Category Archives: Архив

На Лазаровден традицията повелява.. бр.221

Православната църква отбелязва днес Лазаровден. Всяка година той се празнува в предпоследната събота преди Великден.
В календара на християнската църква празникът е свързан с един от най-вълнуващите евангелски сюжети – възкресението на Лазар, живял в град Витания, близо до Ерусалим.
Според Евангелието, когато Спасителят бил в земите отвъд река Йордан, Лазар се разболял и починал. Когато Христос се завърнал, той възкресил покойника на четвъртия ден от неговото погребение в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство.
Източник: iStock/Getty Images
Според средновековни ръкописи Лазар живее още 30 години в строг пост и въздържание и е провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър.
На Лазаровден църквата отбелязва с празнична литургия Лазаровото въздигане от смъртта, както и паметта на свети мъченик Лазар Български, измъчван и убит на 23 април 1802 г.
Според българската народна традиция
Лазаровден, “Лазарица” или “Лазарова събота” е денят, в който се ознаменува превръщането на подрастващите момичета в моми за женене.
Източник: Георги Димитров / Vesti.bg
На този ден групи от по шест-седем девойки на възраст от 10 до 16 години, облечени в празнични дрехи или невестински костюми и закичени с венци и китки, обикалят домовете в селото, като пеят обредни песни за всеки член от семейството, възхваляват деца, стари, млади, моми, ергени, невести, както и овчари, говедари, коняри. Домакините ги даряват с яйца и пари.
Вярва се, че къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година. Девойките обхождат горите, реките и ливадите. С песен навлизат в нивите и пожелават богата реколта от раззеленилото се жито. 
Източник: Георги Димитров / Vesti.bg
В миналото нашите баби и дядовци са вярвали, че словото, изречено на този ден, има магическа сила и освен че ще помогне на девойките да се превърнат в жени, ще помогне и на пролетта да смени зимата. 
На Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден — Връбница (Цветница).
Днес имен ден празнуват Лазар, Лазо, Лачо, Лъчезар.
https://www.vesti.bg/lyubopitno/na-lazarovden-tradiciiata-poveliava-6094474

ИВАН ГЕНОВ БР.221

 

Ivan Genov. - поканан 1959 -   в с. Градина, Община Първомай, област Пловдив  

Образование:
1974 – 1978   – Художествена гимназия в Казанлък
1980 – 1983  – Художествена академия – София, в класа на акад. Светлин Русев
1983 – 1987  – Художествена академия – София, в класа на проф. Найден Петков
1987  -  Защитава с отличие дипломна работа на тема  Хлябът
1987 – 1993 -  Учител по рисуване, живопис и композиция в ХГ – Пловдив
1995 – 2000 –  Хоноруван преподавател  по живопис и композиция в АМТИИ – Пловдив
1993 -   Член е на СБХ.
2011 – Създател и ръководител на студио Хомо Луденс – с. Градина
 
Избрани колективни изложби:
От 1987година   участва в Национални, окръжни, групови изложби и кураторски проекти в Пловдив, страната и чужбина, по-интересни от които са:
- 15 х 5   - Дружество на Пловдивските художници
- Безвъздушност  - Дружество на Пловдивските художници
- Нова българска живопис  - Дружество на Пловдивските художници
- Хлябът  - Дружество на Бургаските художници
- Въздушни коридори  -  Баня Старинна;
- Приложение  – Дружество на Пловдивските художници / 2006, 2007 и 2008/
- Проекти на галерия Резонанс /2010 – 2019/:  Новите 100,  Усещане за…, Чинарите – Four Seasons, Проект 1м2, 2м2, 3м2, 4м2, 5м5, 100 пловдивски ателиета, 100 гледни точки към Пловдив,  Малък голям музей, Международни арт фестивали Морски Резонанс и Горски Резонанс,  проект 7 на Антарктида,  проект Световен Резонанс в Австралия, Матера, Венеция, Берлин.
 
