Monthly Archives: ноември 2017

За лечението бр.197

Измъчен от страданието си, един човек решил да се обърне към мъдреца, когото наричали Учителя. Учителят му рекъл:
Кажи ми, наистина ли търсиш лек?
Ако не търсех лек, щях ли да идвам при теб?
О, да. Повечето хора правят така.
За какво идват тогава?
Не за да се излекуват. Лекуването е болезнено. За облекчение.
После мъдрият човек събрал учениците си и им казал: „Хората, които искат лечение, при условие, че могат да го получат без болка, са като онези, които обичат напредъка, при условие, че могат да го получат без промяна.
По Антъни Де Мело
 http://www.obekti.bg/chovek/za-lechenieto
 таг: лечението

Какво означава любимата позиция за сън на кучето ви? бр.197

Нашите кучета са олицетворение на лоялността и безрезервната любов. Подобно на хората, и те си имат уникален характер.

Знаете ли, че позицията, в която животинчето спи, може да ви издаде доста за неговите навици?

Да видим…

Настрани

Ако кученцето спи често в тази позиция, това означава, че то се чувства комфортно и сигурно в своята среда. Обикновено това са щастливи, безгрижни и лоялни животинчета.

 

Сгушено

Това  е може би най-често срещаната позиция за сън. Кучетата спят по този начин, за да запазят телесната си топлина. Ако и вашето предпочита тази поза, значи то е добричко и нежно и има мек характер.

Guliver / iStock

Крака навсякъде

Подобна поза винаги докарва усмивка на лице. Колкото и да не ви се вярва, за кучетата тя е удобна. Тези животинки се чувстват наистина уверени и сигурни и са безкрайно щастливи със семействата си. Кучетата, които спят по този начин, са независими и спокойни.

Guliver / iStock

По коремче

Тази поза показва, че кученцето не е напълно отпуснато. Тя наподобява подготовка за дълбок сън. Кучетата, които предпочитат тази поза, са често най-енергични и приключенски настроени. Те винаги са готови за игра. Обикновено имат добър характер, макар че понякога са и малко срамежливи.

Milles Studio / Shutterstock

Като припаднало

Не се притеснявайте, всичко е наред с вашето куче, въпреки че изглежда така, сякаш е припаднало. Животинките спят по този начин, за да се охладят колкото се може по-бързо. Те се адаптират лесно към всякакви ситуации и обикновено са щастливи и отпуснати.

Супер куче
Кучетата, които спят с изпънати крайници и по корем, имат страхотен характер. Те са силно мотивирани, изпълнени с енергия и страшно щастливи. Позата е характерна принципно за по-малките кученца.
 http://www.obekti.bg/zemya/kakvo-oznachava-lyubimata-poziciya-za-sn-na-kucheto-vi
 тагове:любима, пизиция, кучета

