ФЕЛИНИ СРЕЩУ АНТОНИОНИ

 Какво ли е фантазията ти да е необуздана и пищна? Толкова цветна, че да се изгубиш в нейните цветове. А образите в нея да изобразяват най- причудливи душевни състояния.

Какво ще е, същата тази фантазия да е в не повече от два цвята? Да се рее строго организиарно, както се рее човешкият разум, като образите да са с добре оформена външност, но с липса на емоции в тяхното изражение.

В първият случай може би ще получим излъчването на филм на Фелини. Във втория можем да си представим кинотворбите на Антониони.

imagesFederico Fellini /1920- 1993/ и Michelangelo Antonioni /1912-2007/ са италианци. И двамата израстват в семейства на средната класа. Не се борят за насъщния, докато напредват в  кариерата си на кинорежисьори.

Ако битието определяше съзнанието, както твърдят марксистите, двамата трябваше много да си приличат. Само че, ако гледате филмите им, ще се изненадате от различната  визия за света.

downloadПо- награждаван и известен е Fellini, по- необясним, Antonioni. Дори, имената на техните творби са показателни за подхода им към магията, наречена, кино. Federico атакува  с „Пътят”, „Нощите на Кабирия”, „Сладък живот”. Michelangelo /Микеланжело на иналиански кръстен на великия Микеланджело/ отговаря с „Приключението”, „Нощта”, „Затъмнение”.

 Във филма  „Сладък живот”, Fellini е наречен възторжен певец на живота в цялото му разнообразие и великолепие. В  „Нощта”, Antonioni е признат за най- големия творец на „екзистенциалното” кино. Съименникът на Микеланджело няма голямо доверие в бъдещето на човечеството. Героите на неговите филми са странно дистанцирани от заобикалящия свят. Те предпочитат самотата.

Всеки от двамата има своите верни почитатели и яростни противници. Явно, почитателите на Fellini преобладават. С течение на времето обаче, уважението и респекта към Antonioni расте.

Най- голямата филмова награда „Оскар” ,  за изключителен принос в развитието на киноизкуството е връчена и на двамата. Fellini я получава през 1993 , а Antonioni през 1995 год. Дали ще изберете „разтворения” в света човек или „затворения” в себе си индивид , това  ще решите вие, сами!

Автор:  Георги Караджов                                         

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>