Category Archives: В света на животните

Котките – колко дълго живеят и как да сравним възрастта им с човешки години

Обичайно тези животни са с нас по-дълго от кучетата

Обичайно тези животни са с нас по-дълго от кучетата
Колкото дълго и да живее домашният любимец, за човешкото му семейство няма да е достатъчно. За съжаление, рано или късно губим обичното си животно, и винаги е ужасно болезнено.
Но това е част от живота с котка или куче, а за любителите на котките добрата новина е, че обичайно техният живот е по-дълъг от този на кучетата. Или най-общо казано, средно може да останете с котката си от 13 до 17 години.
При кучетата това е доста по-условно и зависи от породата и най-вече големината на животното, но средната цифра е от 10 до 13 години, повече при по-малките породи.
Известни са страшно много примери и на котки, доживели до 20 и повече години.
Най-възрастната известна котка в момента е родената в края на 1995 г. Флоси, а за най-дълго живяло подобно животно се смята Крем Пуф, доживяла до невероятните 38 години.
Флоси е родена през 1995 г.Снимка: YouTube / Guinness World Records
Флоси е родена през 1995 г.
Както и при кучетата, най-честото “конвертиране” на котешката възраст в човешка е 1 към 7 – смята се, че една година на животното се равнява на 7 човешки. Това е неточно. Например при навършването на 1 година, котката е достигнала развитие, подобно на човек на 15 години. След втората година процесът се забавя и една котешка година е равна на 4 човешки. Например при четириногото 6 години се равняват на 40 при хората. Достолепната възраст от 16 години е еквивалентна на 80 г. при нас. 
Ето и таблица за определяне на възрастта на котките спрямо човешката:
Възраст на котката
Еквивалент в човешки години
1 г.
15 г.
2 г.
24 г.
3 г. 
28 г.
4 г.
32 г.
5 г.
36 г.
8 г.
48 г.
10 г.
56 г.
14 г.
72 г.
18 г.
88 г.
Положителната тенденция е, че подобно на хората, и при домашните котки продължителността на живот расте – благодарение на подобрените хранене, ветеринарна помощ и грижи от страна на стопаните. Освен от тях, колко дълго ще живее котката зависи и от породата и гените ѝ.
Прието е, че средно т.нар. смесени породи, или небезизвестната улична превъзходна, живеят по-дълго от чистокръвните котки с потекло – средно с 1-2 години.
Причината е в по-малката вероятност от наследяване на болести, характерни за породистите животни.
При тях също има разлики. Големите Мейн Кун живеят средно 10-13 години, а сиамките са известни с дълголетието си – те може да са със стопаните си средно 15-20 години.
Всички тези данни обаче са за котки, които са постоянно на закрито у дома и не прекарват време навън. Уличните и тези, които са пускани да скитат без надзор, живеят около два пъти по-малко.
Самият живот на котките се разделя на 4 фази.
До 1 година те са малки котета и в този период порастват и научават всичко, което им е нужно за оцеляване.
От 1 до 6 години говорим за млади пораснали котки, от 6 до 10 – за съзрели възрастни котки, а старостта започва полека-лека от 10-годишна възраст нататък.
Проучвания сочат също, че женските котки са с около година по-дълголетни от мъжките, същото важи и за кастрираните животни от двата пола.
Сиамките са дълголетници.
Стопаните могат да направят доста неща, за да останат по-дълго с обичната си котка. Кастрацията логично дава повече шансове за по-продължителен живот, тъй като животни, които не се разгонват, е по-малко вероятно да се опитват да бягат от дома или да общуват с други котки, което пък носи риск от зарази и наранявания.
Регулярните визити при ветеринаря и ваксините също имат огромно значение за превенция или ранно откриване на болести.
Котките са прочути с това, че умело крият, ако не се чувстват добре, защото в това състояние са уязвими. Така обаче стопаните често разбират късно, че нещо не е наред.
Адекватното хранене също има съществено значение – не само с пълноценна диета, но и с умереност. Котките с наднормено тегло живеят по-кратко
И за физическото, и за менталното здраве на животното е важно да се движи. Дори и да живее само на закрито, играта, дебненето и тичането из къщата са необходимост и задължителна част от дневната рутина на всяка котка.
Защото – както и при хората – от значение са не само продължителността, но и качеството на живот.
https://webcafe.bg/pet-in-shape/kotkite-kolko-dalgo-zhiveyat-i-kak-da-sravnim-vazrastta-im-s-choveshki-godini.html
Таг. котките възрастта човека