Българските писмени паметници бр.197

 митичният извор на нашата история

 Тихомир Танев
Безспорен факт е, че българската история е съставена от изключително цветна палитра от събития и обрати. В своята книга „Страници от миналото“ акад. Иван Дуйчев пише: „…днес, в нови времена, ние сме принудени не само да изучаваме нашата „старина“, нашето минало, като някакво най-скъпо национално „достояние“, но и ревностно да я браним от чужди посегателства и злонамерени извращения.“
Именно, за да успеем да съхраним историческото си богатство за поколенията, трябва да се разровим в тези останки от паметници-ръкописи и да попием техния завет. За съжаление, голяма част от българските писмени паметници са унищожени при османското нашествие по нашите земи, а много от тези, които са се съхранили са разпръснати по чуждестранни библиотеки и архиви. Въпреки това достигналите до нас могат да ни вдъхновят да търсим все повече историческата действителност, свързана с българската история.
Данните, от които черпим информация за историята ни са предимно от византийски източници. В тях обаче има доста изменени факти и не е напълно сигурно доколко описаните в тях събития съответстват на истината. Разбира се, през Средновековието и особено в източниците за Първото българско царство, от гледна точка на времевия интервал, няма как да бъдем напълно убедени, че всичко е достоверно, дори източникът да е български. Но основната тема е друга – писмените паметници, съставени на българска земя от българите биха имали доста по-голяма достоверност от тези на съседни народи. Причината за това е, че българските писмени паметници са най-добре осведомени за събитията в собствената реалия и представляват уникални останки от миналото.
Като цяло сведенията, запазени от български хронисти, касаещи Второто българско царство са по-многобройни от тези отнасящи се за периода на Първата българска държава. Рилската грамота на цар Иван Шишман, издадена на 21 септември 1378 г., е ценен извор за административното устройство на Второто българско царство. В грамотата са описани административните длъжности, които са заемани от севасти, съдии, практори и др. В нея прави впечатление и изразената почит на царя към Църквата и Бога, което става ясно още от самото начало на текста в грамотата:
„Нещо благочестиво и много приятно и похвално за всички христолюбиви царе е това да обичат и да имат горещо желание към светите и божествени църкви, в които са изписани образите на Богочовека и на неговите светии. Защото царят се украсява с венец, с многоценни камъни и бисер, но също така и с благочестие и вяра към Бога и с почитание към светите Негови църкви.“
Географското местоположение на България винаги е било кръстопът на различни култури и цивилизации, затова и в повратните периоди, съпътствали историческата ни съдба, български оригинални писмени документи са разпръснати по четирите краища на Европа. Така се случва с писмата на цар Калоян и папа Инокентий III – предполага се, че първоначално оригиналните послания от кореспонденцията между българския владетел и римския папа в края на XVIII век са били пренесени във Франция, а след това върнати обратно в Рим, като в крайна сметка са намерени в един южноиталиански манастир. Никъде обаче не се споменава или назовава как точно са попаднали там, затова и тази теза все още подлежи на обсъждания.
Със сигурност обаче се знае, че във Венецианския архив са се съхранявали търговски спогодби между цар Иван Александър и Венецианската република. Тези документи са намерени от чуждестранни учени (италиански и руски), но в момента са неизвестно къде, като има хипотези, че са откраднати или унищожени.
От епохата на Първото българско царство до нас са достигнали малобройни писмени паметници, което е някак странно, защото именно през управлението на княз Борис-Михаил е кипяла най-оживена духовна и просветителска дейност. Надгробният надпис на дъщерята на княз Борис-Михаил Анна е един от малкото паметници, от които можем да почерпим информация. В случая от надписа върху надгробната плоча, който гласи: „Почина раба Божиа Анна † През месец октомври в деветия ден почина раба Божия Анна“, се разбира датата на смъртта Анна Българска, а от обратната страна е изобразен образът на жена, протегнала ръце към две църкви. От това изображение се счита, че Анна е била ктитор на две църкви.
Реплика на надгробния кръст на княгиня Анна, която се съхранява в Националния исторически музей в София.
Друг запазен документ, този път от времето на цар Симеон и който също не се намира в български исторически музей, е съхранен в манастир на гръцкия остров Патмос. Документът представлява преписка между цар Симеон и византийският пратеник Лъв Магистър Хиросфакт, като най-вероятно кореспонденцията се е осъществила между 894-896 г. Преписката съдържа три писма на цар Симеон, като към тях се включват и писмата на византиеца. Интересното от писмата, писани от българския цар е, че те са кратки и написани на съвършен гръцки език. Интересно, но не и изненадващо, предвид факта, че Симеон е възпитаник на Магнаурската школа, а от самите византийци е наричан „хемиаргос“, т.е. полугрък, заради голямата си начетеност и академични успехи.
В България за съжаление няма следи от цялата книжовна дейност на цар Симеон, било то на гръцки или старобългарски език. Пренасянето на кирилицата от изток към запад, т.е от Преслав към най-западните части на българското царство е важен аспект от разпространението на писмеността. В областта Темнич, в Сърбия и по-конкретно по поречието на р. Морава, се намира надписът от село Горна Катун, датиран от X век, който се счита за най-стария надпис на кирилица на територията на днешна Сърбия. От надписа стават ясни имената и на десет от 40-те Св. четиридесет мъченици, като се изброяват съответните десет имена и надписът завършва с „молят Бога за нас.“ Темничкият надпис е поредното доказателство за мащабите на културно-просветната дейност, осъществявана по българските земи по времето на Златния век.
В тази връзка може да се споменат още надписи, като например този от Филипи от времето на кан Пресиян, от който обаче до нас е достигнало само началото и краят му, а също и незначителни откъслеци с по няколко букви. Самуиловият, Варошкият и Битолският надпис, намиращ се днес на териториите на Македония и Гърция, пък са едни от последните, свързани с Първата българска държава.
През 1956 година е открит Битолският надпис. Първоначално плочата е изложена в градския музей, но 1970 г. тя е преместена в трезора му намира и не е изложена за посетителите. От 90-те години е експонирана в музея, но без никакъв обяснителен текст. В сайта на музея плочата е описана като една от най-значимите находки от периода ѝ.
Разбира се, има и други писмени паметници, които са по-известни и чрез които днес прославяме историята си. Търновският надпис на кан Омуртаг е пример за високото ниво на култура и стремеж към съхранение на историята за следващите поколения. Търновският надпис, който е известен още от 1858 г., е един малкото ни подобни паметници, намерени по нашите земи и от който сме почерпили информация „от първо лице“.
Надписите на цар Иван Асен II в Търново и на Асеновата крепост край Асеновград са също оригинални писмена, които дават най-ясна представа за съответните събития. На колоната в Търново са описани политическото положение в България, както и победата над епирския владетел Теодор Комнин. На Станимашкия надпис на Иван Асен II е упоменато през коя година е съградена крепостта и за назначението на „Алекси за севаст“. Станимашкия надпис е бил унищожен през 1883 г., но е възстановен отново през 1899 г. от Васил Златарски.
И до ден днешен категорично не са издирени всички исторически извори на нашето минало. Най-голяма болка са тези, които се съхраняват в музеите на чужди държави, а не на „родното“ им място. В този ред на мисли, редно е да си зададем въпроса дали сме изпълнили подобаващо задълженията си към нашето историческо богатство? В това отношение са необходими още много работа и усилия, упоритост и самоотверженост. Независимо от това, че днес историческата истина се изопачава така, както е удобна, все още тези писмени артефакти успяват да покажат правдата в истинската ѝ неопетнена светлина.
https://bulgarianhistory.org/bulgarski-pismeni-pametnici/
 тагове: българските, писмени, паметници

