнесал Своята най- хубава проповед, която наричаме Проповед на планината.
В началото на тая проповед, Спасителят разкрива, какви добродетели трябва да  има всеки човек, за да наследи царството небесно. Тия най- важни добродетели се дават и се наричат блаженства, защото водят към блажен (чист) живот. Те са:
1. Блажени са бедните по дух, защото тяхно е царството небесно.
2.Блажени са плачещите, защото те ще се утешат.
3.Блажени са кротките, защото те ще наследят земята.
 4.Блажени са гладните и жадните за правда, защото те ще се наситят.
5.Блажени са милостивите, защото те ще бъдат помилвани.
8.Блажени са чистите по сърце, защото те ще видят Бога.
7.Блажени са миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии.
8.Блажени са изгонените заради правда,защото е тяхно царството небесно.
9.Блажени сте вие, когато ви похулят и подгонят, и говорят против вас лъжовно някакви злословия заради Мене.Радвайте се и се веселете, защото е голяма наградата ви на небето.
 предоставя Мария Герасова

ИНТИМНО

Днес на мода са риалити форматите.Зрителите тръпнат да надникнат във вътрешния свят на известните.Внимателно следват техните действия и постъпки, и са готови да ги коментират във всеки удобен момент.Сякаш, по този начин ще се съизмерят с тях, а и кой знае, дори ще дублират техния успех.Много по-лесно е да се опиташ да приличаш на друг,отколкото на самия себе си, защото накрая надделява този,който по-добре познава себе си и своите възможности.Колкото и да си приличаме,ние хората се различаваме достатъчно помежду си,за да си позволим да сме просто дубльори на известните и успелите.А и самите звезди не са особено склонни да споделят с публиката своите най-съкровени мисли и стремежи.Затова, често можем да се заблудим за действителните източници на техния успех.Дори  днес,когато едва ли не всичко е на показ, остава една сфера на интимното и твърде личното,която не желаем да извадим на светло и покажем на заобикалящия свят.
9aec41e71831bb7e21079aad21f6e579ArthurSchnitzler/ Шницлер// 1862-1931/е австрийски  писател и драматург.   Роден е във Виена /Австрия/ в еврейско семейство.Баща му е известен ларинголог. През 1879 година започва следването си по медицина във Виенския университет. През 1885 година получава доктората си по медицина.През 1903 година се жени за Олга Гусман, блестяща актриса и певица. Разделя се с нея през 1921 година.Любими теми в неговото творчество, са откровеното разкриване на сексуалните проблеми на съвременния човек и остро критичното му отношение към антисемитизма.
Той получава световна известност с пиесата си „Хоровод“,за която е обвинен в създаване на „порнографска“ литература.В нея, 10 двойки герои  са представени преди и след извършване на сексуалния акт.През 1950 година големия френски режисьор Макс Офюлс снима игрален филм по пиесата ,който получава световна известност и признание Шницлер не се шегува-както сам признава „ Аз пиша за живота и смъртта“.
През 1900 година пише първия германски фантастичен роман в модерния похват „поток на съзнанието“.Създава голям брой кратки новели и едноактни пиеси.
В пиесата си „Анатол“/1893/ в 7 картини, описва живота на богат плейбой и неговите лекомислени и фриволни връзки.Произведенията му са забранени от нацисткия режим в Германия, а пиесата му „Хоровод“ има още три филмови версии, с голям успех.Популярността на творчеството му е толкова голяма,че пиесите му са чест гост и на българската театрална сцена.
Шницлер е истински създател на „интимната“ драма.
Георги Караджов
 

СВЕТА ЕКАТЕРИНА БР.216

Днес е Света Екатерина

На 24 ноември почитаме светата великомъченица Екатерина, известна с лечителските си способности.
Тя била родом от Александрия, дъщеря на Конт – управител на Александрия, Египет, по времето на император Максимиан.
Живеейки в столицата, Екатерина получава блестящо образование, изучавайки работите на най-видните философи и учени. Тя заявява на родителите си, че ще стъпи в брак с онзи, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост. Младежи от много богати семейства кандидатствали за ръката на красивата Екатерина, но никой не бил одобрен. Майка й – християнка, я запознала с един пустинник, който я въвел във вярата. Изучила елинската мъдрост, но над всичко обикнала Божествената мъдрост.
На 18 години, като безстрашна изобличителка на езичеството, заради вярата Христова я хвърлили в тъмница. Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, но не могли да я отклонят от Христовата вяра и те самите повярвали и били осъдени и изгорени живи. Бита с волски жили, обезобразена, хвърлена в тъмница, Екатерина търпяла глад, страдала и накрая я посекли с меч в 305 година. Ангел Божи отнесъл тялото й на планина Синай, където през VI в. византийският император Юстиниан I основава Синайския манастир.
Манастирът оцелява през вековете, като остава хранилище на безценни произведения на раннохристиянското изкуство, архитектура и илюстровани ръкописни книги.
Имен ден днес празнуват Екатерина, Катерина, Катя, Тинка, Катина, Тина и Катрин.
 от интернет

