Monthly Archives: октомври 2014

ДА ЖИВЕЕМ И БЪДЕМ МАЛКО ПО- ДОБРИ БР.123

 images-20-150x150

МАЙКА ТЕРЕЗА

1. Да бъдеш нежелан, необичан, забравен от всички. Мисля че това е много по-голям глад, много по-голяма бедност, отколкото човек да няма какво да яде.

2.Не мисли че любовта, за да бъде истинска, трябва да бъде изключителна. Това, от което се нуждаем е просто да обичаме непрекъснато, без да се измаряме.

3.Всеки път когато се усмихваш на някого това е акт на любов, подарък за това лице, едно красиво нещо.

4.Аз съм малък молив в ръката на Господ, който пише и изпраща любовни писма на света.

5.Аз открих парадокса, че ако обичаш докато те боли, не може да има повече болка, само повече любов.

6.Опитвам се да раздам на бедните хора, това което богатите могат да получат за пари. Не, аз не бих се докоснала до пари, дори да ми дават хиляди, докато мога пламенно да се грижа за хората с божията любов.

7.Ако искаш да чуят любовното ти послание, то трябва да бъде изпратено. За да се запази огнения пламък, ние трябва да го поддържаме като пускаме по малко масло в него.

8.Нека да наблегнем повече на капитала от любов, от доброта, от разбирателство и мир. Парите ще дойдат ако потърсим първо Божието царство. Останалото ще ни бъде дадено.

9.Нека да докоснем умиращият, бедният, самотният, нежеланият с благосклонността и милостта, която ние сме получили, без да се срамуваме.

10.Живота ти в липса и бедност, когато настане, е необходим както е необходима работата  ти върху самия себе си.

11. Най-големия разрушител на мира е аборта. Защото ако една майка може да убие собственото си дете, то какво остава за мен да убия теб или ти да убиеш мен.

12.Успехът на любовта е в обичането, а не от резултата от обичането.

13.Винаги има опасност да вършите работата си просто в интерес на самата работа. Това е мястото където идват уважението, любовта и предаността

14.Трябва да намерите Бог, а той не може да се намери във шум и безпокойство. Бог е приятел на мълчанието. Вижте природата, дърветата, цветята, тревата-те растат в тишина. Вижте звездите, луната, слънцето как се движат в тишината. Трябва мълчание, за да можем да докоснем душите си

15.Смятаме че бедността понякога е само да бъдем гладни, голи, бездомни.Бедността да бъдеш нежелан, необичан, никой да не се грижи за теб е най-голямата бедност. Ние трябва да започнем от собствените си домове, за да ограничим този много по страшен вид бедност.

16.Ние нежелаещите, водени от незнаещите правим невъзможното за неблагодарните. Ние сме свършили толкова много за толкова дълго време със толкова малко. Сега ние сме квалифицирани да правим всичко с нищо!

17.Бъди верен на малките неща, защото в тях се  крие твоята сила

18.Дори богатите гладуват и жадуват да бъдат обичани, да бъдат желани, да бъдат обгрижвани от човешка ласка и топлина.

19. Искам да се притеснявате и грижите за съседа си. А знаете ли кой е съседа ви, познавате ли го?

20. Ако ние нямаме мир, не сме в мир със себе си, то е защото сме забравили че принадлежим един на друг.

21. Не са важни толкова нашите действия. Колко любов влагаме в тях, ето това е важното.

22. Бедност е да решиш да убиеш дете само за да живееш живота, който искаш

23. Самотата и чувството че си нежелан е най-голямата бедност в света!

24. Много хора правят грешката да смятат че нашата работа е нашата професия. Нашето призвание е любовта на Бог.

25. Мили Боже никога не ми позволявай да изпадна в немилост давайки път на студенината, грубостта или нетърпимостта

26. Красивата смърт е за хората, които са живели като животни, за да умрат като ангели

27. Поддържай радостта, любовта към Бог в сърцето си. Споделя тази радост и любов със всеки, който срещнеш по пътя си, особено с твоето семейство. Бъдете светли, помолете се…

Най-прекасният ден-Днешният

Най-голямата спънка-Страхът

Най-лесното нещо-Да се заблудиш

Най-голямата грешка-Да паднеш духом

Коренът на всички злини-Егоизмът

Най-приятното развлечение-Работата

Най-лошото поражение-отчаянието

Най-добрите учители-Децата

Най-първата необходимост-Общуването

Най-голямото щастие-Да си полезен на другите

Най-голямата тайна-Смътта

Най-неприятният недостатък-Лошото настроение

Най-опаснитя човек-лЪжецът

Най-коварното чувство-Ненавистта

Най-красивият подарък-Прошката

Най-необходимото-Домашното огнище

Най-краткият път-Правилният

Най-приятното усещане-Вътрешния мир

Най-добрата защита-Усмивката

Най-доброто лекарство-Оптимизмът

Най-доброто удовлетворение-Изпълнен дълг

Най-мощната сила на света-Вярата

 тагове: майка Тереза, добре

Най-стимулиращия дар-Надеждата

Единствената реалност-Любовта

тагове: майка Тераза, помагаш, добри

 

ДЕЦА ОТГОВАРЯТ НА ВЪПРОСА БР.123

Какво е бракът и любовта? 

Децата имат винаги прости и безкрайно логични отговори на сложни въпроси. Убедете се сами:

Как човек решава за кого да се ожени?

Трябва да намериш жена, която харесва същите неща като теб. Например, ако харесваш спорта, на нея трябва да ѝ харесва, че го харесваш. И трябва да се грижи за непрекъснатите доставки на чипс. (Алън, 10 години.)

Как можеш да бъдеш сигурен, че бракът ти ще върви добре?

Казвай на жена си, че е хубава, дори да прилича на камион! (Рики, 10 години.)

Какво ще направите, ако първата среща не върви добре?

Ще избягам, ще се прибера вкъщи и ще се правя на умрял. На следващата сутрин ще се убедя, че всички вестници са писали за смъртта ми. (Крейг, 9 години.)

Какво правят хората, когато излязат на среща?

Срещите са, за да се забавлявате, и трябва да се използват, за да се опознаете по-добре. Дори момчетата имат нещо интересно да кажат, ако ги слушаш достатъчно дълго. (Линет, 8 години.)