Гении, лудост и слава: ЕРАЗЪМ РОТЕРДАМСКИ БР.197

Гении, лудост и слава: ЕРАЗЪМ РОТЕРДАМСКИ
Еразъм Ротердамски, извор на цялото философско знание на своето време и най-значим представител на немския хуманизъм, е роден на 28 октомври 1469 г., като извънбрачен син на Ротгер Герхард /духовник/ в Ротердам. Майката е дъщеря на лекар. Родителите му умират рано, а сам то е заставен да постъпи като монах в августинския манастир „Стейн“. От 1496 г. се нарича Дезидериус Еразъм Ротердамски. Официално приема това име едва през 1506 г. Той дълго е трябвало да страда поради своето извънбрачно раждане и да понася несгодите на своето монашество: това донякъде обяснява траещия до дълбока старост страх от преследване и понякога паническите грижи да предпази името си от клевети и дискредитация. Еразъм завършва образованието си в Гауда и Девентер при „Братята на общия живот“.
Още първите писма от времето на престоя му в манастира свидетелстват за впечатлителен и чувствителен младеж, който спонтанно и открито търси приятелства, но вътрешно постоянно се чувства самотен. Още в манастира самокритичният и одухотворен Еразъм започва да пише, например „презрението към света“ и изучава антични автори; стига се до преплитане на християнска философия с теология и античен хуманизъм – линия на мисълта, която той ще следва неотклонно през целия си живот.
През 1495 г. Еразъм, с помощта на своя приятел и покровител Якоб Бат, успява да се откъсне от ограничения монашески живот. Взискателният и чаровен мислител, изпитващ фанатична антипатия към монашеството, се домогва до благоразположението на епископа и получава възможност да следва теология в Париж. Започва с „Антиварварите“ и се опитва чрез ласкателства да си спечели нови покровители. 
Но прекомерните хвалебствия му носят злощастие. Разгневеният епископ съкращава финансовата издръжка на Еразъм, така че той изпада в тежка нужда. Към това трябва да прибавим и влошеното му здравословно състояние, тъй като по същото врече той вероятно се разболява от артрит.
Но изобретателният и гъвкав Еразъм, „човек на постоянното действие“, ръкоположен през 1492 г. за свещеник, винаги отново намира меценати или влиятелни приятели, които го подкрепят. Около 1500 г. високонадареният и неуморно работещ „прототип на учения-хуманист“ проектира първото издание на своята „Adagia“ – сборник с пословици, в който сполучливо и убедително „разяснява употребата и смисъла на пословиците“. Сборникът става все по-обхватен и разнася славата на Еразъм като публицист. Суетният и изпълнен с хаотичен стремеж за признание писател, желаещ „невъзможното“, се наслаждава на тази слава и осъзнава, че е споходен от Божията милост поради своето огромно прилежание.
Убеден в своята мисия, Еразъм започва да пътува, за да си създаде многостранни контакти и приятелства: първо в Холандия, след това в Англия, където се сприятелява с великия Томас Мор и с Джон Колет. Еразъм, създател на есето, своенравен и със светски маниери, винаги търси близостта на известни печатари, било Алдус Мануций, било, по-късно, преди всичко Йохан Фробен. Наред с това той се стреми да се освободи от орденския обет, което ще стане едва през 1517 г. в Бревен.
Онова, което Еразъм иска за себе си, е самоосъществяване чрез езиково осъществяване и чрез хуманизма като вяра в авторитета. На практика той систематизира хаотичния си стремеж към признание, в чиято основа лежи еклезиогенна невроза, чрез творческо постижение с гениални измерения. Накрая той става основател на теологичния рационализъм. Неговият образователен идеал е този на естетически-морално-религиозния индивидуализъм. От 1506 г. до 1509 г. този съзнаващ своята мисия рационално мислещ гений е в Италия, където получава докторска степен по теология, но бързо се разочарова от „езичеството“ на тази южна страна, след което прекарва много години в Англия. Там създава „Възхвала на глупостта“. Наред с това благочестивият и богобоязлив учен започва работа над нова трактовка на Стария завет.
