ФИЛОСОФИЯ НА БИЗНЕСА

 Понятието бизнес предизвиква смесени чувства в нас.За някои, той олицетворява незаслуженото забогатяване на хора,възползвали се от вратичките в закона или влиятелни връзки.Други подчертават, неговото значение за развитието на съвременния свят.Икономистите обясняват, че прозрачния бизнес и истински конкурентната икономическа среда са в основата на икономическия и технологичен прогрес.  .Отношенията между държавата и предприемачите е отделна обширна тема,която и до днес провокира дискусии,сблъсъци, неразбиране.Като че ли в едно отношение съществува консенсус.Не всеки може да развива самостоятелна икономическа активност, а още по-малко са хората,които преуспяват в нея.Подходът и начина на мислене на икономически активните агенти е специфичен и не винаги се разбира от широката публика.
Малцина си дават сметка, че за да имаш действително успешен и устойчив бизнес модел, е необходимо нещо повече от налични материални средства.Защото, успешната икономическа дейност не генерира само приходи, а удовлетворява човешки потребности.Ако не можеш да печелиш партньори и клиенти, няма да си в състояние да развиваш инициативите си да генерираш приходи и печалби.Да се вгледаме в успешните.
 a611f4be9434d3f9c3f99bbd822e609a_400x400Японецът Masatomo Sumitomo/Масатомо Сумитомо /1585-1652/ напуска попрището на будистки монах и открива книжарница и аптека в имперската столица на Япония-Киото.Riemon Soga /Римон Сога /1572-1636/ доведеният брат на Масатомо развива технология за очистване на мед.Започва да извлича сребро от природния мед.
Tomomoshi Sumitomo /Томомоши Сумитомо//1607-1662/ най-големия син на Римон се жени за дъщерята на Масатомо и става част от клана.Точно, той разширява бизнеса на фамилията към тогавашната столица на Япония-Осака, с подкрепата на шогуните Токугава.Споделя технологията с други преработватели на мед и така превръща Осака в център на преработвателната индустрия на Япония.
Постепенно, компанията разширява дейността си в други сектори на икономиката-търговия и производство на конци,текстил,захар,лекарства. През 1691 година, със специалната лицензия на шогуната Токугава, открива медната мина Беши.
Основоположника Масатомо Сумитомо публикува книгата „Предписанията на основателя“,където описва своето разбиране за бизнес.Тя става основа на бизнес философията Сумитомо.
Според нея „човек трябва да се усъвършенства, за да изгради силен характер и създава доверие у околните, а не просто да се стреми към забогатяване“.Той трябва да бъде „честен благоразумен, да бъде иновативен мениджър и ръководител“.
Днес, банката на Сумитомо е втора по големина в Япония и една от най-големите в света, а корпорация Сумитомо е една от трите най-големи японски корпорации.
Прочутата фамилия сякаш следва основно предписание-„ Който стъпва бавно,стъпва сигурно,а който стъпва сигурно стига надалеч!
Автор: Георги Караджов   

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>