На първа среща хората обикновено си говорят лъжи, за да предизвикат интерес един у друг и да излязат на втора среща. (Мери, 9 години.)

Кога е добре да целунеш някого?

Правилото е следното: ако целунеш някого, трябва да се ожените и да имате деца. Така е правилно. (Хауърд, 8 години.)

Според закона трябва да сте навършили 18, така че по-добре да се съобразите с това. (Кърт, 7 години.)

Когато си богат. (Пам, 7 години.)

Кога е най-добре да се ожените?

23 е най-подходящата възраст да се ожените. Дотогава ще познавате човека от цяла вечност. (Камил, 10 години.)

Никоя възраст не е подходяща. Трябва да си глупак, за да се ожениш. (Фреди, 8 години.)

Как един непознат може да познае, че двама души са женени?

Познавате, ако хората крещят на едни и същи деца. (Дерек, 8 години.)

Какво е общото между твоите мама и татко?

И двамата не искат повече деца. (Лори, 8 години.)

 http://www.highviewart.com/articles/view/2237

тагове: деца, отговарят въпрос

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОТО СТОЕНЕ ПРЕД КОМПЮТЪРА БР.123

Двадесет и първи век, век на комуникационните технологии. Човек е неизменно свързан с компютъра – в службата, в къщи, на почивка, в кафенето, в метрото и т.н. Голяма част от комуникациите са 80 % в мрежата.  Социалните мрежи изцяло са навлезли в ежедневието на съвременното  човечество.  Това е факт, но как влияе върху нaшето  здраве? Средно човек седи пред персоналния компютър около 3-4 часа. За хората, чиито професии изискват непрестанна работа с него, престоят е около 6 – 8 часа. Защо хората работещи на компютри имат проблеми с врата и кръста? Отговорът се крие в човешката ни природа. За нас естествената позиция е да стоим изправени и да се движим, а за почивка е в легнало положение. С напредване не техническия прогрес и новите технологии, все по-често ни се налага да седим продължително време. (офис, кола, заведения и др.). При това положение мускулите отговарящи за поддържане на гръбнака работят на 100 % в статичен режим, но в един момент настъпва умора и те изпадат в състояние на спазъм. При тази картина човек изпитва лека скованост, става му „неудобно“ креслото. 
В първият момент, когато се изправим след  продължителна работа зад бюрото, често се усеща болка, която отминава след няколко крачки. Друго често оплакване провокирано от седяща позиция е скованост във врата, болки в раменната област и изтръпване в ръцете. Механизмът е абсолютно същия, както при оплакванията в поясната област. Честото повтаряне на това ежедневие, води до промяна в биомеханиката и кинезиологията на различните отдели на гръбнака.  Например: промяна формата на извивката в шийния или поясния дял на гръбначния стълб, промяна в дължината и тонуса на определени мускулни групи (появява се мускулен дисбаланс), дегенеративни изменения в хрущялите на телата на прешлените и малките ставички между тях, дехидратация на междупрешленните дискове и т.н.  Тези изменения в по-късен етап могат да се усложнят и да преминат в дискови хернии, които вече са сериoзни заболявания на гръбнака и изискват адекватно консервативно или оперативно лечение.
http://kabinet-vita.com/nachalo_4.html
тагове: продължително ,стаене,  компютър, проблеми врат, кръст

ЧАРЛЗ ДАРВИН И ИЗВЪНЗЕМНИЯТ ЖИВОТ БР.123

дарвин

През август 1881 година в сп. Science се появява статия, разкриваща детайли от кореспонденцията между геолозите любители Чарлз Дарвин и Ото Хан, в която се обсъжда възможността за съществуване на извънземен живот.

Няколко години преди това Дарвин публикува книгата „Произходът на видовете“, смятайки, че сложните форми на живот са резултат от постепенно изменение на по-прости.

Но уловката била в това, че развитието на жизнени форми протича много бавно, а Земята, според изчисленията на Лорд Келвин (сега знаем, че те са били грешни), е възникнала съвсем скоро, тоест наблюдаваната сега сложност просто няма откъде да се е взела.

По естествен начин се ражда хипотезата за възникването на микроорганизми в Космоса (при условие, разбира се, че Господ е създал Космоса много по-рано от Земята).

Животът в Открития космос не е бил нова идея. През 1865 година немският физик Херман Еберхарт Рихтер твърдял, че Космосът е изпълнен с живот, който пътешества с прашинките и камъчетата. Когато тези „семена“ попаднат в благоприятни условия (например с падането на метеорит на годна планета), те много бързо се развиват в сложни организми.

Ото Хан (1828–1904) също е немец. Той работи като юрист, но интересът към биологията и геологията побеждава. Научният свят разбира за него благодарение на изследване, посветено на Eozoön (т.нар. dawn animal) – загадъчен образец, открит през 1864 г. в канадския варовик.

Смятало се, че това са останки от гигантски микроорганизъм, живял в архая и дал начало на всичко живо на планетата. Хан подлага на съмнение мисълта, че най-древната форма на живот може да е високоразвито същество.

Освен това той дори не е сигурен, че това изобщо е изкопаема форма на живот. Но през 1880 г., след внимателно изучаване на образци, Хан променил гледната си точка (и напразно, тъй като това наистина не била вкаменелост) и сметнал Eozoön за водорасло, наричайки го Eophyllum.


След това на Хан внезапно започнали да му попадат останки от примитивни организми във всички породи, и то не само в утаечни, но и в метаморфни, и дори магмени. През 1879 г. Хан отчита успеха в книгата Die Urzelle, в която заявява, че всъщност всички породи имат утаечен произход, тоест образувани са от раковини и дребни първобитни организми. Един от екземплярите е изпратен на Дарвин с молба за коментар.

Вероятно няма нищо чудно в това, че Хан е открил своите първоклетки и в метеоритен материал, за което разказва в „Хондритите и техните организми“ (Die Meteorite (Chondrite) und ihre Organismen), видяла бял свят през 1880 г. (една от първите книги с изображение на сечение на извънземни породи). Хан твърди също, че са му попадали метеорити с остатъци от космически газ, пара и прах, от които се е формирала Слънчевата система.