Самостоятелни изложби:
1978  -  Изложба  живопис в зала Репин – Пловдив;
1990  -  Изложба живопис в Балабанова къща – СтарияПловдив;
1990  –  АХАРТ – изложба акварел в галерия „1990” – София;
1993  -  Изложба рисунки в галерия Захари Зограф – Пловдив;
1995 -   Изложба пластика – дърво, мед и камък, в галерия Арт класика – Пловдив;
1997 -   Изложба  живопис в Националните есенни изложби в Стария Пловдив;
2007  -  Стъпки в тревата – изложба живопис в галерия Херос – Пловдив;
2007   – Хляб и вино – Градска художествена галерия – Чирпан;
2008   – Кипарисът – изложба живопис в галерия Херос – Пловдив;
2009   -  Изложба живопис в галерия А І – гр. Карлово
2010 –  Шест глътки гроздов сок и вятър в перата – изложба живопис –галерия Резонанс Пловдив;
2010  –  Изложба живопис в община Първомай
2011 -   ИН  ЯН – галерия Резонанс Пловдив
2011 -   Изложба живопис в Културен център Радио Пловдив
„Още с първия контакт изложбата на Иван Генов демонстрира  деликатно отношение към темата, дълбока чувствена цветност, фино настроение и най-вече открито до уязвимост присъствие на автора. Зад привлекателните сюжети, извлечени от впечатления, спомени и видения, се чете една оформена, може би дълбоко изстрадана философия на безкрая и мястото на детайла в него. В тази живопис няма логика, има стаен темперамент, фрагменти от емоционална цветна маса и жестове, маркиращи пространство. Красивото в нея е драматично, изящното е крехко, а посланието неуловимо, като отражение в тичащ по бързеите поток.”                                                           Красимир Линков

Поискай и ще ти бъде дадено, но как да искаме, така бр.221 че да получим?

Поискай и ще ти бъде дадено!“ – всички сме чували вариации на тази мъдра поговорка. Но ако трябва да сме честни, не винаги, когато искаме, ни се дава. Понякога просто това, което искаме не е за нас и единствения начин да разберем това е като ни се откаже. Друг път, се получава лесно и гладко. Някои хора, от друга страна, никога не искат и никога не им се дава. Други – искат непрекъснато – от другите, от себе си или от по-висша сила. Вариантите са много. Няма лошо да поискаме, но получаването си е цяла наука. Не става лесно и често не така, както сме очаквали. Но трябва ли това да ни спира? Със сигурност не! Предлагаме ви няколко стратегии за това как да искаме, така че да получим. Ако не на 100%, поне да увеличим шансовете си, пък каквото ще да става!
Можете ли да поискате?
Много голяма част от нас не могат да си поискат. Вместо това се стремим да изглеждаме силни, независими и справящи се с абсолютно всичко в живота си сами. Но това само ни кара да се чувстваме самотни и затваря потока на енергия „даване-получаване“. Ако само даваме, ще се изтощим. Ако само получаваме, ще се лишим от сила. За да получим каквото и да е, трябва първо да си позволим да искаме. Да поискаш означава да имаш нужда, да си уязвим, да отвориш пространство за получаване. Само ако си позволим да бъдем такива можем наистина да получим.
 
Бъдете ясни и конкретни
Много често се притесняваме, когато трябва да поискаме услуга и в хаоса от мисли – как да не изглеждаме слаби? как да запазим своето его? – формулираме доста объркана молба, която обърква другия. За да получим трябва да формулираме ясно от какво имаме нужда. Без допълнителни обяснения и коментари. Имате нужда от повишение или отпуск, или искате нещо от партньора си – бъдете ясни. Това е най-добрият начин другият човек (или защо не, самият живот!) да разбере какво се иска от него.
Но най-вече – бъдете себе си
Може би си мислите, че трябва да потърсите помощ или да помолите за нещо със самоувереност и от позицията на силата, но всъщност това не е точно така. Ако не се чувстваме уверени в този момент най-добрата стратегия е просто да бъдем такива, каквито сме. Хората могат да разчитат емоциите ни на невербално ниво и ако има разминаване между това, което изпитваме и това, което демонстрираме това предизвиква недоверие. И съответно намалява шансовете ни да получим. Затова не се колебайте и бъдете точно такива, каквито сте. Защото да поискаш е най-естественото нещо, редом до това да даваш!
https://frida.bg/2018/05/07/%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%B9-%D0%B8-%D1%89%D0%B5-%D1%82%D0%B8-%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5-%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BC/

