Category Archives: В света на животните

Джакбарби с черни коси, Любопитните същества на американския Запад

Биолозите предполагат, че има около 457 вида бозайници, които правят разнообразните екологични системи на Северна Америка домове. Но със сигурност един от най-уникалните видове млекопитаещи, намиращи се в западните райони на континента, е черупковият дрян, Lepus californicus , грозен дългогодишен тревопас. Авторът Марк Твен първо заведе това любимо същество в пустинята на вниманието на американската общественост, когато в своята запазена книга за приключения от 1872 г. “Храстяйки го” споменава за него като “заклещен заек”. Тъен твърди, че тази “суха” перука е имала “най-неприличните уши, които някога са били монтирани върху някое същество, а само някакво глупаво”. Етикетът на Twain скоро се скъсил до по-социално приемливия сюжет.
Всъщност в Северна Америка съществуват пет различни вида джакбарби, но най-широко разпространен е черупката. Черепните черепи обикновено се срещат на север от Вашингтон и на юг от Мексико, както и от източната част на континента до Мисури и Тексас. Те могат да оцелеят и в действителност да процъфтяват в безводни райони на височини, вариращи от морското равнище до 9000 фута (2743 метра). Те предпочитат растения от сажди или креозотни растения, но също така ще процъфтяват в близост до райони на култивирани култури.
Наименованието “черна дръжка” е погрешно название, тъй като животните всъщност не са зайци. По-скоро те са заети, защото младите им се раждат с козина и с отворени очи, за разлика от зайците. Жените и мъжките изглеждат идентични, но женските са склонни да бъдат малко по-големи. Дългоочакваната рибарка може да достигне до 24 инча (61 см), да тежи до 8 кг. (3,6 кг) и живеят нагоре от пет години. Мощните им задните крака могат да ги задвижат през ландшафта със скорост от 40 км / ч (64 км / ч), а скоковете им могат да надвишават 6 метра.
Най-удивителната особеност на всички джуджета са дългите им уши. Тези дълги структури са приспособяване на джуджетата към естествения им пустинен местообитание, което им позволява да охлаждат телесната си температура. Те го правят, защото ушите им са тънки и имат широка мрежа от кръвоносни съдове, минаващи през тях. Когато температурите в пустинята станат прекалено горещи, джарбитът може да увеличи кръвообращението през ушите чрез разширяване на кръвоносните съдове. Тази дилатация излъчва топлина от тялото и охлажда жабата.
Ушите на драконите могат да растат до 20 сантиметра (20 сантиметра) и са белезникави отвътре и отвън, с изключение на техните черни връхчета. Тези големи уши позволяват на жабата да има чудесно слушане, тъй като те непрекъснато преглеждат околната среда за най-малък шум, който може да означава близък хищник.
Black-tailed jackrabbits също са локално известни като американски пустинно заек, тъй като те се намират в четирите пустини в Северна Америка. Те са тревопасни, които предпочитат да се хранят на пустинни треви и крепости през пролетта, но през сухи сезони ще ядат клонки, кората на дървесни храсти и дори кожата на кактусите. В селскостопанските райони, крепостите ще консумират новопоникнали растения и изглежда обичат да се хранят на полето от люцерна. Потреблението на тези селскостопански растения често правят черупковия жабус вредител за земеделските стопани.
Дългоочакваните риби се отглеждат целогодишно. Повечето раждания се срещат в началото на пролетта и се свиват в края на септември. Животните са сексуално зрели на 8-месечна възраст. Женските жени раждат в прости тревисти или облицовани с косми кухини или депресии, надраскани в земята; те не изграждат сложни гнезда. Периодите на бременност варират от 41 до 47 дни, което позволява на женските да имат до четири литри всяка година. Повечето леторасти ще съдържат от три до четири млади. Млада само медицинска сестра в продължение на три до четири дни и да стане напълно независима от момента, когато са на един месец.
Черепните крепости се считат за нощни, почиващи в изчистени сенчести места по време на горещината на пустинния ден. Те често се виждат в ранните сутрини, паша на всичко, което може да им осигури храна и влага. Много хищни хищници, като койоти, бобкати, лисици, язовец и невестулки, се хранят с джибри, така че тези зайци винаги са малко нервни. Когато се стряскат, мощните им задни крака могат да ги ускорят през пустинния пейзаж с бързи, зигзагови движения нагоре от 64 км / ч.
Черепните жаба се наричат ​​от 4,5 инча (11 см) ивица от черна козина, която тече от върха на опашката до кофата. Те са истински животни в суровата пустинна среда, тъй като дори техните храносмилателни системи се адаптират към трудната пустинна растителност. Например, апликацията на Джакърбит действа като пред-храносмилателен съд, който започва разрушаването на пустинната растителност преди да влезе в стомаха. След това Джакбартите произвеждат два типа сцинти – първите са влажна сляпа сфера, покрита с лигавицата, която отново ядат, тъй като излишките са с високо съдържание на протеини и някои витамини от вида B. След като тези падания отново преминат през храбреците на храносмилателната система отново, второ сухо, влакнесто падане се оставя назад в пустинния под.
Jackrabbits отдавна играе ключова роля в традициите и традициите на индианските култури. В много култури, всички заек и зайци са известни като трикове, които обикновено надхитриха своите противници. Понякога те са божествени същества, свързани със създаването на света. Тяхната мъдрост варира от помощник в плодородието, до магия, до приемници на скрити учения и бързо мислене. За сиуанския народ, известен като “Врана”, “Джакърбит” е работил със Стария човек “Койот”, за да си възвърне торбата, съдържаща лятото, и да се завърне лятото в страната на Кроу.
Вероятно най-изтънчената легенда, включваща жабата, е митичното животно, известно във фолклора като “шакалопа” – създател, който изглежда е възникнал от сблъсък на главата между жабата и антилопа. Тези рогански зайци се казва, че се състезават около американския Запад, когато ранните планински мъже и пионери първо се преместиха в западните пустини и преки. Каубоите разказваха истории и пееха балади на тези пищящи животни с предполагаемата способност да наподобяват пеенето на много заслепени и уиски натоварени каубои, събрани около самотен огнен огън. Историците твърдят, че първият жалук е създаден през 1932 г. от таксиметровия Дъглас Херик в Дъглас, Уайоминг. Преди да умре през 2003 г., Херик и синът му ще създадат хиляди чакалопи, които да продадат на винаги впечатляващите туристи на дивия запад.
Вероятно най-изтънчената легенда, включваща жабата, е митичното животно, известно във фолклора като “шакалопа” – създател, който изглежда е възникнал от сблъсък на главата между жабата и антилопа. Тези рогански зайци се казва, че се състезават около американския Запад, когато ранните планински мъже и пионери първо се преместиха в западните пустини и преки. Каубоите разказваха истории и пееха балади на тези пищящи животни с предполагаемата способност да наподобяват пеенето на много заслепени и уиски натоварени каубои, събрани около самотен огнен огън. Историците твърдят, че първият жалук е създаден през 1932 г. от таксиметровия Дъглас Херик в Дъглас, Уайоминг. Преди да умре през 2003 г., Херик и синът му ще създадат хиляди чакалопи, които да продадат на винаги впечатляващите туристи на дивия запад.
 
Чернокосата жаба е още една от многото интересни животни, които правят домовете си в пустинните и прерийни екосистеми на Северна Америка. И за всеки, който е достатъчно щастлив, за да гледа един ред по тези сухи, западни пейзажи, мислите за безкрайната и уникална красота, открита в големите северноамерикански пустини, със сигурност трябва да възникнат.
авторизиран превод Мария Герасова