В тази полутечна среда са възникнали не само планетите, но и животът, успял да се развие до стадий безгръбначни. Когато парченцата вещество се слели ведно и образували Земята, животът продължил своето развитие в нови, по-благоприятни условия.

Тази книга също е изпратена на Дарвин, който благодари и отговаря, че предложената хипотеза се нуждае от по-нататъшно разглеждане. Например той съветва първо да се убеди Фридрих Аугуст Квенщед (1809–1889) – немски авторитет в областта на менералогията и геологията.

И все пак Хан в писмо до приятел се хвали, че Дарвин е обявил откритието му за едно от най-великите в историята на науката. А в споменатата статия от 1881 година се споменава още един пример, напълно неприсъщ на великия естественик. Той погледнал в микроскоп образеца, донесен от Хан, подскочил и закрещял: „Всемогъщи Боже! Какво чудно откритие! Животът наистина е дошъл от Космоса!“

Някои естественици обърнали внимание на хипотезата на Хан, но със сигурност Дарвин не е бил сред тях – той изучавал вулкани и магма, така че едва ли е споделял гледната точка на колегите си. Освен това Дарвин не е виждал необходимост да пренася произхода на живота в Космоса.

Всъщност Дарвиновата теория за естествения подбор обяснява само разнообразието на вече съществуващите форми на живот и по никакъв начин не докосва тайните на неговия произход (въпреки твърденията на креационистите). По-специално в кореспонденцията Дарвин издига идеята за химическа еволюция в първобитния бульон, но в същото време признава, че на съвременния етап науката не може да провери тази хипотеза.

В следващите издания на „Произходът на видовете“ Дарвин критикува съжденията на Лорд Келвин за възрастта на Земята и клони към това, че животът е имал достатъчно време, за да достигне наблюдаваната сложност на формите без каквато и да било извънземна намеса.

http://svetovnizagadki.com/charles-darwin-i-izvunzemniqt-jivot/

тагове: Чарлз Дарвин, извънземен, живот

КОТВАТА БР.123

 Д-р Методи Константинов

images (13)След интимната и съдбоносна среща, която имах с Учителя, станах мълчалив, така силно се вглъбих в себе си, като че ли обкръжаващата среда остана за мене зад завеса. Всекидневните лекции, които слушах в университета по история на философията, по психология, по логика, по естетика, ставаха все по-безинтересни за мен. Душата ми копнееше за нещо друго.

За да ознаменувам тези духовно – мистични преживявания, които избликваха дълбоко в моето съзнание, реших да направя сред поляната, близо до палатката, една малка градинка във вид на морска котва, която употребяваха моряците, за да закрепят кораба на едно място, за да не го отвява морското течение. В тази идея влагах дълбоко символично съдържание. Тази котва направих сам, без участието на никой от моите съученици. В деня, когато очертах контурите на този велик символ, почувствах, че тази котва, в най-високото и чисто място в околностите на София, ще бъде стимул за българския народ – символ на надежда в пътя на цялото човечество към Вечното космично начало. Тази идея още по-силно се вдълбаваше в моето съзнание, тъй като знаех от Учителя, че всяко движение на физическия свят, както и всяка форма, са бразди в духовния свят, в който се заравят семената – идея за едно велико бъдеще.

По природа аз нямах никакви религиозни суеверия, никакви обществени предразсъдъци и заблуждения. Душата ми представляваше като че ли някаква бяха хартия, върху която тайнствено и могъщо започва да се пише нещо велико – под могъщото влияние на моя Учител…

Котвата работих няколко дни. Правех я с такова усърдие, с такава грижа и старание, като че ли извършвах някакво тайнство, което криеше в себе си дълбоки мистерии. Въжето на котвата много майсторски изопнах, а в самата котва посадих цветя с три различни цвята: бели – символ на чистота и невинност, родени от великата безсмъртна Любов, жълти – емблема на Мъдростта и на Божественото знание и най-сетне сини – изразяващи великата красота на Истината. Тези цветя символизираха трите принципа: Любов, Мъдрост и Истина – принципи, които лежаха в основата на Новото учение и което Учителят разработваше непрестанно чрез своите беседи, като по този начин пишеше страниците на новия мироглед. Това бяха трите принципа – чрез които се изразяваше вечното Слово, света на есенциите. От окултно – мистично гледище те изразяваха висшата Божествена хармония, която на физическия свят се конкретизира чрез геометричната форма на равностранен триъгълник. Този равностранен триъгълник представляваше Емблемата на новото учение – прави чувства, прави мисли и прави действия, които бяха трите катети на равностранния триъгълник.

Котвата бе очертана с чимове. Нямаше други средства, освен трева и цветя. Обаче, когато беше построена, даваше формата на една истинска морска котва. Но това е символ, даден от Учителя. Котвата представлява слизането на човешкия дух на земята. А въжето е връзката на човека с неговата душа. Тя е поставена в триъгълника, което означава, че човек трябва да работи с личността в три полета: а/ На физическото поле с действията си; б/ На чувственото поле с чувствата си и в/ На умственото поле – с мисълта. Да работи в условията на равностранен триъгълник, което означава да изработи хармонична личност между чувствата, мислите и действията.

На Рила, на 7-те езера, при извора „Ръцете, които дават”, бе издълбана такава котва на една скала. От другата страна на скалата бе издълбан надпис. А до него издълбани няколко символични знака. Кръгът е символ на слънцето – символизира Божествения свят. Знакът с кръга и хоризонталната линия е символ на духовния свят, а двата радиуса на кръга са символ на човешкия дух и на човешката душа. Третата фигура е кръг с два диаметъра, перпендикулярни един на друг, очертали кръст на кръга. Това е емблема на земята. От другата страна има втора редица със знаци. Първият знак е триъгълник, който означава трите измерения на личността с трите катета, които символизират чувствата, мислите и действията. Вторият знак е квадрат. Той символизира четвъртото измерение. Третият знак означава разчупения кръг и символизира безкрайността, т.е. слизането на живота от Невидимия във видимия свят. Тези знаци, това са символи, които дават указание за една Космогония на един свят, който действително се строи и съгражда.