8-те “най-вкусни” европейски града бр.221

Имате душа на пътешественик и цените добрата кухня?
Позволете да ви представим 8 места в Европа, където бихте могли да се насладите не само на внушителни сгради и природа, на забележителна история, но и на храна, призната както от любители кулинари , така и от знаменити готвачи, идващи от различни краища на света.
… И така,  Buongiorno Italia!
8. ПАЛЕРМО (ИТАЛИЯ)
palermo-766_640
Историческият град се намира в Южна Сицилия и освен че е столица на автономния регион Сицилия, Палермо безспорно се слави с разнообразна кухня. Там ще се насладите на храна от различни култури – римска, арабска, дори африканска… Въпреки че в района има само един ресторант,  награден от кулинарния гид Мишлен, градът е пълен с пазарчета, където имате възможността да опитате от местната “улична храна”. На първо място трябва да опитате типичния за Сицилия бургер с далак  и бял дроб – Paneane ‘ca meusa и нестрандартните пържени оризови топчета – Arancini. Не забравяйте да опитате и италианска паста като Каноли и Касата.
cassata OLYMPUS DIGITAL CAMERA aaaa
7. НЕАПОЛ (ИТАЛИЯ)
naples-1230399_640
Няма как да пропуснем и Дома на пицата! Този кръгъл специалитет, покорил почти всеки, е създаден в Неапол през XVIII век. Това обаче далеч не означава, че няма на какво друго да се насладите, ако решите да посетите именно тази част на Италия. Харесвани от хората ястия са и Timballo di maccheroni, и sfogliatella, които са вид паста, морските деликатеси там също не са за изпускане, а за кафето мнозина твърдят, че е най-хубавото на света.
sfff Timballo di maccheroni
А защо от Италия да не прескочим и до слънчева Испания?
6. ЖИРОНА (ИСПАНИЯ)
girona-1529008_640
Разположен в Каталуния, Жирона се слави с ресторант, обявен за един от най-добрите в Света. В това малко, старо градче, намиращо се в Южна Испания, ще попаднетe на известното там семейство El Celler de Can Roca. Именно те са собственици на наградения с 3 звезди от Мишлен ресторант. Макар че до неотдавна испанската кухня беше известна предимно със своята паеля, през последните 15 години световно известни готвачи катоШеф Феран Адриа успяха да я популизират, а испанските ястия стават все по-приготвяни в различни страни в Европа.
5. ПРАГА(ЧЕХИЯ)
prague-1566846_640
Храната в Прага е почти толкова очарователна, колкото и столицата сама по себе си. Но да започнем с най-важното – няма как да посетите Прага и да не опитате някоя от многото местни бири, направени от специален ароматен хмел, с който чехите се гордеят открай време. Ако говорим за кухнята, в менюто рядко ще намерите разнообразие от салати, може би само типичното за там зеле с хрян или… гръцка салата.
В Прага уважават месните ястия! Ето защо, стига да не сте вегетарианец, може да опитате така нареченото Печено колЕно, а именно свински джолан, сервиран с люти чушки и зеле с хрян, разбира се.
Flekovský guláš или Гулаш с кнедли е не по-малко популярно ястие в Чехия, а печените наденички или както те ги наричат Opekana klobasа, заемат място на всяка маса.