Още на 53 години Еразъм Ротердамски изглежда беловлас старец, но все пак за омагьосващото му излъчване говори обстоятелството, че почти всички средноевропейски градове се стремят към благоволението му да се установи в тях.
Този чар се дължи преди всичко на неговото миролюбие, толерантност и гъвкавост. Но Еразъм остава особняк, който умее да се изправя също иронично, саркастично и полемично. След 1517 г. догматично неопределеният Еразъмтърси място между фронтовете на ортодоксалния католицизъм и Реформацията, на която първоначално симпатизира. От една страна той отхвърля обожествяването на светците в католическата църква, вижда в първородния грях само гола хипотеза и отрича, дори като „носител и възбудител на практически идеали“, основния Лутеров принцип за Божия воля, най-вече в съчинението си „За свободната воля“. С това Еразъм „стои при споровете за Реформацията над партиите“, като в крайна сметка не става ясно дали, основоположникът на теологичния рационализъм „трябва да се причисли към еретиците или към реформаторите“.
Най-голямото въздействие оказва Еразъм със своето съчинение „Institutio“, съставляващо „зов за мир“ – съчинение, в което той решително и страстно се обявява против всяка така наречена справедлива война – както от християнска, така и от човешка гледна точка. Какво постига този „особняк“ /наречен така от Лутер/, или стремящ се към невъзможното Еразъм, който остава „чужд за масата“? Стефан Цвайг опровергава това невъзможно и тази индивидуалност с едно-единствено изречение: „Еразъм единствен от своето духовно поколение остава верен на цялото човечество, а не на отделна група“.
В крайна сметка точният наблюдател Еразъм е задълбочен „психолог и педагог“, който през последните години от живота бива „провокиран от много страни“ – мъж, когото Просвещението на всички ориентирани към църквата хуманистични учени би могло да стилизира „като един вид свой баща“. Към това се прибавя и неговата образцова религиозна толерантност, от която днешните теолози също биха могли да се поучат. Този учен, постигнал мир и хармония със себе си, но дълбоко душевно самотен в края на своя живот, умира на 12 юли 1531 г. вследствие на своята болест. Погребан е в катедралата в Базел.
Патограма
Еразъм е холеричен и рационалист. През 1509 г. се отвръща от общуването с жени. Живее непретенциозно. Отказва да бъде ръкоположен за кардинал. Има женствена натура; фалично-нарцистични и хомоеротични черти на неговите приятелства. Невротична структура.
Основни черти на характера – самокритичен, чувствителен, сърдечен, спонтанен, затворен, дружелюбен, напрегнат, благочестив, набожен, медитативен, свободолюбив, безгрижен, претенциозен, одухотворен, чаровен, елегантен, ироничен, полемичен, склонен да се себеизпитва, неконформист, особняк, рационален, субективен, със стремеж към самоосъществяване, хуманист своенравен, наблюдател на човека, недоверчив, страхлив, светски настроен, гъвкав, внимателен, хитър, дълбок, скептичен, язвителен, страстен, твърдоглав, морален, любопитен, миролюбив, умерен, толерантен, индивидуалист, духовит.
Психодинамични доминанти: стремеж към признание, суетност и самота.
Функционален тип: интровертен мисловен до екстравертен интуитивен. 
Доминиращи фактори на темперамента: чувство за малоценност, душевно спокойствие и толерантност.
Еразъм Ротердамски принадлежи към органично болните високоталантливи личности, изпълнен е с честолюбие и суетност при цялата си толерантност и при своята рационалистична мисъл. Невротичните черти са неоспорими, въпреки външната му уравновесеност и въпреки всички многобройни приятелства, които поддържа. От една страна, Еразъм проявява влечение към светския живот, а от друга е вътрешно самотен. 
Той е най-великият рационалистичен мислител на своето време. При него биогравитивните преживявания произтичат от извънбрачното му раждане и постоянния страх това да не накърни неговото величие, доброто му име. 
http://chetilishte.com/%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%8A%D0%BC-%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B4%D0%B0%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8/
 тагове: гени, слава Еразъм Ротердамски