Тук, на тази чешма, Учителят каза: „Тази чешма ще съществува 200 години”. Това означава, че Той я прави за 200 години. Може би това е златният период, в който българският народ ще кредитира другите народи. След туй може би, както Той бе казал не еднократно, този кредит ще мине в руския народ, който ще разработи тази голяма култура, защото това Учение действително изисква по-голяма територия, пространство, повече духовни простори и повече хора.

Всяка култура, която се развива, има своя смисъл. Древните култури се развиха при Хималаите. Египетската култура се разви със съграждането на пирамидите. Западната култура се разви благодарение на Монблан в Алпите. А според Учителя „Изгревът” в София стои по-високо в духовно отношение от Хималаите, чрез Словото на Учителя. А планините са тези, които привличат космическите енергии. В Египет са правили пирамидите по изкуствен път. А планинските върхове на Рила и самата Рила е една от най-старите планини. Там не е имало море.

Котвата, това е символ на слизането на човешкия дух в материята. Неговият стремеж е да организира материята. А материята иска да се вкопчи здраво в самия дух. Котвата представлява също, специално за българския народ, символ, че известни висши същества са турили своя кораб над България със своите духовни богатства и са го закрепили над българска земя, и котвата е закрепена над Рила. Така този Небесен кораб на Словото на Учителя е закотвен над този народ, а чрез него и към другите народи.

Равностранният триъгълник представлява човешката личност с триизмерния му свят и със стремежа му за прави чувства, прави мисли и прави действия.
Ключът сол означава основният тон на Новата култура. Там има на петолиние поставени три ноти – До, Ми, Сол. Всяка нота има свой цвят и е свързана с известни души. Това е гамата До Мажор. Това е една много важна гама, защото дава ритъма на новата история. Тази емблема бе дадена още когато се правеше самата чешма. По-късно я сложихме на книгата „Учителят”.

В духа на тези разсъждения Котвата се очерта в центъра на зелената поляна с хубавите ухаещи цветя. В този период на моите занимания, една от науките, която силно ме вдъхновяваше, беше астрономията, звездният свят със своята мълчалива тайнственост, със своята неизказана красота, с милионите разнобагрени Слънца. Тази наука ме привличаше както цветето, когато обръща своя цвят към слънцето. Тези мои научни подтици не след дълго време се изразиха чрез построяването на един красив слънчев часовник, също и с една метеорологическа клетка, в която се поставиха всевъзможни научни уреди. Тези моменти бяха едни от най-красивите в моя живот.

Не след дълго време между моята палатка, близо до Котвата се построи една голяма кръгла палатка, в която се настаниха предимно да живеят учениците от специалния окултен клас от средите на академичната младеж. Това бяха студенти по философия и по други науки, чийто най-ярък представител беше Кузман. Кузман беше висок, сух, синеок момък – един от най-преданите ученици на Учителя, за който по-нататък ще има да говорим много пъти. Георги Марков – студент по математика и физика, масивен и мастит по природа, с дълги руси коси, овално голямо чело, на което центърът на интуицията блестеше, романтик по природа и краен идеалист. Георги Радев, тънък, слаб, с глава на птица, с голямо интелектуално прозрение, с голяма окултна култура и необичаен лингвист. Третият – Георги Томалевски, очертаваше се като поет, писател и добър оратор. По естествени науки изпъкваше образът най-вече на Борис Николов, който беше майката на академичната младеж. Той беше висок, снажен, с големи мощни ръце и красива овална глава. Той беше винаги мълчалив, неизказано трудолюбив, готов да направи винаги услуга на всеки нуждаещ се. За тези крупни индивидуалности – ученици на Учителя, ще се спрем по-специално през следващите глави.

Учителят следеше със зорко внимание всички прояви на своите ученици, мълчаливо давайки им открито огнени импулси във всички техни начинания. Около тази академическа младеж, която беше центърът на обществото около Учителя, около който център започна да се развива братския живот.

Интересно е да се отбележи, как беше привлечена към обществото една от най-красивите и талантливи български поетеси – Мара Белчева. Нейното запознаване с учението и с Учителя се извърши по един странен начин. В един летен ден, в ранна утрин, когато всички, които посещаваха Изгрева, се бяха разотишли, аз останах сам на поляната. Замислен, полегнах леко на тревата, с очи към тревата. По едно време чух бавни стъпки, с леко докосване по главата ми от една нежна ръка. При докосването чух и думите на една жена, подканвайки ме да стана от влажната трева. Учудено погледнах нейната красива осанка и дълбокия траур в нейния тоалет. След разговора с нея разбрах, че този траур произтича от смъртта на видния български писател – Пенчо Славейков. Тази среща споменавам, защото Мара Белчева стана една от най-преданите последователки на Учителя и нейното даровито перо написа много прекрасни сонети и стихове за красивия живот на Изгрева.

До голяма степен у нас има много даровити хора. Но когато другите разберат, че те кръжат към Бялото Братство и Учителя Дънов, създава се едно скептично отношение и едно отрицателно мнение. Това се дължи на невежеството и недооценяването на Учението на Учителя. Хора, които нямат понятие към онова, което идва като Ново Учение, а живеят със старото, затова естествено те се противопоставят. Мара Белчева отначало беше много известна. Но като дойде при Учителя, общественото мнение се настрои срещу нея. Тя беше майстор на сонетите. Аз съм я виждал в мое присъствие как тя ги създаваше. Дори написа и за мен. Тя имаше представа, че аз съм някакъв отшелник и ме чертаеше в едни особени краски, което не отговаряше на самата действителност.

Мара Белчева беше красива жена и още по-талантлива поетеса. Запознава се с Учителя в един летен ден, когато е била с траурна рокля по случай смъртта на съпруга си – младият писател Пенчо Славейков. Тя написа прекрасни сонети за красивия живот на Изгрева.

Изгревът за късо време се превърна в един много важен духовен център на братския живот. Той представляваше оазис, където човек може да си отпочине, да обърне своя поглед нависоко и далеч от всекидневния и еднообразен живот.