гулаш

4. КОПЕНХАГЕН(ДАНИЯ)
copenhagen-858271_640
Споменавайки звездите на Мишлен, трябва да отбележим, че в Копенхаген има не един, а повече от 10 ресторанта, оценени от тях, което е впечатляващо, имайки предвид, че градът не е никак голям. Един от носителите на Мишлен в oатската столица е Noma restorant, който според британско списание за ресторанти е най-добрият ресторант в света от 2010 г. до 2014 г. Ще попаднете на нестандартни коктейли и още по-нестандартни храни като пилешко око, мармалад от мравки и пилешка кожа.
3. ПАРИЖ(ФРАНЦИЯ)
paris-1491116_640
Френската столица може да се похвали с общо 125 звезди от Мишлен, които са заслужени от 94 ресторанта.
Това определено я прави част от многобройни класации, от които любители на разнообразна храна и като цяло на добра кухня се интересуват.  Неотменна част от кулинарния свят там са франзели, кроасани, шунка, сирена, флан и разбира се, накъде без чаша вино… И все пак нека споменем някои от многото специалитети, предлагани в романтичната столица на Франция.
Tête De Veau или преведено на Български език „глава на теле“, и Caneton Tour d’Argent („Натисната патица“) са френски ястия, които се сервират само в луксозни ресторанти. Но това далеч не означава, че ще допаднат на всеки, напротив, телешкият череп в чинията или кръвта, в която патицата бива накисната, може да убият апетита на доста новобранци във френската кухня!
2. АМСТЕРДАМ (ХОЛАНДИЯ)
amsterdam-1643644_640
Голямото разнообразие на сирена прави Амстердам кулинарен Рай за любителите на сирена.
Интересен е и начинът, по който сервират сиренето, а именно в компанията на… горчица.
Традиционни за мястото са холандските палачинки, обилно заляни със сироп, и суровата херинга.
А ако ви се похапва нещо познато и солено, което можете да намерите на всеки ъгъл, то вземете си фунийка „vlaamse frites” (пържени картофи), подправени с много майонеза.
1. ЛОНДОН (ВЕЛИКОБРИТАНИЯ)
6-london
Както е известно, популацията в Лондон е невероятно разнообразна, съответно – и храната. Ако искате да хапнете нещо различно от традиционните за това място Английска закуска (яйца, бекон или наденички и боб, придружени от тост с масло или мармалад) и “Fish and chips ” (пържена риба, гарнирана с пържени картофки), то тогава не пропускайте да опитате популярното ястие Venison, което в същност представлява стек от еленско месо. В списъка с ястията, които трябва да опитате в Лондон влизат и Шотландският колбас от овче месо и паят със свинско месо, който обикновено се сервира студен и се консумира предимно лятото.
https://pateshestvenik.com/8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B2%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B8-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0/

