Най-красивите европейски замъци бр.182

В първата от сериите ни за най-красивите и стари замъци в Европа ще ви срещнем с 10 замъка, които се радват на посещения от цял свят и които представляват ценно историческо наследство от времето на Средновековието или на Ренесанса. Някои от тях са играли важна роля в историята на монархиите в Европа, други са образец на най-старите традиции във военните отбранителни съоръжения – крепости, високи кули за наблюдение и водни ровове. Една част се гордеят с богатите си колекции от предмети на изкуството, трупани от фамилиите, притежатели на замъка в продължение на поколения, а други са превърнати в туристическа атракция просто заради завладяващата си и романтична архитектура. Ето ги и самите замъци:
1. Кайзербург в Нюрнберг (Kaiserburg Nürnberg), Германия
кайзербург-имперски-замък-нюрнберг

Имперският замък в Нюрнберг

През 1140 г. крал Конрад III е започнал строителството на замък за кралска резиденция, откъдето векове наред се ръководела Свещената Римска империя. Така замъкът на Нюрнберг, Кайзербург, става един от най-важните замъци в империята-предшественик на днешна Германия. Основни възстановителни работи по замъка са проведени през 19-ти век по волята на краля на Бавария Лудвиг I, когато Нюрнберг вече е част от Баварското кралство. Най-старата запазена постройка, датираща от 1200 г. в комплекса Кайзербург е императорският параклис. От същото време са и Дълбокият кладенец и кулата Синвелтурм, от която се разкриват чудесни гледки към стария център на Нюрнберг. Около кладенеца, който снабдявал замъка с вода и гарантирал оцеляването по време на обсада, през 16-ти век е достроена Къщата с кладенеца, която днес е сред най-разглежданите забележителности. В двуетажната постройка през прекрасен парапет може да се види наистина дълбокият кладенец, черпещ вода от 50-метрова дълбочина в скалите под замъка.  
2. Замъкът в Каркасон (Château de Carcassonne) във Франция
замък-каркасон

Замъкът в Каркасон

Укрепеният град на Каркасон Cité de Carcassonne, в който попада Замъкът Каркасон заедно с други средновековни постройки като запазената още от 11-ти век катедрала „Сен Назер“, е признат от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Замъкът на Каркасон е построен през 12-ти век, а част от градските стени датират още от 3-ти и 4-ти век. Цитаделата на Каркасон с 52 кули е най-дългата в Европа, със стени, надхвърлящи 3 км. Смята се, че там за пръв път са били използвани временни укрепления по време на обсада.
Градчето Каркасон се намира в региона Лангедок-Русийон в южна Франция. Около него са по-големите градове Тулуза (на 90 км), Перпинян (115 км) и Монпелие (150 км).  
3. Замъкът Алнуик (Alnwick Castle), Англия
алнуик-замък-англия

Замъкът Алнуик

Замъкът Алнуик e eдин от най-красивите и големи английски замъци. На мястото съществува замък вече 10 века, а днес той се притежава от същата фамилия, чиито поколения живеят там повече от 700 години. Фамилията Пърси обитава и поддържа този огромен замък, в който за най-разкошни и пищни се смятат Приемните зали (State rooms). В тях наследниците на рода с колекционерски ентусиазъм са събирали и подреждали мебели, декорации и предмети на изкуството. Сред ценните колекции присъстват творби на Каналето, Тициан, Търнър, Тинторето и други. Трапезарията е изключително впечатляваща с прекрасния си резбован таван, а библиотеката на замъка се гордее със списък от около 14 000 тома.
Алнуик се намира на 55 км северно от Нюкасъл-ъпон-Тайн и на около 80 км от Дърам.  
4. Замъкът в Бран (Castelul Bran), Румъния
бран-замъка-на-дракула

Замъкът на Дракула в Бран

На по-малко от 30 км от Брашов се намира потъналият в мистерии замък в Бран, т.нар. замък на Дракула. Каменната постройка е издигната през 14-ти век век на мястото на съществувалата там преди това крепост. Замъкът служел не само като укрепление, но и за митница – в него се задържали процент от преминаващите през Трансилвания стоки.
Откъде идва Дракула в името на замъка? За прототип на героя от романа на Стокър „Дракула”, чието действие се развива именно в Бран, бил смятан живелият през 15-ти век влашки владетел принц Влад III (Влад Цепеш) Дракул, за който се носели легенди, че бил вампир. Разбира се, няма абсолютно никакви доказателства, че изобщо Влад III е живял в този замък, нито пък, че е бил вампир, но заради пословичната му жестокост и наказанията, с които се свързва неговото управление и заради книгата на Стокър, замъкът в Бран станал известен сред всички като Замъкът на Дракула. Всъщност в него в наши дни са изложени като музейни експонати мебели, декорации и други предмети, притежавани от румънската кралица Мария, но мистерията с вампирски привкус продължава да витае около стария замък.  
5. Замъкът Елц (Eltzburg) в Германия
замък-елц-елцбург