Посрещането на слънчевите изгреви беше като празник. Всички приятели като че ли се окъпваха в утринните лъчи на Слънцето и с нови подтици тръгваха към своите ежедневни занимания. Особено неделните дни бяха посещавани от софиянци – едни подтиквани от любопитство, други – от дълбок интерес към учението, към новите идеи, които чертаеха контурите на новото светло бъдеще, бъдеще, което носеше повече светлина, по-големи духовни познания, едно братско духовно – културно сътрудничество. Между посетителите и учениците на Учителя ставаха интересни разисквания по ред идейно-културни въпроси.

Посетителите бяха специално от средите на толстоистите, анархистите, комунистите. Много често при тези разисквания присъстваше и Учителят. Към него се отправяха всевъзможни въпроси, било от областта на науката, на изкуството, философията, или из областта на социалните проблеми. Учителят отговаряше образно, картинно, по пътя на аналогиите, даваше най-реалистични и конкретни отговори на зададените въпроси. Неговата всестранна култура, Неговият дълбок поглед по различните въпроси респектираше участващите в разискванията. Те с дълбок интерес следяха оригиналните му схващания, които бяха далеч от сухата схоластична мисъл, от плоската площадна полемика, от ограниченото научно разглеждане. В тези разисквания Учителят винаги изхождаше от интелектуалния уровен на присъстващите. Правеше впечатление, че между посетителите преобладаваше академичната младеж, понеже тя беше най-чутка към новите идейни насоки. Тази младеж представляваше най-чувствителните антени на изискванията на времето. Тя беше призвана да бъде осъществителка на новите големи социални, духовни и културни тежнения. Изгревът изобщо стана символ на Светлина, Свобода и Красота. Той привличаше душите като някакъв голям магнит, източник на културен подтик към творчество и тласък към духовен подвиг.

Източник: Съставител д-р Кръстев, В., „Изгревът на Бялото Братство, пее и свири, учи и живее“ , том 4, С., 1995 г.

тагове: котвата, учителя

ВКУСНО БР.123

images (6)

Паниран патладжан с пълнеж

ПРОДУКТИ

патладжани – 3 бр.

сирене – 100 гр.

магданоз – 2 клонки

сол – на вкус

олио – за пържене

брашно

яйца – 2 бр. за овалване.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Нарязваме патладжани по дължина посоляваме. Оставяме да престоят 1 час и след това отцеждаме.

Изпържваме леко в олио. Приготвяме плънка от: натрошеното сирене и нарязания на ситно магданоз.

Върху парчето изпържен патладжан слагаме по малко от плънката и ги захлупваме с друго парче патладжан.

Притискаме ги леко и овалваме в брашно, после в разбито яйце.
Пържим отново в олио от двете страни.     Още по-добре става ако добавите при сиренето за плънката настъргани варени яйца

Панирани пилешки бутчета

 ПРОДУКТИ

3 бр. цели пилешки бутчета
1 бр. яйце
100 мл прясно мляко
черен пипер, червен пипер, сол
подправка за скара
брашно
галета
олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Бутчетата се сваряват в подсолена вода. Панировка: смесват се яйцето с прясно мляко, червеният и черният пипер и подправката за скара. Бутчетата се овалват в панировката, след това в брашно и накрая в галета. Пържат се в сгорещено олио. Най вероятно снимките са ми повече от 10мб. и не се качват.

Ицо Христов Исперих

ПРОИЗХОД НА ИМЕНАТА БР.123

Произход на имената: Македония, Елада, Елини, Александър Македонски!

Македония е име на земя в нашето българско минало, не на страна, нито на нация. Македония означава МакяДан/ия, т.е. Майка Дана земя, земя дадена от Богинята Майка на Плодородието на древните българи. Македония е българско наименование на древнобългарска земя.
Българско е и името на Александър Македонски. Древното оригинално име е АлИсканДар и то все още се произнася по този начин в Близкия изток. АлИсканДар означава Дар, поискан от Бога на Аленото Слънце Ал!

Богът Слънце Ал е дал наименованието и на древнобългарското племе Алани, което по/късно е започнало да бъде произнасяно елини в южните древнобългарски земи на днешна Гърция. Самите земи са станали Алада/Елада, дадени от Бог Ален – Ал на древните българи.
Елада и Елинизмът на древните българи са известни с почитанието си на Бога Слънце, който от Ален е станал Бог АлАз, където Аз е едно от наименованията на Върховния бог на човека, неговата вътрешна същност! АлАз постепенно е станало Елаз или Хелиос, така, както Бог Слънце е наричан до днес в Гърция.

Алия Ошо

тагове: произход, имена

КАКВО Е ЛЮБОВТА СПОРЕД ДЕЦАТА БР.123

Група изследователи зададе на деца от 4 до 8-годишна възраст един и същи въпрос: „Какво означава любовта?“. Целта на допитването, по думите на ръководителя на екипа Лео Баскалия, била да бъде намерено най-грижовното дете. Отговорите обаче се оказали много по-дълбоки и проницателни, отколкото очаквали учените. Ето и някои от тях.

* * *

„Когато баба ми се разболя от артрит, тя повече не можеше да се навежда и да си лакира ноктите на краката. Дядо ми постоянно правеше това за нея даже и тогава, когато и неговите ръце се изкривиха от артрит. Това е любов.“ - Ребека, 6 г.

„Ако някой те обича, той произнася името ти по-особено. И ти знаеш, че името ти е в безопасност, когато му е в устата.“ -Били, 4 г.

„Любовта е, когато отиваш някъде да хапнеш и даваш на някого повечето си пържени картофки, но не го караш да ти дава нищо в замяна.“ - Криси, 6 г.

„Любовта е това, което те кара да се усмихваш, когато си уморен.“ - Тери, 4 г.

„Любовта е когато мама прави кафе на тате и отпива една глътчица, преди да му даде чашата, за да е сигурна, че е вкусно.“ - Дани, 7 г.

„Любовта е когато постоянно се целувате. А после, като се уморите да се целувате, още ви се иска да сте заедно и да си говорите. Точно като татко и мама. Когато се целуват, те изглеждат като един цял човек.“ - Емили, 8 г.

„Любовта е, когато кажеш на някое момче, че ти харесва ризата му, а той после я носи цял ден.“ - Ноел, 7 г.

