ПРОДЪЛЖИТЕЛНОТО СТОЕНЕ ПРЕД КОМПЮТЪРА БР.123

Двадесет и първи век, век на комуникационните технологии. Човек е неизменно свързан с компютъра – в службата, в къщи, на почивка, в кафенето, в метрото и т.н. Голяма част от комуникациите са 80 % в мрежата.  Социалните мрежи изцяло са навлезли в ежедневието на съвременното  човечество.  Това е факт, но как влияе върху нaшето  здраве? Средно човек седи пред персоналния компютър около 3-4 часа. За хората, чиито професии изискват непрестанна работа с него, престоят е около 6 – 8 часа. Защо хората работещи на компютри имат проблеми с врата и кръста? Отговорът се крие в човешката ни природа. За нас естествената позиция е да стоим изправени и да се движим, а за почивка е в легнало положение. С напредване не техническия прогрес и новите технологии, все по-често ни се налага да седим продължително време. (офис, кола, заведения и др.). При това положение мускулите отговарящи за поддържане на гръбнака работят на 100 % в статичен режим, но в един момент настъпва умора и те изпадат в състояние на спазъм. При тази картина човек изпитва лека скованост, става му „неудобно“ креслото. 
В първият момент, когато се изправим след  продължителна работа зад бюрото, често се усеща болка, която отминава след няколко крачки. Друго често оплакване провокирано от седяща позиция е скованост във врата, болки в раменната област и изтръпване в ръцете. Механизмът е абсолютно същия, както при оплакванията в поясната област. Честото повтаряне на това ежедневие, води до промяна в биомеханиката и кинезиологията на различните отдели на гръбнака.  Например: промяна формата на извивката в шийния или поясния дял на гръбначния стълб, промяна в дължината и тонуса на определени мускулни групи (появява се мускулен дисбаланс), дегенеративни изменения в хрущялите на телата на прешлените и малките ставички между тях, дехидратация на междупрешленните дискове и т.н.  Тези изменения в по-късен етап могат да се усложнят и да преминат в дискови хернии, които вече са сериoзни заболявания на гръбнака и изискват адекватно консервативно или оперативно лечение.
http://kabinet-vita.com/nachalo_4.html
тагове: продължително ,стаене,  компютър, проблеми врат, кръст

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>