Category Archives: РОДОВА ПАМЕТ

СРЕЩА С КМЕТА НА СЕЛО МАРКОВО

640_9067e3e6870d5c8986b255390cfba6a4

Срещата с кмета на Марково Пламен Кабаков определихме предварително. Тръгнахме от Пловдив с автобус и спряхме в центъра на селото. Веднага намерихме сградата на общината. Разговорът с него започна  непринудено. Споделихме, че поводът за нашето идване е да го запознаем с проекта, който реализираме в момента “Да съхраним местността Градище- Калоянов връх”. Той напарви лека гримаса и от своя страна сподели, че отдавана води борба в това направление.
Освен това разкри своите амбиции да направим няколко фестивала –  музикални, фолклорни.
- Марково е село с богата истори. Ще направим свой  културен календар. Тук живеят повече от 30 човека на изкуството. Преди  време се срещнахме с тях и те поеха инициативата, да работим в тази посока.  Ще направим флайери и дипляни, които да се разпространят в хотелите. На тях ще бъдат посочени датите и събитията на мероприятията в Марково. А самите художници ще отворят ателиетата си за туристите, обяснява той.
Това е една великолепна идея.  Реализацията ще повдигне имиджа на селото и кмета.България има нужда от такива инициативни хора като  него.
- Аз имам една голяма цел- продължава той. – Да се обединят хората, да забравят битовизмите и да започнат да гледат върху стойностните неща.Дори успяхме да изградим инициативна група, която да помага за всяко едно нещо в селото.  Не се притеснявам,  че ако отсъства известно време, ще има кой да ме замести. Имам страхотен екип.
Мисля си:” Това е нещо, което не всеки може да постигне. А той, въпреки своята младост е успял да обедини хората!. Радостно е, че има и доста хора в неговото село, които работят в областта на културата и желаят да реализират неговата идея.”
- Знаете ли- продъължава  той.  Още в началото като станах кмет,  почувствах удоволствие, че успях да оборудвам компютърната зала в училището и  съумяхме да ремонтираме  една от улиците.  
 Да. Възхитена съм от голямата инициативност на този човек. Предварително научих за всичко, което е постигнал в живота си. За него бяха писали доста неща и затова не желая да ги повтарям.Сега, пред мен е той- кметът на Марково.
На стената в кабинета висяха две пушки и една униформа. Проявих интерес и го попитах дали са истински. Той сподели, че е създал клуб за тренировки, но пушките не са истински. Те изстрелват топчета. Че това е вид дисциплина. Помолих го да сподели за клуба в друг един материал.
Накрая коментирахме с него и за събора на 15 септември, който организира “Съюз Духовно възраждане- България” под наслов “Да съхраним местността Градище- Калоянов връх ” в село Белащица. Предложихме му  художествените колективи да участват със своя програма  и  да представят госби от националната кухня.
Сбогувахме се, а гърдите ми бяха изпълнение с положителна енергия от  срещата с този човек.

 IMG_20180803_115321

IMG_20180803_115238

IMG_20180803_115221
IMG_20180803_115227

 

 

пушките и униформата
Мария Герасова

 

 

СРЕЩА С КМЕТИЦАТА НА СЕЛО БЕЛАЩИЦА

 640_158390Пътувахме с автобус до село Белащица. Бяхме си определили среща с кметицата Цветанка Читакова. Слязохме от автобуса и тя ни посрещна пред кметството. Селото  е разположено в подножието на Родопите, там където свършва Тракийското поле. Стратегическото място, което заема,  го прави привлекателно още от древността   и до наши дни.В разговора с госпожа кметицата разбрахме много неща, която тя и другите преди нея бяха направили за селото.
Да започнем от Основно училище “Пенчо Славейков”. Едно училище от хилядолетие.То е реномирано по проект “Модерни училища” през 2012 година.Училищният двор е облагороден  по проекта на “ПУДООС” през 2013 година.
Обединена детска градина “Ралица” е открита през 1983 година. Днес, тя работи в пълен капацитет. Има групи плюс нулева Функционира и млечна кухня.
През 2000 година е изградена нова сграда, където е кметството, пощенската станция и здравния център.
Легендата разказва, че тук   са преселени  ослепелите Самуилови войни, които през 1014 година поставят началото на село Белащица.
dcad066315843bb6f7e43df76f8e4f63С истарията на селото е свързан периода от живота  и творчеството на  на поета Пенчо Славейков Вдъхновен от величието  на вековния Чинар, той е сътворил една от най- хубавите поеми”Неразделни”.
Гордостта на Белащица е Чинаровата гора, която е регистриран като защитена зона  през 2013 година “Младата яворова горица”  от Славейковото време и тайнствена многовековна гора.
В село Белащица са намира  и един от най- старите манастири на България, “Свети Георги Победоносец”. Намират се  5 параклиса, които се чистят и поддържат техните храмови празници “Св. Спас”,”Св. Неделя”, “Св. Никола” и “Св. св  Константин и Елена”.
На конкурса “Дърво  с корен 2014″, в категория “Вековните дървета говорят”, Чинар получава първо място.
“Яворе, яворе, да би имал език да ни разказваш това, което си видял и чул през вековете, не бих имал достатъччно сила да го опиша”-това са думи на Пенчо П. Славейков.
Когато разказваше, думите на кметицата се лееха като пълноводна лека.Една жена, която дълго живее и дава цялата си любов за благото на това село. С болка сподели, че мерата му в скоро време ще се приобщи към територията на Пловдив.Останаха малко хора. Младите ги влече града.  Да болно ми е, много ми е болно.
Съгласна съм с нея. Едно така красиво село, с такова голямо историческо минало и архелогически артефакти нима ще бъде заличено. Не.. Историята остава за идните поколения.
С госпожа кметицата разговаряхме и за проекта, който стартира на “Съюз Духовно възраждане- България”- “Да съхраним местността Градище-Калоянов връх.” Тя видя в този проект перспектива и се съгласи на 15 септември тази година да реализираме Националния народен събор под това мото. Сподели и свои идеи в процеса на реализацията. Да се направят изложения на основните гостби от селата и нашата национална кухня. Да, това е една прекрасна идея, с която се съгласихме и ние- председателят Мария Геласова и секретарят на  Георги Караджов на “Съюз Духовно възраждане- България”

Белащински манастир-Белащински манастир св. Георги Победоносец

манастирът “Св. Георги победоносец”
Мария Герасова