„Любовта е, когато мама види тате потен и мръсен и пак казва, че е по-хубав от Робърт Редфорд.“ - Крис, 7 г.

„Любов е, когато кученцето ми ближе лицето, дори след като съм го оставила самичко цял ден.“ - Мери-Ан, 4 г.

„Ако не обичаш, в никакъв случай не бива да казваш „Обичам те“. Ако обичаш обаче, трябва да го казваш постоянно. Хората забравят.“ - Джесика, 8 г.

 http://www.manager.bg/ 

тагове: какво, любов, деца

НЕСТИНАРСТВОТО- ДУХЪТ НА ВЕКОВЕТЕБР.123

 

 Пренасяме се стотици, стотици години назад във времето, за да ви разкажем за един от най-интересните обичаи, който и до днес живее по българските земи. Обичай, който често е свързван с езичеството, с окултното, недолюбван от православната църква и все пак – по свои начин изключителен, вдъхновяващ и пречистващ. Спираме дотук с лирическия увод, за да ви запознаем по отблизо със същността на тази вековна традиция. В средите на историците и етнографите често възниква спор кога точно е възникнало нестинарството и откъде произхожда. Повечето изследователи се обединяват около теорията, че то е наследството на древните траки, един народ, който е бил наистина близък с нематериалното, отделял е истинско внимание на човешкия дух. Корените на този уникален ритуал обаче е трудно да се определят, макар историческата логика да сочи най-вече към неговия тракийски произход. Интересен е коренът на самата дума – нестинарство. Някой специалисти твърдят, че тя произлиза от гръцкото „анастенагмос“ – дишане, въздишане, заради поведението на самите нестинари по време на обреда. Други го свързват със значението на думата „хестия“ – огън, или “анастено“ – възкръсване. Когато човек слуша разказите на българските нестинари той може да намери връзката между всички тези твърдения, всички те изглежда правилни. Въпреки всичките неясноти около произхода и семантиката на ритуала, неговото съществуване е факт.

Нестинарка в с. Българи – Странджа

Нестинарка в с. Българи – Странджа;
снимка: http://www.videlei.com/

 

Още Петко Славейков документира тази уникална проява на българското население през далечната 1862г. Големият български писател и етнограф също поддържа твърдението, че корените на духовен обичай са наследство от Тракия. С танцуване върху горещата жарава те изпадали в транс и възхвалявали бога Слънце. Те му се молели да ги надари със здраве и да направи годината им плодородна. След идването на българите те твърде вероятно възприемат ритуала от останалите на Балканите траки. Когато държавата приема християнството по времето на княз Борис, според много учени нестинарството е анатемосано и обявено за еретическо поклонничество, наследство от езически религии. Митове и легенди се носели за хората, които боси ходели по нагорещената от огньовете жар и излизали от нея без рана. Преданията за съдбата на нестинарството от онова време са много. Говори се, че възраждането на нестинарството започнало с началото на Османското робство. Когато турците нападнали днешното село Българи, те подпалили къщите на хората, а покрай тях пламнала и църквата. Легендата гласи, че тогава една стара жена видяла горящия божи храм и се разплакала. Тя се затичала и влязла в горящата сграда по боси крака. От огъня тя успяла да спаси само една икона – тази на светците Константин и Елена. Тя излязла от църквата, сякаш в транс, преминавайки през нагорещената жарава. Хората изгледали старицата удивени и учудени от нейните премеждия. Това предание разбира се не е достатъчно исторически издържано, но старите нестинари останали и до днес вярват истински в него. Вярват, че тогава започва възраждането на техния ритуал, а в негови покровители се превърнали именно светците Константин и Елена.

Именно затова за своеобразен празник е избран техният ден, който се пада на 3-ти срещу 4-ти юни. През деня на 3-ти започва „обличането“ на иконите – те се обгръщат с огненочервен плат, обшит със стари монети. Следвани от цялото село, те се отнасят към аязмото(чешма намираща се край храм) на Св. Константин и Св. Елена, където държалките им се измиват ритуално. Подготвянето на жаравата започва на същия ден преди обяд, тя се разстила в правилен кръг, около който по-късно се събират всички. Привечер нестинарите се отправят към параклиса на Св.Св. Константин и Елена, където се молят пред техните икони и кадят тамян. Вечерта около храма се събира цялото село, като задължително има гайдар и тъпанджия, които свирят три специални за случая мелодии. Шествието тръгва от храма към жаравата и тогава започва кулминацията на празника. Изпаднали в транс, нестинарите влизат в кръга крещейки. Първият преминава, като описва кръст, след което го последват останалите. Танцът започва и духът на традициите сякаш оживява. След като приключи, събралите се около жаравата започват традиционно хоро. Описаният ритуал е съхранен истински в село Българи – Странджа, където на 3-ти юни вечерта се стичат всякакви хора, които в края на вечерта са запленени от мистиката и магията на една уникална традиция.

снимка: http://elidea.blog.bg/

снимка: http://elidea.blog.bg/

 

Нестинарите вярват, че огънят пречиства, „възкресява“ душата. Той отблъсква злините човешки и лошите духове, лекува болестите, а нещастието се изпарява от сърцата, опрощава греховете на присъстващите. Изпаднали в транс, нестинарите пренасят през жаравата малки момчета и момичета за дълголетие, както и болни за да ги излекуват. Сред обществото голям спор възниква около това кой може да стане нестинар. Някои казват, че за да ходиш по жаравата трябва да ти е дадено по рождение, да искаш и да вярваш. Други твърдят, че нестинар се става само когато истински такъв ти го „предаде“. Истината разбира се е твърде трудна за отмерване. Този древен ритуал е обгърнат с мистерии и дух, които са необясними. Ходещите по огъня обаче са истински, те са едно от чудесата на майка България, толкова истински, че са обявени от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. Както българи, така и чужденци, се радват ежегодно на тази удивителна традиция. Подтикваме и вас, нашите читатели, когато имат път да се срещнат с нестинарството, да почувстват енергията, която струи от огъня, да се потопят в духа на вековното наследство на една забравена епоха.

http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=24673

тагове: нестинарство, духът, вековете

МАРА БЕЛЧЕВА И ЯНА ЯЗОВА- РОДЕНИ В ДУХА БР.123

„Когато Учителя Дънов говори, струва ти се, че той е седнал до морето, гребе от него и налива в съдинките на своите слушатели, според големината им. И чувстваш, че това обилие не може никога да свърши.“

Из спомените на Мара Белчева – „Учителя Петър Дънов и неговото учение“

* * *

Следващите редове са посветени на две велики жени със сходна съдба и сила, чиято необикновена физическа красота лесно запленява умовете и сърцата на светското общество от онова време. С много малки изключения съвременниците им остават напълно слепи за истинското великолепие и достойнство на техния извисен дух, защото за това са нужни очи от друго, по-висше естество.