15 цитата от Сервантес бр.221

Мигел де Сервантес. Източник: Shutterstock
Мигел де Сервантес Сааведра ще остане в сърцата на поколенията като „бащата на Дон Кихот“. Испанският писател, драматург и поет се смята за автор на първия модерен европейски роман, превърнал се в едно от най-прочутите класически произведения на европейската литература.
Заради своя увлекателен стил и тънка проницателност Сервантес придобива известност, сравнима с тази на древногръцкия Омир, италианския поет Данте Алигиери и английския драматург Уилям Шекспир. Влиянието на Сревантес върху формирането на испанския език е толкова голямо, че той често е наричан „езикът на Сервантес“.
Представяме ви няколко цитата от великия писател, които звучат актуално и след повече от четири века.
1. В душата на страхливите няма място за щастие.
2. За да постигне невъзможното, човек трябва да опита абсурдното.
3. Предателството може и да се харесва на някои, но предателите са омразни на всички.
4. Който не умее да се възползва от щастието, когато то дойде, не трябва да се оплаква, когато си отиде.
5. Жестокостта не може да бъде спътница на мъжествеността.
6. В нещастието съдбата винаги оставя вратичка за изход.
7. Да правиш добро на глупака е все едно да наливаш вода в морето.
8. Всички глупости в света се случват заради празен стомах и празна глава.
9. Любовта е толкова голяма сила, че може да бъде надмината само от летенето.
10. Колелото на съдбата се върти по-бързо от крилата на вятърната мелница и тези, които вчера са били на върха, днес вече се валят победени в праха.
11. Който се приготвя за битка, той вече я е спечелил наполовина.
12. Шегите и остроумията са привилегия за великите умове. Не се прави на шут, ако нямаш достатъчно ум за това.
13. Жените се отнасят с пренебрежение към онези, които ги обичат и обичат тези, които ги пренебрегват.
14. Мъката не е създадена за чудовищата, а за хората. Но, когато хората я чувстват прекалено, се превръщат в чудовища.
15. Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага, с които небесата даряват хората. С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето. За свободата, както и за честта, може и трябва да се жертва животът и обратно, лишаването от свобода е най-голямото зло, което може да сполети човека.
https://www.obekti.bg/chovek/v-dushata-na-strahlivite-nyama-myasto-za-shchastie-15-citata-ot-servantes?fbclid=IwAR0k4a0H7ojSmwXxej24k7PWVc6-ZB8g9SHLtHMPya4nhmX-XpmdBUDwJQk

Меркурий е имал кора от графит, носеща се върху о бр.221 кеан от лава

 Меркурий. Снимка: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington

Меркурий озадачаваше астрономите с цвета си. Планетата е твърде тъмна. По-тъмна от Луната, въпреки че съдържа значително по-малко желязо. Учени са разгадали тази мистерия и откритието им хвърля светлина върху удивителното минало на най-вътрешната планета в Слънчевата система, пише Gizmodo, цитиран от агенция Фокус. Меркурий е покрит с дебел пласт графит – същият тъмно-сив, базиран на въглерод материал, който поставяме в моливите. Нещо повече, регионите от графит по повърхността на Меркурий днес може да са останки от дебела въглеродна кора, която се е формира от древен океан от лава, според проучване, публикувано в журнала Nature Geoscience.
“Това наистина беше голяма изненада,” казва Патрик Пепловски, планетарен учен от Университета “Джонс Хопкинс” в Сащ, който е водещ автор на изследването. “Въпросът е – ако на повърхността на Меркурий има определен процент въглерод, а на други планети няма, каква е причината за концентрацията?”
Учените за пръв път предположиха, че повърхността на Меркурий може да е тъмна заради съдържание на въглерод преди около една година. Извършвайки симулации с компютърен модел, астрономи установиха, че Меркурий вероятно е бил удрян от богати на графит комети в ранните дни на Слънчевата система.
Първото детайлно геоложко проучване на планетата е извършено от сондата MESSENGER на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) в периода между 2011 и 2015 година. Апаратът е намерил първите преки доказателства за наличие на графит.
Данните за съдържанието на графит, събрани по време на прелитанията на ниска височина във финалната фаза на мисията, показват, че повърхността на Меркурий би могла да съдържа доста повече въглерод от други скалисти планети в нашата Слънчева система. Информацията от MESSENGER показва, че този въглерод по-скоро може да е дошъл от дълбините на планетата, а не е донесен от комети.
Когато Меркурий е бил млад и дори по-горещ от сега, повърхността му е била вряща магмена смес. Графитът може да е кристализирал от магмения океан, образувайки кора, чийто останки наблюдаваме на повърхността на планетата днес.
Проучването свидетелства за това колко малко знаем за най-малката планета в Слънчевата система, която е посетена от само две космически сонди. “Все още усъвършенстваме тезите си за формирането на системата Земя-Луна след множество експедиции”, изтъква Пепловски. “Да смятаме, че наистина разбираме ранната история на Меркурий е наивно.”
https://www.obekti.bg/kosmos/merkuriy-e-imal-kora-ot-grafit-noseshcha-se-vrhu-okean-ot-lava