Замъкът Елц

На 30 км от град Кобленц и на 150 км от Франкфурт, върху скалите над река Мозел се извисява магнетичният замък Елц. Построен през Средновековието от фамилията Елц на важен търговски път покрай реката, замъкът в наши дни продължава да е собственост на същия род, след 33 поколения, живели там. Любопитното е, че замъкът бил смесено притежание на 3-те разклонения на рода, като всяко от семействата реконструирало и обзавеждало в собствен стил своята част от замъка. Елц не е бил засегнат от войните и оригиналната мебелировка си стои и днес. Сред залите, изложени за посетители, най-забележителна е Залата на рицарите, а кухнята от 15-ти век на семейство Родендорф е сред най-приятните му и уютни кътчета. Ценни картини, изящни златни и сребърни фигурки и други предмети на изкуството се пазят в съкровищницата на замъка. Често филмови продукции избират Елцбург за декор и сцена на действието си.  
6. Замъкът Лаво-сент-Ан (Château de Lavaux-Sainte-Anne) в Белгия
шато-лаво-белгия-замък

Замъкът Лаво-сент-Ан

Замъкът се намира близо до Рошфор, провинция Намюр във Валония, Белгия. Замъкът и ровът, пълен с вода като отбранително съоръжение, датират от 13-ти век, а през 17-ти век към комплекса са добавени разкошни апартаменти и нов портал в ренесансов стил. В 20-ти век в замъка са оформени 3 музея за посетители. Единият документира живота на лордовете на Лаво-Сент-Ан, живели в този замък, а другите два са посветени на трудния селски живот през 17-ти и 18-ти век в тази белгийска провинция. Замъкът е един от най-посещаваните в Белгия за 2014 г.  
7. Замъкът Нойшванщайн (Neuschwanstein) в Бавария, Германия
замък-нойшванщайн

Замъкът Нойшванщайн

Една от най-посещаваните туристически забележителности в Германия е започнатият през 1869 г., но никога недовършен замък Нойшванщайн. Архитектурната визия за замъка принадлежи на краля на Бавария Лудвиг II. Макар да се смята за стар, замъкът де факто е сред най-къснопостроените. Неговата приказна визия и разчупена архитектура стават символ на анимационното студио„Дисни”, но реално замъкът нито пази средновековни традиции, нито в него са се случвали някакви забележителни исторически събития. Нойшванщайн обаче е истинска „златна мина”, която привлича посетители от цял свят към градчето Швангау и разположеният на 5 км град Фюсен.  
8. Замъкът в Амбоаз (Château Royal d’Amboise) във Франция
замък-амбоаз

Замъкът Амбоаз

За разлика от туристическия Нойшванщайн, замъкът в Амбоаз е играл ключова роля в историята на страната си, бидейки кралска резиденция за редица владетели на Франция още от 15-ти век. В него при битов инцидент е намерил смъртта си крал Анри II, съпруг на Катерина де Медичи (инициатор за появата на градините и двореца Тюйлери в Париж), а в параклиса на замъка се намира гробът на великия Леонардо да Винчи, който е живял в Амбоаз през последните години от живота си. В замъка е живяла и Мери Стюарт, по-късно кралица на Шотландия. Замъкът на Амбоаз е включен в списъка със световно културно наследство от ЮНЕСКО и е един от най-красивите и посещавани замъци по долината на Лоара.
 
уиндзър-замък

Уиндзорският замък

Само на 38 км западно от Лондон се намира един от най-посещаваните замъци в целия свят, Замъкът Уиндзор. Замъкът, постоен от Уилям Завоевателя през 11-ти век, в който в продължение на векове са живяли управлявалите Англия династии, е най-големият и най-старият обитаван замък в света. В кралската резиденция на река Темза е прекарала детството си включително и кралица Елизабет II. Сред изключителните забележителности на Уиндзорския замък са параклисът „Сейнт Джордж” с погребани в него десет монарха, кралската колекция в Картинната галерия, „Къщата на куклите на кралица Мери” и т.н.
 
10.Замъкът Вианден (Vianden castle) в Люксембург
замъкът-вианден-люксембург

Замъкът Вианден

Построен между 11-ти и 14-ти век, замъкът Вианден е един от най-красивите феодални замъци от европейското Средновековие. Докъм 15-ти век замъкът е обитаван от владетелите на Графство Вианден, което стояло много близко до кралските семейства на Франция и Германия. През 1820 г., по време на управлението на крал Уилям I, замъкът е бил продаден на парче и като резултат изпада в състояние на разруха. Когато семейството на великия херцог на Люксембург го прехвърля на държавата през 1977 г., замъкът е купчина развалини. Днес, след сериозна програма по възстановяването му, Замъкът Вианден е възвърнал отколешната си слава, нареждайки се сред най-красивите и посещавани европейски забележителности.
Замъкът се намира на по-малко от 50 км от столицата Люксембург, на 240 км от летището на Франкфурт на Майн и на 220 км от Брюксел.
https://touristika.bg/blog/bg/stari-zamyci-kreposti-v-evropa/
 тагове:красивите, европейски, замъци

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>