Веднага след Освобождението общественият живот в нововъзкръснала България, вместо да се въззема, започва бавно и сякаш неотменимо да потъва в мрачината на еснафското дребнотемно ежедневие. Политиканският партизанлък и разделение с така характерната и за наши дни незрялост водят страната неотклонно към бъдещите страшни национални катастрофи. Бакалският морал по байганьовски безпардонно се разпорежда навсякъде и властва дори в културата. Наистина, почти подарената свобода трудно би могла да бъде по достойнство оценена и осмислена, още повече, че истинските герои не доживяват да я видят. В тази задушаваща с отровните си изпарения атмосфера на следосвобожденския ни период бяха принудени да се развиват и плододават малцината високодуховни синове и дъщери на Отечеството ни.

Ключова фигура за този отрязък от време е личността на жреца-воин Пенчо Славейков, който пръв насочва погледа на културната ни общественост към героите на Духа като единствената възможна антитеза на вихрещата се бездуховна действителност. Известен с многостранните си интереси, Славейков е член на Лайпцигското литературно дружество, той е тънък познавач на творчеството на Йохан Волфганг Гьоте и Хайнрих Хайне, запознат е с трудовете на всички големи философи от онова време: Г. Брандес, К. Ланге, Артур Шопенхауер, Фридрих Ницше, Сьорен Киркегор. Той помага на д-р Кръстьо Кръстев в списването на сп. „Мисъл“ и е в центъра на литературния кръг „Мисъл“. Безспорно това е един велик по силата на мисълта и словото си мъж, който отдава целия си съзнателен живот и всичките си сили за издигане на културното и духовно равнище на българския народ.

Мара Белчева

Но не към Пенчо Славейков ще обърнем погледа си, а към една не по-малко велика от него жена – Мара Белчева, която доброволно застава в неговата сянка, давайки му най-надеждна духовна опора, а и всичко необходимо, за да може геният да реализира целия потенциал на своята творческа мощ. През своя повратен живот Мара Белчева тихо и скромно се труди, спомагайки изключително много за засяването на българската нива на Духа с ново, още по-добро семе. Тя е милосърдна сестра и учителка, поетеса и преводачка с широки културни интереси, а нейният превод на „Тъй рече Заратустра“ от Фридрих Ницше е четен поколения наред, и до днес, от хиляди будни български младежи, които поемат по пътя на себенадмогването, превръщайки се на свой ред също в значими за културата ни личности. Творчеството на Мара Белчева е ярко свидетелство за един трънлив и всеотдаен път към вътрешно освобождение. Наред с лириката си Мара Белчева оставя за нас и спомените си за „Учителя Петър Дънов и неговото учение“, даващи едно от най-точните и богати описания на Беинса Дуно.

Рядко родната литературна критика успява да задълбае дотам, че да забележи най-фините и интимни пластове в душевния свят на поетесата Мара Белчева. Това правило важи не само по отношение на нея, но и за всички наши истински големи писатели и поети, устремени и сродени в поривите си към Духа. Донякъде изключение в това отношение прави проф. д.ф.н. Милена Кирова, чиято вярна и деликатна по женски интуиция й е продиктувала да напише в своя критическа студия следните точни слова:

„А що се отнася до Спасителя на Мара Белчева по-конкретно, всеки юнгиански критик би разпознал в него без сянка на колебание архетипа на Мъдрия учител. Може би затова, когато среща Дънов, жената Мара Белчева бързо разпознава в него бляновете на поетесата. Стихотворението „Учителят“ внушава Дънов в екстатичната метафорика на представите за древен пророк и езическо божество едновременно.

Спасителят обитава сънищата на героинята, той е вечният адресат на всяка нейна молитва, обект на силни копнежи. Неговата поява раздвижва всички светли представи (в нейната поезия – бел. авт.), които познаваме до този момент: Великден, пролет, полет, небе, градина…“ (Из „Мара Белчева, или изборът да бъдеш Ехо“)

Самото стихотворение, посветено на Беинса Дуно, издава една особено топла, задушевна нагласа и облекчение, сякаш безкрайно дългото, почти безнадеждно очакване на лирическата героиня е приключило веднъж и завинаги. Мара Белчева много точно припокрива поетичния образ на Душеспасителя от своите въжделения и духовни търсения с действителната личност на Учителя. За да илюстрираме тази мисъл, ще поместим част от нейната творба:


От други мир (Учителя) донася вихрени трептения.
Към тоя светъл мир в сърцата мост гради
от мрамора на своето търпение.

Прекарал го е той през светлите звезди.
През озарените недра на тишината
ще мине, който се от Дух роди.

И който се не заслепи от светлината,
и в пламъците й не изгори,
и той ще хване тъй в ръце Съдбата,
като Възкръсналия своите Зори.