СЪДБАТА БР.197

Този дебат върви още от зараждането на цивилизацията. Дали ние, човешките същества, сме програмирани от някакъв висш разум, който решава съдбата ни, или напротив, тя е във властта на сложния брак между фатализма и свободната воля?
За някои изглежда е ясно. Древните гърци, например, са били склонни да приписват всички събития на Фатос, сляпата съдба. Но пък Сенека, големият  философ стоик от Кордоба, е настоявал, че Провидението управлява света, ръководено от загрижен за нас Бог, а древноримският неоплатоник Макробиус, 400 години по-млад от Христос, говори за Богиня. Малко по-късно го оборва Епикур, който въпреки усилията си не успява да предотврати разпространението на духовността, процъфтявала в гръко-римския свят.
В християнската вселена предопределението открай време е било общоприета доктрина, макар и съпровождана с различни теории. Една от тях, свързана със същинските форми на номинализма, настоява, че Бог предопределя за спасение само онези, чиито положителни качества познава предварително.
Друга теория, по-разпространена и приписвана на Калвин, произхожда от Дортския синод и е отразена в писанията на Свети Августин и Лутер, а също и в учението на янсенистите. Тя сочи, че Бог предварително е решил кой във вечността ще се спаси и кой ще бъде съден, независимо от положителните или отрицателните качества, които е натрупал. В крайна сметка Свети Тома приписва спасението на човека на незаслужената Божия милост.
Истината е, че между езическата идея за Фатос и религиозната концепция за провидението човешката съдба си остава енигма. Няма съмнение, че двете ключови събития на нашия живот – раждането и смъртта, се случват независимо от волята на човека. Очевидно е също, че докато живеем, можем свободно да правим своя избор. Но изглежда, че основните линии на съществуването ни са предначертани от невидима ръка и на нас ни остава само да пишем по тях с малки букви. Но какво или кой носи отговорност за тази мистериозна шега?
Може би най-привлекателната хипотеза за човешката съдба ни поднася старата индуистка философия. За Изтока ключът е карма – схващане, което превръща човека едновременно в наследник на собственото му минало и в архитект на съдбата му.
Нашите действия, баластрата на миналото ни, формират и бъдещето ни. Предопределени? Да, но от нас самите, не от един капризен Бог, непостоянен, състрадателен или несправедлив.
Системата е перфектна, защото не робува на шовинизма да се отнася само за човека, а подчинява цялостното развитие на една динамична реалност, която взаимодейства, прецизно и мигновено с целия спектър на съществуването – от бездънните висини на съзнанието до последния физически закон, отнасящ се до материята.
Според теорията за кармата има един голям склад – самчита, където се събира потенциалът на всички наши минали действия, подобна на семена, които чакат момента да дадат плод. Те са предназначени именно за това, а на нас ни се полага да изстрадаме този процес или да му се наслаждаваме. Добрите действия пораждат благоприятни обстоятелства, а лошите – неблагоприятни. 
Шепата семена, която съответства на едно съществуване, определя и момента на раждането и смъртта, физическите или психологическите качества на индивида, неговите социално, културни, семейни характеристики и т.н. 
Тази съвкупност от обстоятелства, която обикновено определяме като съдба, на санскритски се нарича прарабха карма и е неизменна. тя представлява онази част от нашата биография, която е предварително написана и която за вярващите е продукт на божията воля.
В едни впряг с предварително начертаното несъмнено препуска и свободният избор. Начинът, по който се справяме с образите на живота, генерира един нов потенциал от семена, заредени с бъдеще. Те в голяма степен са отговорни за онова, което идва. Така нещата, които могат да се случат на някого в предстоящото, се оказват в собствените му ръце.
Нещо друго, много различно, е кармата на дадена група – или съдбата, която си изковава даден колектив с общите си решения. Те могат да засягат както едно семейство, така и едно племе, секта, нация, раса, вид, планета, галактика или пък вселена в нейната цялост. Нищо не може да избяга от неумолимия закон на кармата, или от закона за причината и следствието, който за мнозина е върховен вселенски закон. На него са подчинени всички останали закони.
Животните нямат индивидуална карма, но видът им я има. Индивидуалната отговорност е запазена за човека чрез неговото его, което му придава специална и превъзхождаща чистия животински вид воля.
Според тази интересна теория самото сътворение е основано на кръговрата и има две фази. В първата, латентната, не съществува нищо с изключение на самия потенциал, който в един момент произвежда Големия взрив и последвалото го разрастване на Вселената. Тя приключва в края на времето с финалното разпадане на всичко. Така излиза, че не Бог или съдбата, провидението или Фатос чертаят целите на света и неговите създания, а един вселенски закон с идентични принципи за всички, от който като каскада произтичат многобройни помощни закони. Някои от тях вече познаваме.
Що се отнася до човека, докато има да си оправя сметките с кармата, ще трябва да се връща и да изстрадва или да се наслаждава на онова, което му се полага. И преди всичко да се учи да израства. Само абсолютното знание, космическият опит, в който се стопява всяка двойнственост, може да премахне веригите му и да го освободи завинаги.
Изглежда, според източната мъдрост, това е и целта на съществуването, за която всички сме предопределени. Неприятните религиозни схващания, които толкова тревожат вярващите – адът, чистилището, апокалипсисът, страшният съд, проклятието, вечният огън, скърцането със зъби и т.н. може би не са нищо друго, освен несполучливи метафори, които само плашат онези, които допускат, че те могат да съществуват.
Интересно е да се подчертае, че при оценката на качеството на дадено действие е важно намерението, целта, а не резултатите и постиженията. В общество като нашето, обсебено от стремежа към успех, може би е необходимо да се помни, че успехът на един живот се съдържа единствено в постигането на щастие. Познаваш ли, скъпи читателю, някого, който го е постигнал чрез тщестлавие, измама или манипулация? Аз – не!
http://chetilishte.com/%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0/
 таг: съдбата

ALIKE И НЕЩАТА, КОИТО НАИСТИНА ИМАТ ЗНАЧЕНИЕ БР.197

 
Alike е кратък филм от Барселона и е дело на Даниел Мартинес Лара и Рафа Кано Мендес.

В един забързан живот, един баща се опитва да покаже на своя син правилния път. Но кой е правилният път?
История за вътрешните конфликти, които предизвиква сблъсъкът със системата, конфликтите, породени от задълженията, рутината и отчуждението, с които неизменно се сблъсква и детето.
http://chetilishte.com/alike/

Идеи за домашен интериор в цвета на 2017 бр.197

  • Идеи за домашен интериор в цвета на 2017
Както вече писахме, ”Зеленина” е цветът на 2017. Той е наситено жълто-зелено, което изразява нуждата ни да изследваме, експериментираме и преоткриваме. Този нюанс на зеленото напомня на първите пъпки и стръкчета трева през пролетта и се свързва с природата и новото начало.
Днес ще ви предложим няколко идеи как да го интегрирате в интериора си.

Хол

Има много възможни начини как да добавите зеленина в хола си. Може да го изберете за основен цвят – вземете си диван в този цвят или пък боядисайте някои от стените в свежия нюанс. Или може да го използвате само за определени детайли като пердете, възглавници и др. Зеленина изглежда добре в комбинация с бяло, кафяво, черно и цвят горчица, затова може да направите интересни съчетания в хола си. Ето няколко предложения:

В кухнята

Зеленина наистина е прекрасен цвят за вашата кухня. Може да изберете зелени шкафчета или да използвате този цвят като акцент. Това може да се случи, ако го изберете за плота или бар столовете. Подходяща цветова комбинация за кухнята е зелено и бяло, а също така зелено и кафяво.

В спалнята

Зеленина е нюанс, който може да създава релаксираща атмосфера, а вие имате нужда точно от това в спалнята си. Затова декорирането на тази стая с този цвят е нещо, което определено трябва да направите през 2017. Най-лесният начин да сторите това е да си вземете спално бельо в този цвят или пък килим. 