5 страхотни начина, бр.221

  по които котките се предпазват от летните жеги

Снимка: Vinogradov Illya / Shutterstock
Лятото дойде – хората извадиха потниците и слънцезащитните кремове, но как ли се справят нашите пухкави приятели с техните дебели кожухчета? Как да не си помислим, че умират от жега, като си представим какво би ни било на нас, ако бяхме така „облечени“ през лятото… За щастие вашата котка се справя доста добре с регулацията на телесната температура и пухкавото палто играе важна роля в това.
Ето пет начина, по които котката се охлажда в летните горещини.
1. Съхраняват енергия. Може да сте забелязали, че котката ви става по-ленива, когато е горещо. Това е защото котките инстинктивно знаят, че съхраняването на енергия помага да се поддържа по-ниска цялостна температура, така че да не прегреят. В най-горещото време те се опитват да останат колкото се може по-неподвижни.
2. Търсят хладни повърхности. Забелязали ли сте, че в горещите дни котката ви може да се излегне на плочките в кухнята или в банята? Или на дъното на ваната? Котките инстинкитевно знаят, че могат да намалят телесната си температура като са в контакт с обекти, които са по-хладни.
3. Почистват се повече. Знаете, че въздухът се усеща като по-хладен, когато сте изпотени. Котките не се потят така, както ние, но ближат козината си повече. Котката се охлажда, когато въздухът се докосва до мократа ѝ козина и слюнката се изпарява. Ако ви позволи, може също да прокарате по козината ѝ влажен парцал.
4. Кожухчето им помага. Козината на котката е нещо удивително. Тя я топли през зимата, но през лятото я охлажда. Тя служи като регулатор на температурата и е пригодена, за да поддържа телесната температура на котката относително стабилна при всякакъв тип време. Козината също така помага за хидратацията и пази чувствителната кожа на котката от слънчевите лъчи.
5. Пият повече вода. Също като вас, и котката се охлажда, когато е добре хидратирана. Постарайте се тя винаги да има достъп до чиста, студена вода.
А ако ви е грижа за нейните бездомни роднини, оставяйте паничка с вода и навън. Не струва нищо, но може да спаси живот.
Снимка: Alena Ozerova/Shutterstock
https://www.obekti.bg/zemya/5-strahotni-nachina-po-koito-kotkite-se-predpazvat-ot-letnite-zhegi

Местата по света, където не припарват автомобили бр.221

Гитхорн, Холандия – тучни зелени ливади, китни градини, живописни канали и дървени мостчета – тук автомобил не може да стигне, а лодките се задвижват изключително с електричество.

За повечето от нас е напълно естествено да ползваме автомобилен транспорт почти навсякъде, накъдето се запътим. Ако пък пътуваме без личната си кола и не искаме да наемаме друг, то със сигурност знаем, че можем да разчитаме на местния градски транспорт, включващ трамваи, автобуси и т.н.
Но има места по света, където това е просто недопустимо, пише Мениджър Нюз. Дали поради липса на съответна инфраструктура или заради други местни порядки.
Сигурно първо се сещате за Венеция. Разбира се, и този великолепен град е в списъка. Там придвижването става единствено пеша или с лодка по очевидни причини.
Да видим, кои са другите в нашата пъстра фотогалерия.
Цермат, Швейцария
Цермат, Швейцария – разположено в полите на Швейцарските Алпи, тук колите са забранени, тъй като замърсяват въздуха. Допускат се единствено сервизни коли и то задвижвани с електричество.
Снимка: Shutterstock
Хидра, Гърция
Поради статутът му на резерват, този малък остров напълно забранява превозните средства на колела – включително и велосипеди.
Венеция, Италия
Венеция, Италия – там всъщност можете да ползвате обществен транспорт или такси и това естествено са лодки.
Снимка: Shutterstock
https://www.obekti.bg/zemya/mestata-po-sveta-kdeto-ne-priparvat-avtomobili