Парижката аномалия от 1902 година бр.152

За мистериозна аномалия, наблюдавана в Париж в самото начало на миналото столетие, в резултат на която едновременно спират да работят всички стенни часовници с махала в града, разказва сайтът paranormal-news.ru

аномалия

Замлъкналите часовници

На 29 срещу 30 декември 1902 година, точно в 01:05 часа, във френската столица се случва нещо извънредно необичайно – едновременно спират да работят всички стенни часовници с махала в града.

Въпросното произшествие е отразено няколко дни след това в първия брой на списанието „Вестник на знанието“ за 1903 година, откъдето става ясно, че точно в онзи конкретен час много парижани усещат известно физическо неразположение – световъртеж, гадене и обща отпадналост.

Известна яснота по въпроса внася директорът на централната метеорологична станция в Париж, който официално оповестява пред обществеността, че в дадения момент не са регистрирани атмосферни аномалии или пък сеизмологични активности в района на града и околностите му. Независимо от това обаче по мнението на редица специалисти аномалията се дължи именно на някакъв геофизичен феномен, тъй като са засегнати само часовниците, които са с махала, но не и тези, снабдени с пружини.

 

Известно е, че движенията на махалото се дължат на силата на земното притегляне, а подобно едновременно спиране на часовниците е възможно само ако тази сила внезапно изчезне, но тогава предмети и хора логично биха изпаднали в състояние на безтегловност, каквото обаче не е отчетено. Подобен сценарий би бил възможен единствено ако целият район изненадващо се окаже в състояние на свободно падане, но тъй като подобно събитие е практически невъзможно да се случи, остава предположението, че става въпрос за внезапно възникнали колебания, противоположни по фаза на колебанията на часовниковите махала, чието сумиране е довело до взаимното им унищожение. При всеки един от описаните възможни варианти човек би усетил виене на свят и гадене, както и много силна уплаха, за каквито впоследствие съобщават много от гражданите на френската столица, преживели мистериозния инцидент, но така и не разбрали какви са по-точно причините за необичайните им симптоми.

Нужно е да се отбележи, че в злополучната нощ спират да работят не само часовниците с махала, но така също и всички прибори, извършващи колебателни движения, сред които и знаменитото махало на Фуко, демонстриращо околоосното въртене на Земята. Свидетел на последното става някой си Клод Рандо, дежурен по същото време в Пантеона (където махалото се съхранява от 1851 година, след първата публична демонстрация на Фуко с него), който забелязва, че то се държи някак необичайно – променя амплитудата си и по всяка вероятност за известно време даже спира движението си, макар че самият Рандо не става свидетел на спирането му.

Възможните обяснения

Предложени са множество версии, опитващи се да обяснят парижката аномалия, сред които чисто рационалистични, както и такива, които са далеч по екзотични и излизащи извън границите на научната парадигма. Пример за последните е предположението, че тайнственият инцидент е причинен от извънземен интелект, провел своеобразен психологически експеримент, за да проучи отблизо реакцията на земляните в подобна извънредна ситуация. В подкрепа на тази версия се привежда твърдението, че в нощта на 29 срещу 30 декември в небето над Париж е забелязан неидентифициран летящ обект във вид на голям по размери тъмночервен балон, прелетял от югоизток на северозапад, чието появяване е отразено от пресата от онова време.

Според друга, не по-малко любопитна версия, през онази нощ Земята е била пронизана в района на Париж от миниатюрна неутронна звезда. Става въпрос за астрономически обект, представляващ етап от естествената еволюция на звездите, който обикновено възниква след взрив на свръхнова. Масата му е сравнима с тази на нашето Слънце, но радиусът му е едва 10 – 20 километра. Голям брой неутронни звезди имат изключително високи скорости на въртене, достигащи при някои от тях до хиляди оборота в секунда, и ако подобно космическо „свредло“ е пробило изпречилата се на пътя му Земя, без да бъде забелязано или да причини някакви по-сериозни щети, то мощният импулс на възникналите гравитационни вълни би привел всички изпречили се на пътя му тела в състояние на безтегловност, което би причинило и внезапното спиране на всички махала.

Друго възможно обяснение на наблюдаваната аномалия е свързано със слънчевата активност, по време на която нашата звезда освобождава в космическото пространство определени вещества със силна електромагнитна енергия, които могат да причинят изместване на земното магнитно поле, ако достигнат планетата ни, но по никакъв начин не биха повлияли на гравитацията. Тъй като голяма част от детайлите на механичните часовници са изработени от леки и електропроводими метали, измененията в индукционното поле може да превиши гравитационната сила, променяйки периода и амплитудата на движение, което в случая би означавало нарушения в движението или пълно спиране. Подобна версия обаче, колкото и да е любопитна на пръв поглед, не обяснява защо освен часовниците с махала не са спрели да работят и тези с пружини.

Парижката аномалия е свързвана даже и с името на знаменития сръбски изобретател, физик и електромашинен инженер Никола Тесла. През същия период той задълбочено изучава свойствата на магнитните полета и високите честоти в своята лаборатория, провеждайки множество опити за безпроводниково пренасяне на електроенергия на голямо разстояние.

Според най-баналната версия историята е всъщност хитроумна измислица на вече споменатото издание „Вестник на знанието“, целяща да увеличи популярността и тиража му. Това обаче е малко вероятно, тъй като мистериозният инцидент се коментира широко из целия град още преди излизането на въпросния брой на списанието.

Нито една от предложените версии обаче не успява да хвърли светлина върху природата на тайнствения феномен, като не е изключено и никога да не бъде разбрана истината за случилото се.

 http://nerazgadano.info/2015/11/parizhkata-anomaliya-ot-1902-godina/

 тагове:Парижката аномалия,  1902 година

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>