Пушенето по време на бременност е вредно бр.198

vchal / Shutterstock
Близко е до ума, че бременните майки не трябва да пушат по време на бременността, за да не увредят плода. Но реалният механизъм зад това, което се случва в утробата, парадоксално или не, не беше добре разбран. Поне досега.
Ново изследване показа, че истинският механизъм, по който неродените бебета се увреждат от пушенето, е зарадсвободните радикали и вредните молекули, които се движат из тялото на майката.“Преди нашето изследване се смяташе, че най-вредните ефекти върху плода се дължат на действието на никотина - както при майките, така и при децата – обяснява водещият учен Брайън Оливър – Но когато човек пуши, допълнителни токсични химически вещества и милиарди от свободни радикали (познати още и като оксиданти) се вдишват, влизат в кръвния поток на майката и плода и засягат и двата организма по вреден начин”.
Източник: Science Alert

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>