В банята

И разбира се може да използвате този модерен цвят в банята си. Бъдете смели и заложете на плочки в зеленина или пък боядисайте стените. Съчетайте с дървени аксесоари за още по-близка до природата атмосфера.
https://www.iwoman.bg/grijovna/dom/Idei-za-domashen-interior-v-cveta-na-2017-581822.html
 тагове: идеи, домашен, инериор 2017г.

5000-годишни йероглифи променят историята на Египет бр.197

5000-годишни йероглифи

Символът със седемте разклонения (най-отгоре) представлява кралица Неитхотеп, която управлявала Египет преди 5000 години. D. Laisney
Преди около 5000 години египетски миньори гравирали рисунки и йероглифи в скала в Синайската пустиня. Според изследователите целта на миньорите била да маркират територията за вечни времена.
Йероглифите и рисунките са преоткрити през 2012 г. и сега служат за подобряване на представата ни за древната цивилизация, както и за коригиране на по-ранни представи за основаването на Мемфис и живота на някои кралски фигури,
Смята се, че древните миньори са направили около 60 йероглифа, които са на не по-малко от 5000 години. Един от символите е този на кралица Неитхотеп – регент на млад фараон на име Джер. Неитхотеп управлявала преди около 5000 години – доста преди Хатшепсут и Клеопатра, съобщава Live Science.
Египтолозите знаят за съществуването на Неитхотеп, но мислели, че тя е жена на крал Нармер, основателят на Първата династия, който успял да обедини Египет.
„Надписите показват, че Неитхотеп не е била жена на Нармер, а регент в началото на управлението на Джер“, казва Пиер Тале (Pierre Tallet) от Сорбоната в Париж.
На мястото са открити и йероглифи, разказващи историята на Мемфис. Досега учените смятали, че градът е основан от Нармер (познат и като Менес) през XXXI век пр. н. е. Но сега станало ясно, че Мемфис е основан от Ири-Хор, който живял две поколения преди Нармер. Изследователите смятат, че е възможно градът да се окаже още по-стар.
Една от рисунките на лодки, открити в Синайската пустиня. Pierre Tallet
Една от рисунките на лодки, открити в Синайската пустиня. Pierre Tallet
Открити са и рисунки на изключително стари лодки, на една от които се вижда серек или египетски символ, който много наподобява кабина.
Откритията представляват още едно парче от пъзела на хилядолетната египетска история и ако на мястото бъдат открити още йероглифи и рисунки, то те несъмнено ще допринесат за разгадаването на мистериите около древната цивилизация, добавят изследователите.
http://drevnite.com/5000-godishni-jeroglifi-promenyat-istoriyata-na-egipet/

ЗА ЖИВОТА НА ДУХА НИ БР.197

  ВЪВ ВИСШИЯ ДУХОВЕН СВЯТ – В СФЕРИТЕ НА ЮПИТЕР И САТУРН

“Онези, чиято мисия да говорят за свръхсетивното произтича от знанието им за духовните светове преживяват това като настоятелна необходимост, на която те по никакъв начин не могат да се противопоставят. То би било голям грях, ако се противопоставеха. Те го усещат като необходимост да разпространяват откровенията за свръхсетивните светове”
                 Д-р Рудолф Щайнер
       