Към тези чисто окултни строфи съвсем естествено се вграждат и други нейни поетични пасажи на духовна тематика:


И сливат се душа в душа полека,
в едно море на обич и смирение.
(Сонети, ХVІІІ)

Мара Белчева

Семантичната близост на зрялата лирика на Мара Белчева с Учението на Бялото братство е лесно откриваема и напълно достъпна за всеки желаещ да се запознае и с двете. Доц. дфн Албена Вачева, преподавател в Люблинския университет „Мария Кюри-Склодовска“, Полша, пише: „Влиянието на Учението на Петър Дънов в „Сонети“ на Мара Белчева е факт, който често пъти се отбелязва в критическите текстове, посветени на творчеството й. В „Сонети“ тя пресъздава духовната концепция на дъновизма за природата със средствата на поетическото. Образите са силни и въздействащи, съдържащи в себе си концепти от духовни учения. Планината е част от географията на духовното, нейната енергийна сила е еманация на природната енергия, от която съвременният човек се е отдалечил и към която посветените започват да се връщат. Което е пътят на човека.“ („Чуй, тихий извор е дълбок!“, Мара Белчева)

Извън шлифованите литературоведски критически прочити на лириката на Мара Белчева, съвсем по човешки бихме могли да преоткрием за себе си простотата и искреността, с която са изказани от нея дори най-дълбоките, почти неизповедими тайни: „Чуй, тихий извор е дълбок!“ – сякаш дочуваме нашепвания на гласове, идващи от Вечността… Подобни поетизми, особено характерни със своята сентенциалност, лекота и изящество на фразата, можем да намерим в изобилие из беседите на Учителя. В нейния вселенски звучащ „Сонет“ откриваме поетично претворени идеите за смисъла на живота, за прераждането като част от дълъг път, за големия и малките кръговрати на душите и тяхната крайна цел:

Не е от люлката до гроба само –
животът ни е скитник все на път. 
И със дела-надежди той на рамо
минава през гробовете отвъд.

И мълчаливий път го води тамо,
крилати серафими де летят,
към дверите свещени на отца Му,
на истината дето грей ключът.

През тихи теменужени градини,
на лилиите в белите одежди,
надъхан със дъха на мъдростта,

той аметистовия праг ще мине
и ще стовари там дела-надежди
пред слънчевия праг на любовта.

Въпреки склонността на времето да затъмнява дори най-бляскавите човешки образи със своята разяждаща паметта „патина“, следи от благородния лик на Мара Белчева още могат да се открият навсякъде, където искри културен живот и одухотвореност. И днес, както някога, към личността й има нестихващ интерес – очите на светски настроените хора продължават да виждат само тленния отблясък на застиналата по фотографиите физическа красота и търсят да нахранят душите си с пикантериите от личния живот на красавицата и високопоставените й ухажори. Но зрящите духом ще пропуснат тази част и ще оставят за себе си единствено скъпия спомен за една безкрайно красива и богата душевност, завещала ни светъл пример и значимо духовно наследство.

Ще добавим само още няколко допълнителни щриха, за да уплътним в паметта си ангелския портрет на една от най-одухотворените последователки на Беинса Дуно – Мара Белчева. Ще направим това чрез топлите думи от спомените на нейната сестра по дух и участ – голямата българска писателка и поетеса Яна Язова, записани в мемоара й „Една вечер“. („В-к за жената“, год. XVI, бр. 684, 17 март 1937 г., стр. 2)

* * *

 download (2)

Яна Язова

Видях я тогава за първи път и последен. Не беше скоро – преди три-четири години. И беше вечерно време, затуй не помня как изглеждаше тя в лицето. И до днес не зная. Само един поглед видях от нея, много топъл, много светъл. Слънцето беше залязло, но въздухът вдигаше златния прах наоколо. На бул. „Скобелев“, пред черковата „Св. Георги“, хамалчетата и децата вдигаха страшна врява. Пролетта клонеше към лято.
– Колко се радвам!… – извика една стройна, но вече възрастна жена.
Това беше Мара Белчева. Никога не я бях виждала, но се сетих веднага.
– Отдавна исках да Ви видя, Яна Язова…
Аз тогава не й повярвах, че й е приятно. Бях загубила доверие в „приятностите“ на много хора, но строгото ми възпитание ме накара да отговоря с още по-голяма любезност. И тя се засмя някак детински и много ме похвали за излезлия ми тогава в „Зора“ разказ за котарака и летните ми истории.
– Може би няма да Ви е приятно да повървите малко с един стар човек? – каза тя и се засмя.
Аз изтръпнах от разкаяние. Та само тая мисъл би трябвало да ме накара да я обичам, да не бягам. Колко скръб и омраза пораждат младостта и старостта! Мнозина знам, които тъй яростно бяха против мене, бяха против моите двайсет години и против началото на моята пролет. Веднага й предложих ръката си и тръгнахме надолу. Приказвахме за времето, за миналото и само за моето бъдеще.
– Би трябвало – каза тя – да се опитате повече в хумористичните работи. Аз настоявам, послушайте ме, а после ще видите…
Тъмно беше, лампите светнаха, ние още вървяхме… вървяхме и говорехме.
– Някои ще Ви кажат – каза тя, – че не са се обичали Пенчо Славейков и проф. Балабанов. Не ги слушайте. Те имаха много различни схващания, но те се уважаваха един друг и всеки знаеше достойнствата на другия. Те се обичаха и уважаваха, както сега не могат вече да се ценят и уважават, и да бъдат приятели двама големи мъже, с толкова различни мисли и с такава различна природа.
Вълнувах се от нейните спомени, от благородството на мислите й. Девет часа, капнали, спряхме пред нейната къща.
– Идвайте при мене, когато можете – стисна ми тя ръката, – ще говорим много, ще Ви покажа интересни работи. Нали ще идвате?
И като ме погали по страната, с развълнуван глас ми каза:
–  Като ви гледам, мисля си колко, колко много щеше да Ви се радва Пенчо Славейков…
Тя си отиде, а аз едва не заплаках. Никога не бях усещала, че около сърцето ми е имало толкова много зима. И като се връщах, гледах звездите, усмихвах се и вярвах, че хората от целия свят ми се радват, и ония, които са горе на небето ми се радват. Обещах да отивам често и най-подло не отидох никога. Нашият студен, сух живот ме отвлече от небесните й радости.
И ето, отидох да я видя мъртва в черковата. Порази ме колко малко хора бяха дошли да се простят с нея, с един толкова значителен човек за България. Не си спомнях образа й и в черквата не я познах. Но когато си помислих какво имах от тази жена, на която не си представях образа, какво имам, че тъй ми е свидно, видях, че в огърлицата ми, на която хората бяха нанизали лошите си езици, тя ми бе нанизала едно бисерче.

http://www.otizvora.com/2012/02/4020/

тагове:Мара Белчева, Яна Язова, духа