Иван Христов-Грога – изложба живопис бр.197

Pokana (1)

 29 ноември – 19 декември 2017г.
               Краят на месец ноември в Галерия “Аспект” ще донесе дванадесетата самостоятелна изложба на Иван Христов-Грога. Празничният сезон ще започне отново с любимите на публиката птици и зимни пейзажи. Прецизността на твореца няма да е изненада за тези, които някога са имали удоволствието да видят негова картина. Известен с невероятното си внимание към детайла, Грога отново впечатлява с всяка една от двадесетината картини, които е подготвил. А точно детайлната му работа е и причината за малкия брой платна, той работи цяла година върху създаването на магическия свят, на който пловдивчани ще се радват за дванадесети път. Времето, което той отдава на всяко едно платно означава, че за дванадесет месеца успява да създаде не повече от 25 картини. 
Тази година 75-годишният творец отново се придържа към типичните за него стил и тематика, търсейки красотата в детайлните портрети на представителите на животинското царство и приказните снежни пейзажи от българската провинция.  Емблематичните за него пъстроцветни птици, отново са център на експозицията, но тази година компания им правят и други животни. Внушителна мечка и белка също ще красят стените на Галерия “Аспект”. Но платната на Грога са повече от впечатляващ рисунък и интересни образи. Наричани са портрети, поради невероятната способност на художника да улови и късче от душата на всяко същество със средствата на живописта. Както сокола, така и цветята изглеждат сякаш са живи. Всяко едно – в свой собствен и уникален свят, изолирано от сивотата на човешката зима само и единствено чрез рамката, коята обгражда платното. 
Хипер- и сюрреалистичните образи на Грога са постигнати чрез класическата техника на маслени бои върху платно. А животът, който струи от всяка една картина, отразява разбирането му за живота, което отрича забързаното ежедневие на модерния човек. Вместо това, той вярва в пълното отдаване на вниманието на настоящия момент и търсенето на красотата в малките детайли. 
 Приказните герои и снежни пейзажи от платната на Грога ще бъдат изложени в Галерия “Аспект” от 29ти ноември (сряда) до 19ти декември. Заповядайте на отвореното откриване на изложбата между 16:00 и 20:00 часа! 
Latinki-40x30
Mislitel-30x30
Zimna-nosht-40x40
Олга Петрова

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>