        И аз се придържам към писаното по-горе от д-р Р.Щайнер. Пристъпвам към изложение на познанието за живота ни след смърт, във Висшия Духовен свят, с най-голямо смирение, преклонение и благоговение към него. Искам да помогна на много хора жадни за това познание. Разбирам това от многобройните телефонни разговори и писма на читатели, които искат да продължавам да пиша за духовното знание.
        Източник на тези познания е духовната наука антропософия развита от д-р Рудолф Щайнер, който е “един от най великите мислители на всички времена, чието схващане за съвременните науки се равнява на неговото дълбоко изучаване на древните знания” – пише Ръсел Девънпорт. Д-р Р.Щайнер е един от Великите Посветени, който е притежавал древната космическа мъдрост. Както се вижда от горния цитат д-р Р.Щайнер е чувствал създаването на антропософията като настоятелна необходимост за духовно образование на нуждаещия се от  него съвременен човек.
        “Антропософията е езикът, който ще бъде използван и от живи и от мъртви – тези във физическия свят и тези между смърт и ново раждане” – пише д-р Р.Щайнер.
                         За живота ни след смърт в сферата на Юпитер
        След сферата на Марс,  ние продължаваме пътя си на духовен живот в сферата на Юпитер.  В живота ни на Марс се запознахме с разбирането на Космическия говор заедно с Музиката на Сферите.
        В сферата на Юпитер се намират прототипите на Космическата мисъл. Те са живи същества, жива реалност. Това е мъдростта на Вселената. Докато нашите обикновени мисли в живота ни на Земята са само сенки, бледи отражения на Космическите мисли. Мисловния живот на човека принадлежи на Духовния свят. И това, което просветва в човешките мисли е сянка, отражение на действително Мисловно същество, част от което е самият човек.
        Тук духовния зародиш на главата се изгражда така за следващото прераждане, че да разбира Космическия говор /в сферата на Марс/ и Космическата мисъл  – в сферата на Юпитер. Така той влиза във връзка и разбира дейността на Духовните Същества на Космоса – най-напред от Музиката на Сферите /на Слънцето/, на Космическия говор /на Марс/ и тук, на Юпитер – на Космическата мисъл и на Космическата дейност на Висшите Духовни Същества.
        “Съществата от Висшите Йерархии не само дават живот и съзнание на планетите и ги карат да се движат по своите орбити с най-голяма точност, но те също ги свързват правилно една с друга, поддържат тяхната хармония, а също свързват нашата Слънчева система с други системи” – пише антропософската писателка Бъредин Джоселин.
        Също така в сферата на Юпитер  се намират зародишите на всички живи същества. Тук всичко е в непрекъснато движение, блика от живот, който се създава и циркулира навсякъде като живо единство /подобно на циркулацията на кръвта у човека/ Този живот прониква навсякъде.
         На Земята всяко същество е проява на тези прототипи на живи Същества от сферата на Юпитер.
         На тази сфера много е важно да сме придобили в земния живот качества на набожност, благоговение, единство с всички живи същества и хармонията на света. Тогава тук ние получаваме дарове на мъдрост и сила в следващия живот на Земята.
        В тази сфера ние можем да променим своята религия и да продължим до по-висш религиозен импулс. Можем да променим която и да е религия с истинско християнство, с придобиване на съзнание за Христовия импулс  - Любов съм към всички хора и целия свят.
                 За живота ни след смърт на Сатурновата сфера
        Животът ни след смърт достига до сферата на крайната планета от Слънчевата система. Тук се намира Космическата памет – Акашовата Летопис /Хроника/. В нея се записва не само всичко преживяно на цялата Слънчева система, но и преживяното от всяко отделно човешко същество. За да разберем това, необходимо ни е непредубедено себепознание, точна преценка за себе си. Тук се намират най-висшите космични морални сили и най-висока справедливост във Вселената.
        Като се запазват спомените на всеки човек –  се поддържат съдбовните връзки от един земен живот – за следващия.
В сферата на Сатурн се намират зародишите на душевния живот. Тук са прототипите на всички души и това, което те съдържат – чувства, страсти, нагони. Първообразите на душевния свят са живи мисловни Същества – сбор от първообрази на чувства, желания, страсти.
        Непредубедено себепознание означава да знаем какви сме в действителност. Тогава ние още по-съзнателно изготвяме  духовно бъдеще за следващия земен живот. Ако имаме висок морал и духовност ще имаме ясно съзнание и можем да разбираме най-висшата йерархия, обитаваща Висшия Духовен свят – Тронове, Херувими, Серафими.
         На тази сфера, от плодът на изминалия земен живот, подготвяме  – качества, талант, способности, умения на физическия организъм за следващия живот. Като например казваме за някой човек: “роден музикант”, “роден художник”, “роден артист” и пр. Тук организъма се разработва, за да се прояви талантът, способностите,  да се проявят те в следващото прераждане. Духовният зародиш ни довежда до родители, които ни дават физическо тяло с правилно онаследяване – например специална структура на ухото – телесна основа за един музикант. Такава е фамилията Бах- редица музиканти произхождат от тази фамилия.
        Във сферата на външните планети – Марс, Юпитер и Сатурн се променя духовния зародиш на бъдещата глава. Това става чрез преобразяване на енергиите на вътрешните органи, като се обръщат отвън навътре за устройството на главата в следващия земен живот.  Например енергиията на бъбреците се променя в енергия на очите; на кръвната циркулация – в енергия на нервната система; на черния дроб – в енергия на ушите и др.
        Духовния зародиш на починалия за следващия земен живот се изработва от самия индивид, заедно със Съществата от Висшите Йерархии, според неговата Карма /Съдба/.
        “Ако искаш да познаеш Себе си, погледни в Космическото пространство. Ако искаш да обхванеш Космическото пространство, погледни навътре, в собственото си Себе” – пише Бъредин Джоселин в книгата си “Граждани на Космоса”.
        Един пример – постоянният ритъм на сърцето и дишането в минута и тяхното съотношение зависят от движението на планетите. Този ритъм е: едно дишане за четири сърдечни пулсации. При дихателен ритъм 18 дишания в една минута, сърдечните пулсации са 72.
 Така животът ни е свързан с целия Космос и Висшите Същества в него, както на Земята, така и в Духовния свят.
                                          Доц. д-р Иванка Кирова, к.м.н.
http://ivankakirova.blog.bg/drugi/2017/10/12/zajivota-na-duha-ni-vyv-visshiia-duhoven-sviat-v-sferite-na-.1571941
 тагове: животът, дух, висшите, сфери

Квантова механика или теория на относителността?

