Monthly Archives: юни 2017

ГАЗЕЛАТА НА ТОМСЪН БР.188

 

Газела на Томсън
Газела на Томсън е красиво чифтокопитно животно, което е известно със своята елегантност и грация. Този екзотичен кухорог бозайник обитава дивата природа и е един от най-разпространените видове газели, които могат да се видят в Африка.
История на Газела на Томсън
Въпреки че Газела на Томсън, както и почти всички останали видове Газели обитават различни места в Африка, всъщност родината на предците на съвременния вид животни е Азия. Преди повече от 10 милиона години е започнала миграцията на Газелите от Азия към Африка. Климатът в Африка с резките амплитуди на температурата през деня и през нощта напълно задоволил изискванията на Газелите и те останали да живеят там. Газела на Томсън може да бъде срещната в Судан, Танзания, Етиопия, Кения и Сомалия. Газела на Томсън дължи наименованието си на шотландския геолог и изследовател на Африка Джоузеф Томсън. В продължение на години той ръководи експедициите до Африка, организирани от Британското кралско дружество.
Как изглежда Газела на Томсън
Женските представители на Газела на Томсън достигат до 60 сантиметра височина, а мъжките – до 80 сантиметра. Газела на Томсън тежи до 32 килограма. Газела на Томсън е с дълги изящни крайници. Тялото на Газела на Томсън е покрито с къса козина, която е светлокафява на цвят. През корема и гърдите на Газела на Томсън минава голяма черна ивица, която е по продължение на тялото. Дължината на тялото на Газела на Томсън е от 80 до 120 сантиметра. Коремът, крайниците и предната част на главата на Газела на Томсън са бели. През предната част на главата на Газела на Томсън минават тъмни тесни ивици. Рогата на това красиво животно са извити като лира в края си и са доста дълги, като при мъжките са по-дълги, отколкото при женските. Рогата й са кухи отвътре. Опашката на Газела на Томсън е много къса и черна.
С какво се храни Газела на Томсън
През дъждовния сезон Газела на Томсън се храни със свежа трева. По време на сухия сезон тя се задоволява с листата на храсти. Газела на Томсън предпочита късата трева и често пасе заедно със зебри, които предпочитат да хапват само висока трева. Газела на Томсън хапва също така пъпки по дървета и храсти. Това красиво животно може да издържа дълго време без вода и може да понесе сухия сезон. Стомахът на Газела на Томсън се състои от четири камери, което позволява на това животно да усвои повече полезни вещества от храната.
Газела на Томсън
Размножаване на Газела на Томсън
Мъжката Газела на Томсън упорито ухажва женската по време на брачния период. Той постоянно я следва и протяга шията си, като от време на време отмята главата си назад. След това удря по земята с предните си крака, а когато вижда, че женската е готова да го приеме, започва да върви близо до нея. Ако друг мъжкар иска да се конкурира с него, двамата удрят челата си едно в друго и по-слабият се отказва.
Тъй като в тези битки няма пострадали, един мъжкар може да се бие с десетки съперници дневно. Бременносттана женската Газела на Томсън трае около 6 месеца и се ражда едно малко. Газела на Томсън ражда два пъти в годината. След като се роди, малкото остава известно време неподвижно в тревата, след което се изправя само и следва майка си навсякъде. Женската го кърми 5 месеца, но още от втория месец малкото се храни и с трева. Женската Газела на Томсън става полово зряла на 1 година, а мъжката – на две. Младите женски остават в стадото, а младите мъжкари се отделят в отделно стадо.
Любопитни факти за Газела на Томсън
Газела на Томсън е стадно животно. В едно стадо може да има до над сто животни, като стадото се намира постоянно в движение. То се мести в търсене на храна и на вода, като преминава огромни разстояния в саваните и пустините. Мъжките Газели на Томсън следят за безопасността на стадото и при нападение на хищници пазят както женските, така и младите животни. Стадото се състои само от мъжкар, женски и съвсем млади животни. Мъжкарите живеят отделно, като си отделят собствена площ в близост до стадото и имат претенции върху всяка женска, която пресече границата на тяхната територия.
Газела на Томсън е доста уязвима, тъй като има прекалено много хищници, които искат да се хранят с вкусното й месо. Това са лъвове, гепарди, леопарди, орли, лешояди. Газела на Томсън, която може да се бори за живота си само с помощта на рогата си, често става плячка на хищници. Единственият начин да избегне нападението на хищника е да тича на зиг-заг. Газела на Томсън може да развие скорост до 75 километра в час. Газела на Томсън има много добър слух и при най-малкия шум инстинктът й сработва и тя започва да тича, като рязко спира и се оглежда, за да разбере дали все още я преследват.
Точно тези внезапни спирания са полезни за преследвачите на Газела на Томсън и обикновено това приключва зле за изящното животно, което става плячка на хищника. Ако Газела на Томсън не спира, може да бъде настигната само от гепард. Но новородените, а също така младите или болните животни стават плячка на хищници, сред които също така хиени и чакали. Много често лъвовете крадат плячката от гепардите и така успяват да се нахранят с месото на Газела на Томсън. Местните жители понякога също ходят на лов за Газела на Томсън.
Газела на Томсън
Младата неопитна Газела на Томсън лесно може да бъде опитомена. Още древните египтяни отглеждали тези грациозни животни. Красотата им вдъхновявала източни поети и разказвачи. В много източни страни се смята, че ако бременна жена гледа дълго в очите на Газела, ще роди много красиво бебе.
Мъжкарите на Газела на Томсън никога не се бият за територия. Ако мъжкар, който търси ново място, където да се опита да направи стадо, навлезе в територията на друг мъжкар, той не се опитва да се бие за мястото, а просто го напуска и продължава да търси. За разлика от други видове чифтокопитни мъжката Газела на Томсън няма нужда от харем. Мъжкарите се задоволяват със срещи с женски, които влизат на тяхна територия. Газела на Томсън може да живее до 15 години, но средната възраст на тези красиви животни в природата е около 8 до 10 години.
http://miau.bg/n36-68135-%D0%93%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%A2%D0%BE%D0%BC%D1%81%D1%8A%D0%BD
 тагове: газелата, Томсан

Галерия: В света на животните

 

Предлагаме ви да видите едни от най-интересните снимки, направени на животни от цял свят през последната седмица.
Сред тях ще откриете както гигантски хипопотами, така и малки панди, акробатични хамелеони и т.н.
Приятно разглеждане!
 
Шимпанзе в зоологическата градина в Единбург пробва йогурт.
Снимка: Дейвид Ческин
Хамелеон улавя скакалец.
Снимка: Томас Морент
Гладен хипопотам в зоопарк в Белгард.
Снимка: Иван Милотинович
Новородена панда в зоопарка в Сан Диего.
Снимка: Кен Бон
Три малки бенгалски тигъра в Чехия, родени на 1 юли.
Снимка: Радек Петрасек
Време за обяд.
Снимка: Нейт Чапел