КРИС СИ ПОХАПНА В ПЛОВДИВ ВКУСНИЧЪК ФАСУЛ…

 КРИС И АНГЕЛ СОТИРОВimage-0-02-04-e7a3dddbe5971bacf9fdd22950f2ccc28c8fcfc24305dcba70de6d7dd2031872-Vimage-0-02-04-e083be1807a2ba69334e9c87ae33d40072a98202ae693005e68d9f5f55cf0d1e-V                                                                   
Да, наистина. На емблематичния 13 ноември, Международният ден на слепите и Световен ден на добротата, изявеният журналист от интернетрадиото БрайлFM си похапна с нескрит апетит, да не кажем лакомо, пловдивски фасул в кафе–аперитива „При Бай Стоян“. Похапна си вкусния фасул в компанията на своя асистент Ангел Арангелов, на Димитър Стоянов и на ангел Сотиров, един от организаторите на срещата му в Пловдив с негови почитатели, колеги и приятели.
Срещата откри Ангел Сотиров с кратко въвеждащо слово, в което припомни как се появяват въпросните дни и представи твърде лаконично изтъкнатия радиожурналист, като му предостави думата  сам да се допрезентира пред любознателната публика. Събитието продължи почти 75 минути. Крис говори пространно, откровено и самокритично за своя досегашен живот цели 60 минути, и беше готов , подобно нна изумителния Фидел Кастро да говори още 6 по 60, ако не беше навреме озаптисан от организаторите. И думата получиха за въпроси и оценки присъстващите в препълнената зала на Националния център за рехабилитация на слепи. Пенка Иванова от кв. Кършиака помоли много уместно госта да ни изпее нещо акапелно, на което той откликна мигновено с песента на Развигор Попов „Знае ли някой“. „Кой е най–неудобния въпрос, който сте задавали досега?“, запита го колегата му по перо Кирил Дамянов“Може би въпроса ми към председателя на ССБ Васил Долапчиев – докога смята да председателства“. „В неправителствените организации председателството се определя от моженето, а не от броя на мандатите“, отговорил спокойно интервюираният. Димитър Стоянов изказа не особено пестиливо своята възхитаот талантите на Крис и от неговата самокритичност. Легендарният радиоводещ от София, разбира се, не пропусна да благодари  на всички, проявили интерес към неговата не съвсем скромна личност.
Но кой е Кристиян Григоров? Сляпото момче на количка се ражда преди 24 години в семейството на етрополски предприемач–ресторантьор. Като медийна звезда Крис блесва през 2006 година, когато е само на 12 години. Това се случва благодарение на автобиографичната му книга „Моят живот“. ЗА набирането на височина и повече блясък на медийния небосклон силно спомага и гостуването на Крис в шоуто на Слави Трифонов през 2007 година. Реализира се отдавнашната му мечта да пее с „кукубенд“. На 16 години става автор и на приключенска книга „Хог и неговата банда“ (2010). Вече две години и половина Кристиян Григоров е незаменим водещ в онлайн радио брайлFM на знаковите предавания „Отзвук“ и „БрайлFM лайф“
И накрая, да ви доставя малко сведения за тези два забелижителни дена, споменати в началото на настоящия текст. Само месеци след своето учредяване на 24 октомври и 200 години от рождението на Валентин Аюи, първият в света обучител на невиждащи хора, Организацията на обединените нации решава да обяви неговата рождена дата за Международен ден на слепите. Честването на 13 ноември като Световен ден на добротата (World Kindness Day) е свързано с това, че на този ден през 1998 г. в Токио е открита първата конференция на Световното движение за доброта, в която участват, САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Япония, Тайланд и Сингапур. Френският художник Орел пък създава и специален символ – „открито сърце”.
 Ангел Сотиров- незрящ автор