© NASA
Най-често въпросите, които се задават през деня, са поставени доста конкретно. Обядвахте ли? Колко е часът? И т.н.
Но когато започваме да се замисляме за доста по-сериозни въпроси – например могат ли да бъдат обединени квантовата механика и общата теория на относителността – самоувереността ни спада.
Какво прави квантовата механика с планетите? Само в общата теория на относителността ли енергията е равна на масата, умножена по скоростта на светлината на квадрат?
Преди да започнем да решаваме неразрешимата Вселена, нека да разберем компонентите.
За начало да вземем квантовата механика. Добре е да започнем с нея, тъй като тя изучава нещо изключително малко – веществото и излъчването на атомни и субатомни нива. Когато учените започнали да разбират атомите, станало ясно, че старата физика се нуждае от поправки.
Защото, когато учените гледали атомите, те се държали не както Вселената. Например електроните не се въртят около ядрото както планетите, които се въртят около Слънцето – ако се въртяха така, те биха паднали върху ядрото.
Станало очевидно, че класическата физика не работи на атомни мащаби. Квантовата механика възникнала от необходимостта да се разбере защо малките явления се случват не както големите в науката. В резултат сме изяснили, че фотонът има свойствата на частица (която носи маса и енергия) и вълна (която носи само енергия). Това било нещо като революция. Фотонът може да бъде в две форми едновременно. А това значи, че най-малките части на Вселената се държат непредсказуемо.
Всичко е относително
Сега разбираме, че квантовата механика съществено е подкопала нашето разбиране за Вселената (особено на малки мащаби). Частиците например могат да бъдат вълни. За всеобщо удоволствие се появил и принципът на неопределеността на квантовата механика, който подсказва, че ние не можем да знаем едновременно положението на частицата и скоростта на нейното въртене.
На Айнщайн това изобщо не му харесало. Самата идея, че не можем да определим къде е частицата и какво прави тя, трябва да бъде доста тревожна за физиката, която се опитва да определи как работи Вселената – каквото и правел Айнщайн, работейки над общата теория на относителността.
Общата теория на относителността имала две големи идеи – едната за пространство-времето, другата за гравитацията. Както виждаме, пространството и времето се намират във фонов режим. Те са фиксирани (и отчасти монолитни). Те съществуват хронологично. В общата теория на относителността пространството и времето представляват едно цяло, така нареченото пространство-време. Но ако пространство-времето може да бъде голямо, то не се намира във фонов режим. В теорията на относителността материята може да влияе върху пространство-времето. Това означава, че вие и съществуващата материя променяте пространството и времето.
Да, но не съвсем. Всъщност само големите неща създават пространствено-времеви изкривявания. Слънцето, например. Какво означава това? Малките планети „падат“ на Слънцето. И това ни води към гравитацията. Всъщност общата теория на относителността означава не само това, че Айнщайн е потупал Нютон по рамото, но ни е дал причина за гравитацията – изкривяване на пространство-времето, предизвикано от гравитацията и кара Вселената да бъде такава, каквато е.
В какво е проблемът? Айнщайн ни е показал умопомрачителна картина на работата на Вселената; квантовата механика ни е демонстрирала как работят частиците на атомно и субатомно ниво. За съжаление едното не обяснява другото. Значи трябва да има голяма теория, която ги обединява… или не.
Състои ли се светът от струни?
Не можем да разберем как квантовата механика и общата теория на относителността могат да се обединят, ако те още не са направили това досега. Затова, ако една от страните е права, другата няма да работи както трябва.
Айнщайн е казал, че пространство-времето е гладко и равномерно и само големи тела могат да го изкривяват. Квантовата механика нарежда, че малките частици на Вселената постоянно и непредсказуемо флуктуират и се променят.
Ако квантовата механика е права и всичко се намира в постоянно движение, гравитацията няма да работи така, както е предсказвал Айнщайн. Пространство-времето ще се намира в постоянно противоречие с всичко наоколо и ще се държи по съответен начин. Освен това квантовата механика говори, че вие не можете да установите ред с пълна сигурност. Само ще предсказвате вероятности.
От друга страна, ако общата теория на относителността е вярна, материята не флуктуира толкова диво и постоянно. В даден момент ще имате възможност да знаете къде се намира материята и накъде се движи. Но това противоречи на квантовата механика.
Не се вълнувайте, учените все още се опитват да намерят начин да помирят двата враждуващи лагера. Един от фаворитите е теорията на струните, в която се казва, че вместо частици действа точка, която всъщност се явява струна. Това означава, че тя може да се вълнува и движи, да се огъне и т.н.
Също така тя може да предава гравитацията на квантово ниво. Това дава възможност да се опипат ходове  за обединяването на квантовата механика с общата теория на относителността. Но имайте предвид, че теорията на струните никога не е била потвърдена в нито един експеримент – и много спорове се разгорещяват на тема, може ли тя принципно да се потвърди.
Ако такъв експеримент се състои, то вероятно ще бъде на ускорител на частици. Там могат да бъдат открити суперпартньори. Суперпатньорите са част от теорията на струните, която ни казва, че всяка частица си има суперсиметрична частица партньор (например електрон и селектрон, гравитон и гравитино). През 2012 г. беше открит Хигс бозонът, а той работи в полза на теорията на струните.
Спинът също може да помогне в експериментите с квантовото заплитане. В малки мащаби той работи добре, но учените много искат да изпратят фотони в Космоса и обратно, за да измерят как работи на големи разстояния.
Можем да вземем и черните дупки и с тяхна помощ да създадем „теория на всичко“. В черните дупки се съхраняват както големи неща (звезди), така и малки (частици). Ако успеем да разберем какво се случва, когато голямото стане малко, вероятно ще помирим квантовата механика и общата теория на относителността.
http://megavselena.bg/kvantova-mehanika-ili-teoriya-na-otnositelnostta/
тагове: квантова, механика, теория, относиеността